Nyitókép: Körkép.sk

 

Mottó:  Hadd forogjon! Csak ragyogjon! (kalocsai szólás)

 

Június 16-án, csütörtökön tárlatvezetéssel egybekötött pódiumbeszélgetésre került sor a Gömör-Kishonti Múzeumban Rimaszombatban. Témája, hogyan lehet ötvözni a divatot és a hagyományt a női öltözködésben. A tárlat Molnár-Madarász Melinda divattervező munkáiból lett összeállítva, a pódiumbeszélgetést is vele folytatták a múzeum munkatársai.

 

A beszélgetésből megtudtuk, hogy Molnár-Madarász Melinda Budapestről érkezett, ott alkot. A MEYKE márkanév megálmodója és megalkotója, amely a divat piacán mára már kellő súllyal rendelkezik. Gyönyörű, szívet-lelket melengető kollekcióival bejárta New Yorkot, Párizst, Bakut, Jordániát, Japánt. És most nagyon örül, hogy itt lehet a Felvidéken, Szlovákiában. Alkotásaiban igyekszik ötvözni a magyar népviseleti hagyományt a mai divat igényeivel. Tapasztalata, hogy az embereket érdekli ez a fajta összefonódás a női öltözködésben.

 hirdetes_810x300  

 

Gyökerei bizonyos részben kötik őt a Felvidékhez, hiszen az apja Szelicén született. De inkább kötődik Kalocsához, ahol a nagymamája vezette be őt a kalocsai népi hagyományokba. Ez határozta meg, hogy az érdeklődése ma már elhivatottsággá vált. A kezdetektől követi a hagyományos népviselet még létező szigeteit. Keresi, kutatja annak eredeti elemeit és ötvözve a divat követelményeivel igyekszik felhasználni azokat a divat piacán.

 

 

A rimaszombati tárlaton a kollekciói öt tájegységet képviselnek. Ezek: a kalocsai, kalotaszegi, torockói, matyó és barkó. A barkó kollekcióról elmondta, hogy közel áll a palóchoz, de itt még lehet kutatni, a palóc népviselettel sokan foglalkoznak. Kiemelte, tudja, hogy a közönség soraiban sokan vannak a barkóságból, egy kicsit nekik is akart kedveskedni. A Barkóságból annakidején megkeresték őt fiatalok, hoztak bizonyos anyagokat a népviseletükről, ez keltette fel benne az érdeklődést a barkók iránt. Most a gömöri tájegységi kollekcióján dolgozik, 14 ruhát szeretne elkészíteni, amivel jövőre meglátogatja Rimaszombatot is.

 

A tájegységek szerint alkotott kollekciói 4-5 ruhából állnak. Vallja, hogy a ruhák a tartozékaikkal együtt kellő képet adnak az ottani népviseletről és a divatról. Vannak köztük szépek és szebbek. A kiállított ruhák jellemzően kézzel készültek, nagyon munkaigényesek, így az áruk is magas (400-500 euró). De igény szerint terveznek, készítenek olcsóbb ruhákat is. Büszke arra, hogy nagyon sok ismert (televíziós) személyiségnek készíthettek divatos ruhákat.

 

 

Megtudtuk azt is, hogy férfiaknak ruhát nem, inkább csak tartozékokat készítenek.

 

A kiállítás a múzeum kiállítótermében a Besztercebányai Kerületi Önkormányzat anyagi támogatása mellett valósult meg. A tárlat a budapesti Hagyományok Háza és a New York-i Réka Darida Foundation együttműködésével került megrendezésre.

 

Mede Géza

Képek: a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.