Hagyományok

Fókuszban a hagyományőrzés és az aktív tevékenység – Vida Gergely bősi csapatparancsnokkal beszélgettünk

A szervezet májusban ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját.

Nyitókép: Körkép.sk

 

Mindennapjainkat a modernitás jellemzi. Tévedés ugyanakkor azt gontolni, hogy cserkésznek lenni már idejétmúlt dolog. Rengetek izgalmas élménnyel, baráttal, tapasztalattal, tudással gazdagodnak azok, akik valamelyik cserkészszervezethez csatlakoznak.

 

A bősi Széchenyi István cserkészcsapat szervezeti elnökét faggattuk tevékenységükről, mindennapjairól és céljaikról. Vida Gergely csapatparancsnokkal beszélgettünk.

 

Miért épp Széchenyi István cserkészcsapat a szervezet neve?

 

Abban az időben az alakuló cserkészcsapatok a szentek nevei közül válogattak. Széchenyi István a legnagyobb magyarként van emlegetve, mivel sok változást hozott Magyarországra és a cserkészetben fontos a magyarságtudat, ezért esett rá a választás.

 

Együtt szórakozott a bősi nagy család – Képekkel

Mióta működik a szervezet a városban?

 

Idén májusban volt 30. éve, hogy megalakult a bősi a cserkészcsapat. Ezt a jubileumi évet kétrészes akció során ünnepeltük meg. Az egyik eseményen a csapaton belül, a fiatalok és a vezetők számára megszervezésre került egy félnapos túra, mely során feladatokat kellet teljesíteniük. Az ünnepség másik része pedig egy évfordulós cserkészbál volt, ahol több mint 100 vendéggel tudtuk közösen megünnepelni az elmúlt 30 évet.

 

 

Vída Gergellyel beszélgettünk.

 

Hány tagjuk van?

 

Jelenleg 64 aktív taggal büszkélkedhetünk. Folyamatosan szeretnénk bővülni, ezért buzdítunk mindenkit, aki szeretne cserkész lenni, az bátran csatlakozzon!

 

A bősi cserkészek a helyi Szent Flórián-ünnepségen.

 

Mennyire sikerül a fiatalokat megszólítani?

 

Mindig nehéz volt és nehéz is lesz. Napjainkban olyan szabadidős sportokat, tevékenységeket helyeznek előtérbe úgy a gyerekek, mint a szülők, amelyekkel sokszor nem lehet versenyezni. Ám szerencsére elég népszerűvé vált a cserkészet napjainkban, ezért mindig akadnak gyerekek, akiket vonz ez a “mozgalom”.

 

Mikor volt legutóbb toborzás?

 

Áprilisban. A toborzás során újabb 8 fiatal csatlakozott hozzánk, hogy megízleljék a cserkészet adta örömöket.

 

Együttműködés

 

Van olyan cserkészcsapat, amellyel tartják a kapcsolatot?

 

Igen vannak. Mivel csapatunknak több olyan tagja is van, akinek a felesége egy másik csapathoz tartozik. De más csapatokkal is tartjuk a kapcsolatot.

 

Országos rendezvények is szoktak lenni, amelyek által jobban összeismerkednek a csapatok. Jelenleg is szervezés alatt áll egy országos rendezvény egy másik cserkészcsapattal.

 

 

Mindennapok a hőségben

 

Mivel foglalkoztak a nyári napokon?

 

A nyár számunkra a cserkészév megkoronázása. Ilyenkor van a jutalma az egész évi cserkészmunkánknak…

 

Ez miben nyilvánul meg?

 

A nyári cserkésztábor formájában. Általában más csapatokkal együtt zajlik, viszont volt már, hogy egyedül is 10 napra elvonultunk az erdő mélyére táborozni.

 

Jól hangzik. Milyen programok várták ott a tagokat?

 

A cserkésztáborban a gyerekek számára mindennapi programok vannak, pl. vetélkedők, sportjátékok, vizes játékok, kézműves foglalkozások, sőt ismeretterjesztő programok is. Az estét mindennap tábortűzzel zártuk.

 

Őszi programok

 

Mi várható a szervezetben az őszi napokon?

 

Nálunk, cserkészeknél ősszel indul el az új cserkészév. Szeptemberben egy rendhagyó tábortűzzel nyitjuk meg a cserkészévet, mely során a tábortűznél éneklünk, játszunk a gyerekek jeleneteket adnak elő.

 

A tagok a bősi Családi nap lebonyolításába is aktívan bekapcsolódnak.

 

Mivel töltik a cserkészek a téli napokat?

 

A téli napokban inkább benti munkát végeznek a gyerekek. Benti játékok, kézműves foglalkozások, vetélkedők. Amennyiben az időjárás is kedvező, természetesen kültéri programjaink is vannak.

 

Értelemszerűen a hagyományokat kellőképpen megtartjuk. A decemberi hónapban van például az ún. cserkész Mikulás, de a cserkészkarácsonyt egyaránt megrendezzük.

 

 

Laky Erzsébet

Fotók: Laky/Fenes/bősi cserkészek

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket