Nyitókép: hazassaghete.hu

 

Az idei év magyarországi mottója: „Szeretetbe kapaszkodva!”

 

Immár tizenhatodik alkalommal emlékeznek meg négy kontinens huszonegy országában a Házasság hetéről. A tematikus hét február 20-ig tart. Az időtartam mindig a Bálint-naphoz közeli napokat öleli körbe. Az elkövetkezendő napokban változatos rendezvényekre várják az érdeklődőket a keresztény egyházak, civil szervezetek, önkéntesek részéről.

 

Kép: Az 5 szeretetnyelv Facebook-oldal

 

 hirdetes_810x300  

A Házasság hetében a párok kapcsolatán van a hangsúly. Az egyes programok célja elsősorban az, hogy elősegítsék a kapcsolat felélénkítését, megerősítését, illetve megújítását.

 

Programdús napok

 

Pozsonyban is különféle programok várhatóak. Február 17-én 18.00 órától a református templomban ökumenikus istentiszteleten külön is imádkoznak a házaspárokért. Ezt egy tanúságtevő est követi, amelyen egy-egy házaspár fogja megosztani gondolatait a házasságról a katolikus, református és evangélikus közösségből – olvasható a pozsonyi katolikusok közleményében.

 

Kép: pozsonyikatolikusok.sk

 

Február 18-án a Lux Televízió által közvetített magyar szentmise is a házaspárokért lesz felajánlva, melyben sor kerül a házassági ígéretek megújításának lehetőségére. Ezentúl a Ferences templomban február 19-én bemutatandó délelőtti magyar szentmise keretében is megújíthatják házassági ígéreteiket a házaspárok – tájékoztatta hírportálunkat Molnár Tamás atya.

 

Kép: samorin.fara.sk

 

Somorján a február 17-i, pénteki szentmisén lesz lehetőség a házassági fogalmak megújítására a Nagyboldogasszony-plébániatemplomban.

 

Szlovákiában házassági sétára is biztatják a házaspárokat, amelyhez mobilalkalmazást is le lehet tölteni. (Részletek ITT)

 

Magyarországon is egyre inkább elterjed a Házasság hetének megtartása. A fóton egy érdekes felhívást intéztek a házaspárokhoz. A szervezők keresik az ellenállhatatlanul finom házasság titkát.

 

Képernyőkép: Házasság hete Fóton Facebook-oldal

 

Képernyőkép: Novák Katalin Facebook-oldal

 

Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke a Házasság hete programsorozatának nyitó istentiszteletén rámutatott arra, ahogy Pál apostol a házasságot az egyházhoz hasonlítja, mert ahogyan Krisztus önfeláldozó szeretettel szerette az egyházat, nekünk is így kell szeretnünk házastársunkat.

 

„Köszönjétek meg egymást, és adjatok hálát az Istennek egymásért, hogy mindig tudjátok: nem magától értetődő és nem olyan természetes az egy szív és az egy út csodája”

 

– hangsúlyozta Pásztor Dániel. A püspök igehirdetése után egyrészt a házasságokért, másrészt a társukat keresőkért imádkozott.

 

Kép: Máriapócs Nemzeti Kegyhely Facebook-oldal

 

A Máriapócs Nemzeti Kegyhelyen idén is Boldogságok útja zarándoklatra hívják a házaspárokat. A Házasság hete alkalmából meghirdetett közös „túra” mottója az Együtt! A zarándoklatot és az elmélkedéseket Pindzsu István atya vezeti majd.

 

Online előadások, események

 

A Házasság hete Facebook-oldalán változatos programkínálat látható. Február 13-án Tapolyai Emőke pszichológus arról fog beszélni, hogy miként lehet a nehézségek idején egymás szeretetébe kapaszkodva közösen erőt meríteni a hétköznapok kihívásaihoz.

 

 

 

Február 17-én dr. Gerberné Farkas Zsuzsanna mentálhigiénés tréner, párkapcsolati coach előadását hallgathatják meg az érdeklődők. Véleménye szerint az adott hét szokásgyakorlásával minden esély megadatik arra, hogy a párok kitartóan és sikeresen haladjanak a közösen megálmodott utukon.

 

 

 

Laky Erzsébet

 

Felhasznált források: hazassaghete.hu, magyarkurir.hu, ntm.sk, reformatus.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.