Nyitókép: zena.sme.sk

 

A farsangi időszakra jellemző a vidám szórakozás, a farsangi finomságok fogyasztása. Nincs ez másképp idén sem, a február végi utolsó farsangi napokban.

 

A népiesen „Farsang farkának” mondott időszak remek lehetőséget nyújt arra, hogy az ember kiszórakozza magát a Nagyböjt, azaz a húsvéti várakozás előtt.

 

„Emlékezzél, ember, hogy por vagy, és porrá leszel!” – Szerdán kezdődik a nagyböjt

 hirdetes_300x300  

 

A keresztények életében nagy jelentőséggel bír a húsvét előtti böjti időszak.

 

Nagy vigadalom lesz a Csallóközben – szombaton tartják a Nemeshodosi és Nagyabonyi Dőrejárást

 

Az utolsó farsangi napokon az emberek még elkészítik a jellegzetes farsangi ételeket. Néhányat bemutatunk Önöknek.

 

Farsangi finomságok. (kép: najrecept.sk)

 

Siska

 

Hozzávalók:

  • 1 kg sima liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg kristálycukor
  • 600 ml tej
  • 2 kanál (leves) rum
  • 300 g sárgabaracklekvár
  • 3 db tojás
  • 1 liter olaj a sütéshez

 

Elkészítjük az élesztőt, majd az átszitált lisztbe öntjük. Hozzáadjuk a cukrot, a vajat, a rumot, a tojássárgáját, a tojásfehérjét, és szükség szerint tehetünk hozzá langyos tejet is. Egy nem túl sűrű tésztát készítünk, és meleg helyen kelesztjük.

 

Számos család nagy kedvence.

 

Miután megkelt, egy deszkán 1-2 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, majd kör formával kiszaggatjuk. Ezeket a formákat kicsit pihentetjük még, majd a forma közepén lyukat készítünk, és lyukakkal lefelé forró olajba tesszük.

 

Az ízletes siska még a gyermekek körében is népszerű. Az alószeli fánkot is megkóstoltuk. Jelentjük, isteni volt! (Fotó: Emília Šulanová Rakoncová)

 

A kész siskákat papírszalvétára rakjuk, hogy az olajtalanítsa a finomságot. Míg a siskák melegek, porcukor és vaníliás cukor keverékébe hempergetjük őket. Ezt követően a siskák mélyedésébe tegyünk baracklekvárt.

 

A család nagyon örült a fánknak Alsószeliben. (Fotó: Emília Šulanová Rakoncová) 

 

Kocsonya

 

Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás. Így van ez a főzés, sütés területén is. Sokan a sok éves, nagymama-féle, receptek alapján készíti el a különböző fogásokat, amíg mások modernizált változatban. Ám az ételek regionális különbségekkel is készülhetnek.

 

Egy igazán ízletes kocsonyához az alapanyag milyensége és mennyisége a legfontosabb.

 

Kocsonya- és fánkkóstolás Nagymadban

 

Hozzávalók:

  • 1 kg kocsonyahús
  • 1 fej fokhagyma (min. 6 gerezd)
  • 1 vöröshagyma
  • 1 zellergyökér
  • 2 sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • bors
  • babérlevél

 

A megtisztított, feldarabolt kocsonyahúst feltesszük főni annyi vízben, hogy az ellepje a húst, majd kissé megsózzuk. Kis tűzön, lassan főzzük. Miután felforr, kicsapódik a szürkésfehér hab, amit vagy szűrővel leszedünk, vagy az egészet leszűrjük.

 

A porciózás után már csak a kocsonya megderemedését kell kivárni, és fogyasztható is.

 

Ezt követően a fazékba rakjuk a megtisztított zöldségeket (kivéve a fokhagymát) és a felsorolt fűszereket. A fokhagymát csak akkor helyezzük a készülő ételbe, amikor már a hús úgymond kezd elválni a csonttól.

 

Lefedve, továbbra is lassú tűzön főzzük több órán át, mindaddig, amíg a hús teljesen meg nem puhul.

 

Amikor úgy látjuk, hogy a hús teljesen megpuhult és elválik a csonttól, kiszedjük a fazékból, majd kicsontozzuk. Ezt a porcióczás követi. Mikor a kocsonyalé kihűlt, zsírtalanítjuk és porciózzuk. Minden tányérba annyi levet teszünk , hogy ellepje a húsokat, és a zöldségeket. Ha ezzel végeztünk, az ételt hűvös helyre tesszük, hogy az megalvadjon…

 

A csörgefánk is egyike a népszerű húsvéti édességeknek.

 

A fent említett recepteken kívül sokan készítenek pl. csörgefánkot is. Emellett ezekben a napokban számos családban tartják meg a húsvét előtti, hagyományos disznóvágást. Vannak olyan települések, ahol hagyományos dinsznótoros lakomát is tartanak. Ilyen volt Szemet községben is.

 

A mohácsiak kiűzték a telet Szemetről – Busójárás képekben

 

Farsangi összefoglaló

 

A farsangi időszakban sok bált és lakodalmat tartottak. A farsangi álarcok viseletének népszerűsége sem hagyott alább az évek elteltével sem. Több helyen álarcos bált is tartottak. Az elmúlt évben a csallóközi Nyárasd községben is szerveztek hasonlót.

 

Farsangi vásárolgatás Mátyusföldön – Képekkel

 

Az egyik legismertebb farsangi szokás a télbúcsúztató, valamint a termékenységvarázslás. Ilyenkor a busók/dőrék körbejárják a településeket, hogy kiűzzék onnan a gonoszt, a telet. Közben apró ajándékokat gyűjtenek a lakosoktól, nézelődőktől.

 

Nagy vigadalom lesz a Csallóközben – szombaton tartják a Nemeshodosi és Nagyabonyi Dőrejárást

 

Csallóközben a dőrejárás során a dőrék vidám zeneszóval, dőrés járművekkel járják körbe a falut. Emellett kolompokkal és kereplőkkel is hangoskodnak. Ilyen szokás a Nemeshodosi-Nagyabonyi Dőrejárás, a Nagyszarvai Dőrejárás, és a Bősi bőgőtemetés is.

 

Az egyes házaknál tojást és süteményt is begyűjtenek. Jaj annak, aki nem nyit ajtót, mert akár a kapuját is összeláncolják. Az esemény végén a dőrék tüzet gyújtanak, ahol elégetik a télbábut vidám tánc,és lakomázás közben

 

Visszapillantás az egyik korábbi Nemeshodosi-Nagyabonyi Dőrejárásra. (Körkép.sk archív felvétel)

 

Hamvazószerda

 

Ezek a télűző szokások emlékeztetnek arra , hogy vége a farsangnak és közeledik a böjt, a húshagyó napok. A nagyböjti időszak, – ami Hamvazószerdán kezdődik- előzi meg a keresztények legnagyobb ünnepét, a Húsvétot.

 

Laky Erzsébet: Gondolatok a testi-leki böjt kapcsán

 

Egy szépkorú házaspár arra buzdított és tanított engem, hogy egyél, igyál, ne bánkódjál! Legyen ez az idei farsangutó szlogenje is.

 

Laky Erzsébet

Fényképek: Bacsó Helga

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!