Nyitókép: A fénykép Budapesten készült. (Körkép.sk)

 

Ma Jézus Krisztus megjelenését ünnepli a katolikus egyház. A vízkereszt ünnepe valójában a háromkirályok érkezését, Jézus Jordánban való megkeresztelkedését, valamint első csodáját (a kánai menyegzőn) idézi fel.

 

Ezen a napon történik a víz megszentelése is a templomokban. Kérhetünk, vihetünk haza a szenteltvízből, ami részét képezheti a mindennapi imáknak, szokásainknak. Egykor elterjedt volt szenteltvíztartót tartani valamelyik szoba falán (is) a családoknál.

A hívek közül, aki teheti, részt vesz az ünnepi szentmisén, hiszen ez egy parancsolt ünnep.

 hirdetes_300x300  

 

„Békesség e háznak! És minden lakójának!”

 

– fogalmaz a vízkereszthez kötődő köszöntés, amikor a keresztény családoknál lakás-/házszentelést tartanak. Ilyenkor az ajtó szemöldökfájára krétával följegyzik az évszámot, valamint a háromkirályok nevének (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) kezdőbetűit a népi értelmezés szerint. Ezzel szemben vannak, akik úgy vallják, hogy ez a három betű a következő latin áldásformula kezdőbetűje:

 

„Christus Mansionem Benedicat (Krisztus áldja meg e házat).”

 

Egy bejárati ajtó feletti felirat. (Fénykép: Körkép.sk)

 

A Körkép.sk ma a piliscsabai (Magyarország) templomban emlékezik meg a katolikus egyház egyik legfontosabb ünnepnapján.

Szentföld – Jardenit, Jézus megkeresztelésének a helye a Jordán folyóban

 

Fénykép: Körkép.sk

 

A ház- és lakásszentelés egy szent jel. Ez tartalmazza Isten cselekvését, amely egyúttal felkészíti lelkünket annak befogadására különböző élethelyzetekben.

 

Egy akadémia faliújsága. (Fénykép: Körkép.sk)

 

Molnár Tamás atya néhány olyan ötletet osztott meg az érdeklődőkkel, amelyek az ilyenkor szokásos házszentelés alkalmából alkalmazhatóak otthonainkban.

 

Január 6. – Vízkereszt ünnepe, avagy a háromkirályok napja

Szenteltvíztartó egy lakásban. (Körkép.sk)

Közös imádkozás

 

Ajánlott az egész család közös imádkozása, amely során a Szent Család tagjait együtt kérik, miközben a lakást az otthon található szenteltvízzel meghintik, szentelt gyertyát gyújtanak. Emellett akár családi imasarkot is készíthetnek.

 

Az egyik munkatársunk imasarka. (Fénykép: Körkép.sk

 

Az ima lehet előre megírt, saját szavakkal, vagy akár a rózsafüzér, litánia közös elmondása is. Aki pedig nem tud részt venni a szentmisén, otthon is bekapcsolódhat egy-egy ünnepi szentmise közvetítésébe.

 

Együtt töltött, minőségi idővel megszentelt otthon

 

A családok kisebb közösséget alkotnak, amelyek otthonaikat megszentelhetik többek között egymásra odafigyelve, őszintén beszélgetve, a másikat meghallgatva, együtt szórakozva pl. egy (hittanos) társasjáték mellett, együtt hallgatva a családtag által felolvasott történetet, közösen családfát készítve, régi családi történeteket felelevenítve vagy fényképeket visszanézve – olvasható a pozsonyi katolikusok hivatalos honlapján.

 

Közös olvasás. (Fénykép: Körkép.sk)

 

Isten Igéje

 

Molnár Tamás atya példaként hozza fel a Szentírásból választott igerészek által megszentelhető otthonok esetét is. Ilyenkor egy szentírási szakaszt kell kiválasztani. Gyermekek esetében akár a képes Bibliát is alapul lehet venni, s foglalkozni vele.

 

Emellett szervezhető:

 

  • családi bibliaverseny,
  • bibliaismereti vetélkedő más családokat is bevonva,
  • a házban vagy lakás valamelyik szegletében kifüggesztett szentírási gondolat (lényeg, felhívni a figyelmet az isteni üzenet gazdagságára).

 

Otthonszentelés jótettel, kiengesztelődéssel

 

Ebben az esetben mindenki a saját maga módján egy-egy jócselekedettel is előmozdítja az otthon megszentelését. Ezenfelül a bocsánatkérés és annak elfogadása is elősegíti a ház megszentelődését, pl. az egyes családtagok között, de szükséges rendszeresen bocsánatot kérni az Úrtól egyaránt a lelkiismeret-vizsgálatok alkalmával. Természetesen fontos a hálaadás is.

 

A vízkereszt napjáról bővebben az alábbi cikkben is írtunk:

 

Vízkereszt napja van, Jézus megjelenésének ünnepe

 

Körkép.sk/Laky Erzsébet

Forrás: pozsonyikatolikusok.sk/magyarkurir.hu/ magnificant.ro

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.