Nyitókép: Körkép.sk

 

Ajtókopogtatók, színes tojások, de még gipsz díszítőelemek is készültek szombaton. 

 

A balonyiak nagy örömére első alkalommal tartott húsvétváró délutánt a helyi önkormányzat, karöltve a Balonyi közösség ereje csoporttal. A szervezők célja, hogy a fiatalokkal és a gyermekekkel megismertessenek néhány húsvéti szokást, hagyományt amellett, hogy népünk történelmébe is betekintést nyújtanak.

 

Vidám tojástartók készültek.

 

 hirdetes_400x285  

Az április 2-i húsvétvárón Szomolai Adrianna rövid történetet mesélt el a nagyböjti időszakról, hogy a jelenlévők érezzék, milyen fontosak ezek a napok. Az előadó kukoricamálét (szerk. megjegyzés: lágyra sült kukoricalepény) és pogácsát is készített, amit a gyermekek megkóstolhattak. Többen is elmondták, hogy málét eddig még nem is kóstoltak.

 

Különféle húsvéti tojásokat készítettek.

 

Az elhangzott történet arról szólt, hogy régen miként készülődtek a lányok a húsvétra, hogyan díszítettek vagy festettek tojást.

 

Ötletes ajtókopogtatókat vittek haza a gyermekek.

 

Az első hagyományőrző délutánon öt különböző díszítési technikát próbálhattak ki a jelenlévők. Köztük az ajtókopogtató, a dekoráció és a gipszből kiöntött húsvéti formák készítését is elsajátították. A balonyi nyugdíjasok süteményeket készítettek a gyermekeknek, akik aztán azokat díszíthették és végül elfogyasztották.

 

 

Minden gyermek leadott egy kreatív alkotást, amelyből majd elkészül a balonyi húsvéti díszítés. A szervezők bíznak abban, hogy ezek a programok hozzájárulnak a felvidéki magyarság, köztük a balonyi magyarság megmaradásához.

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.