Nyitókép: Laky Erzsébet/Körkép.sk

 

Az idei húsvétot már jóval szabadabban ünnepelhetjük, ám még mindig a koronavírus-járvány árnyékában. A katolikus egyház egyik legnagyobb ünnepén Kiss Róbertet kanonok, komáromi esperes-plébános és nagyszombati általános helynököt kértük fel, hogy ossza meg olvasóinkkal húsvétvasárnapi gondolatait.

 

 

Húsvétvasárnap: Krisztus feltámadott, alleluja!

 hirdetes_810x300  

 

 

Alleluja, hála legyen az Istennek, Krisztus feltámadott!

 

Krisztus feltámadott! (Kép: vecses.hu)

 

Krisztus feltámadott, a húsvét ezért az ünnepek ünnepe, mely új reménnyel, új erővel tölti meg mindnyájunk szívét.
Szent Ágoston beszél arról, mi vár ránk Isten országában. Ott időzünk és látunk majd. Látunk és szeretünk, szeretünk és dicsőítünk. Íme, látjuk, mi lesz végül vég nélkül. Mert mi más a mi végcélunk, mint eljutni az országba, melynek nincs vége.

 

A komáromi esperes-plébános egy ünnepi szentmisén. (Kép: Körkép.sk)

 

Örök életet és országot készített Isten mindenkinek szent Fia feltámasztásával. A mi életünknek sem lehet más célja, mint az örök élet. Ehhez hitre van szükségünk.

 

Krisztus feltámadását ünnepeljük. (Kép: Bakai plébánia)

 

A hit Isten nagy ajándéka, az emberiség nagy kincse. Csak őszinte, Istenbe vetett hittel kerülhet ki az emberiség a reménytelennek látszó nehéz helyzetekből. Az emberek számára az Isten-hit mutat biztos utat a számtalan kétely, tévedés közt, mely, mint zavaros ár hömpölyög mindenütt. A hit erősíti az akaratot a kötelesség teljesítésében, az önzetlen, áldozatos életben.

 

Évközi 30. vasárnap: ” … az egyetlen dolog, ami számít, a szeretet.” – fogalmaz Kiss Róbert atya

A kevélység és gőg igen rossz talaja a hitnek. Viszont sokszor megcsodálhatjuk az egyszerű, alázatos lelkek eleven hitét. A hit határozottá és kitartóvá tesz.

 

Perzsa legenda szerint egy király hű szolgát akart választani két jelölt közül. Meghagyta nekik, hogy egy-egy kosarat húzzanak tele vízzel a közeli kútból, mire este visszamegy megtekinteni munkájukat, és megfizeti nekik fáradságukat. Az egyik szolgajelölt néhány vödör víz felhúzása után abbahagyta a „hiábavaló” munkát, de a másik folytatta. Azt mondta, hogy nem az ő dolga, hogy a víz kifolyik, az ő munkája csak az, hogy húzza tele a kosarat vízzel. Ezt tette egészen estig, és akkorra kihúzta az összes vizet a kútból. A kút alján meglátott egy gyémántot és meggyőződött róla, hogy nem hiába volt hűséges.

 

Megkondult a feketenyékiek új harangjának hangja

 

A hit előfeltétele az alázat. Valaki úgy határozta meg az alázatot, hogy az alázat a szív teljes nyugalma. Nem várunk el semmit, nem csodálkozunk semmin, amit az emberek tesznek velünk, és nem érzünk semmit, ha ellenünk cselekszenek.

 

Április 6-án Mons. Orosch János nagyszombati érsek akolitussá avatta Szöllősi Martin kispapot. (Fotó: Kiss Róbert atya)

 

Nyugodt a szívünk, ha nem dicsérnek meg, és azt sem tekintjük tragikusnak, ha kárhoztatnak és megvetnek bennünket. Áldott hajlékunk van az Úrban, ahova bemehetünk, bezárkózhatunk és letérdelhetünk Atyánk elé titokban, és békében vagyunk, mint a nyugalom mély tengerében, amikor körülöttünk és fölöttünk háborgás történik.

 

Kiss Róbert atya a Keresztre tekint. (Kép: Körkép.sk/Laky)

Az alázatos személy nem az, aki azt gondolja magáról, hogy nagyon mélyen van, hanem az, aki nem gondol magáról semmit. Gyakran iszonyatos terhet jelent embereknek az, hogy teljesen feleslegesen és értelmetlenül cipelnek magukban olyan régi sérelmeket, amiket rég el kellett volna már engedniük, meg kellett volna szívből bocsátaniuk, és így mindenkinek könnyebb lenne.

 

Advent első vasárnapja a Körképen Kiss Róbert atya gondolalaival

 

A hit vigasztaljon minket egy egész életen át. Amikor minden meglazul, és az élet imbolyogni kezd, reménnyel teli szívvel ragadjuk meg a hit horgonyát, és belőle merítsünk vigasztalást, erőt és segítséget. Ujjongó örömmel legyünk a feltámadt Krisztus tanúi családunkban, ismerőseink között, és az egész világban. Lássa meg mindenki, aki csak találkozik velünk, hogy mi a feltámadt Krisztustól kaptuk az erőt, a bátorságot, hogy szembe nézzünk a jelen élet nehézségeivel. Krisztus él, és vele együtt mi is élni fogunk, akik éppen ott, ahol ma vagyunk, Isten akarat szerint építjük országát, mindennapi szeretetszolgálataink által.

 

Mons. Kiss Róbert kanonok,
komáromi esperes-plébános,
nagyszombati általános helynök

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.