Nyitókép: magyarkurir.hu

 

Hamvazószerdán megezdődött a nagyböjti idő és egyúttal a húsvéti várakozás időszaka is.

 

Nagyböjt első napja hamvazószerda. Ferenc pápa ez okból a politikai vezetőket lelkiismeret-vizsgálat megtartására, a hívőket és a nem hívőket pedig böjtre hívta. Emellett a keresztényeket a böjt megtartásán túl buzgóbb imára is kérte.

 

 hirdetes_400x285  

 

Parák László esperes-plébános megkeresésünkre elmondta, hogy a böjt miértjét nehezebben fogja fel a mai kor embere. Hasonlóképpen az önmegtagadást, vagy lelki dolgokért vállalt lemondást is.

 

Szentmise közben.

 

Ennek kapcsán ajánlatos elolvasni a hamvazószerda evangéliumának gondolatait, melyekben maga Jézus magyarázza nekünk – a modern világban élő emberek számára – a böjt miértjét és fontosságát.

 

A lelkiatya azzal kapcsolatban, hogy miért is fontos a modern világban a böjt, elmondta:.

 

„Időként felújítjuk a házunkat, vagy lakásunkat, hétvégeként meglátogatjuk nagyszüleinket, rokonaikat, barátainkat, naponta tisztálkodunk és a napi programjainkban kell, hogy gondoljunk a lelki dolgainkra is. Az évente visszatérő nagyböjti időszak megadja a lehetőséget arra, hogy a lelki kapcsolatunk élő legyen Istenünkkel. A modern világban élők számára is fontos tudatosítani: „… hogy ne muszáj, legyen a lelki kapcsolatunk Istennek, hanem: akarom!” A hit elmélyítése, felkészülési idő, – amikor bátran kimondom: akarom!”

 

 

A lelkiatya a bősi családi napon, amit az egyházközség szervezett.

 

A továbbiak arról is beszélgettünk, hogy a hívek mire ügyeljenek a nagyböjti időben.

 

„Ne fáradjunk bele tenni a jót” – Szent Pálnak a galatákhoz intézett buzdítását használja Ferenc pápa nagyböjti üzenetként.

 

– hívta fel a figyelmet Parák László.

 

Megtudtuk azt is, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nagyböjt kezdetén körlevélben fordul a hívekhez, amelyben kifejezi, az imádság, a böjt és a rászorulók segítése ennek a bűnbánatnak a legfontosabb kifejezései.  

 

Továbbá hangsúlyozza, hogy a nagyböjt ideje alatt ne hivalkodjunk az emberek előtt, hogy böjtölünk, mert a Mindenható látja szándékunkat. Ő lesz a jutalmazónk! Az imában, a böjtölésben és az adakozásainkban megtett lépéseinkben, döntéseinkben megleljük a lelki élményt. Ezt ne veszítsük el azzal, hogy dicsekedünk azokkal!                  

 

Hamvazkodás Dunaszerdahelyen.

 

A nagyböjti időben gondolunk a békére is: a lelkünk békéjére, és a háborúban zajló békétlenségre.  Az Istenhez való közeledéssel, Isten is közeledik hozzád! A bűnbánat megtisztít, és az Ő kegyelme felemel.     

 

Laky Erzsébet: Gondolatok a testi-leki böjt kapcsán

 

Mi is az a böjt?!

 

A negyven napig tartó böjt a IV. századra vált általánossá a keresztény világban. Mivel a vasárnapokat az egyház nem tekinti böjti napnak, a VII. század óta a szerdai nappal kezdődik a nagyböjt. Ebből kifolyólag hamvazószerda és  húsvét vasárnap között negyven böjti nap van.

 

Jézus tanítása szerint a böjt:

 

„Isten iránti szenvedély, szeretet és mélyebb önátadás. A lemondásnak önmagában nézve kevés értelme van, célját csak akkor éri el, ha pozitív tartalmat hordoz: a cél nem a kevesebb súly vagy az egészségesebb test, hanem amolyan negyvennapos lelki méregtelenítés, melynek végén Istenhez kerülök közelebb”.

 

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!