Nyitókép: Körkép.sk

 

2022. augusztus 13–14-én első alkalommal került megrendezésre Komáromban a Díszműkovács találkozó, amely az IRON MONARCHY címet is viselte.

 

A rendezvényre a Komáromi Erőd központi részében, az Újvárban került sor. A nagy jelentőségű történelmi építmény hangulatos helyet biztosított a találkozónak, és elbűvölte a Csehországból, Morvaországból, valamint Szlovákia távolabbi településeiről érkezett díszműkovács mestereket és látogatókat egyaránt.

 

A mesterek pedig pezsgő életet varázsoltak a várfalak közé, visszaidézve annak középkori hangulatát, így a helyi látogatók is egy valódi időutazás részesei lehettek. Ezt a hangulatot tovább fokozta az a néhány személy, akik a hajdani monarchia tisztségviselőinek korhű ruhadarabjait öltötték magukra.

 hirdetes_300x300  

 

 

A várudvar az üllők és kalapácsok ütemes, pengő hangjának varázsától több évszázados álmából kelt életre, a kovácstűzhely lángjai pedig fényt és meleget árasztva, szikrákat röppentve hirdették a régi időket, az egyébként is tikkasztó nyári napon.

 

Tudhatjuk, a kovácsmesterég a legősibb mesterségek közé tartozik, és minden időben kiemelkedő szerepet töltött be a hétköznapi életben, valamint a harcászatban.

 

Évszázadokon át kovácsolással állították elő a háztartási eszközöket, a kéziszerszámokat, a föld megmunkálására használatos mezőgazdasági eszközöket, például ásót, kapát, gereblyét, de bizony a fegyvereket is. Mindezeken felül pedig dísztárgyakat is készítettek, ami a jelenlegi díszműkovács találkozó fő vonalát képezte.

 

 

Az idei találkozóra az Öregvár nonprofit szervezet, valamint Komárom város szervezésében került sor.

 

Aki kilátogatott a rendezvényre, biztosan nem csalódott, hiszen kovácsolt műtárgyakból, látványosságból, ételből, italból akadt bőven, és a hangulatot a késő délutáni óráktól a komáromi Entrópia zenekar is fokozta.

 

A jó bor és sör sem hiányzott, amit a cseh kovácsmesterek nagy szakértelemmel kortyolgattak, és lendületes, erős karjuk munkájától így még vidámabban pattogtak a szikrák a várfalak között.

 

 

A hely szelleme pedig valóban megihlette az idelátogató idegen mestereket is, szakmájukhoz méltónak tartották a helyszínt, mindennek hatására szabadidejükben a dél-komáromi Monostori Erődöt, a Csillag Erődöt és az Igmándi erődöt is szeretnék meglátogatni.

 

Ha jövőre is lesz díszműkovács találkozó a Komáromi Erődben, bármelyik korosztálynak érdemes lesz kilátogatnia, hiszen már az Újvár főkapuja, a Lipót kapu is csodálni való látványosság, és minden, ami mögötte van.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.