Nyitókép: PAP/Rafał Guz

 

Kiállítás nyílt az ukrán katonák által megsemmisített orosz katonai haditechnikából a lengyel fővárosban. A varsói királyi palota előtti téren (Plac Zamkowy) megnyitott „kiállítás” a „A mi szabadságunkért és ti tiétekért” elnevezést kapta.

 

Az ukrajnai orosz invázió kezdete óta eltelt négy hónap alatt Ukrajnának több mint 10 000 különböző orosz katonai felszerelést sikerült megsemmisítenie – a páncélozott járművektől, a tankoktól és a repülőgépeken át egészen a hajókig.

 

A megsemmisített technika egy részét most a varsói nyilvánosság elé tárták annak bizonyítékaként, hogy az orosz hadsereg nem legyőzhetetlen – mondta több lengyel tisztviselő a megjelent újságíróknak.

  hirdetes_300x300   

 

Michał Dworczyk, Mateusz Morawiecki kabinetfőnöke hétfőn azt mondta:

 

„Ez az orosz felszerelés, amelyet az ukrán csapatok megsemmisítettek, a bizonyítéka annak, hogy elszántsággal, bátorsággal és professzionalizmussal az orosz hadsereg legyőzhető.”

 

Hozzátette: ma a hős ukrán katonák nemcsak Ukrajnát, hanem Lengyelországot és egész Európát is védik (ez diplomatikusan szólva is egy ócska csúsztatás. Az ukránok az országukat védik és nem Európát, megj.).

 

A „kiállításon” egy kilőtt T-72-es harckocsi, több rakéta maradványai, valamint egy megsemmisített önjáró löveg látható, amelyet (állítólag, megj.) lengyel gyártmányú „Krab” (Rák) önjáró löveggel tettek ártalmatlanná.

 

„Szeretném elmondani a lengyel népnek, hogy az ukrán katonák rendkívül hálásak azért, hogy harcban is kipróbálhatták a Krab önjáró lövegeket.”

 

– mondta Hanna Malar ukrán védelmi miniszter-helyettes. A varsói „kiállítást” az ukrán és a lengyel védelmi minisztériumok, valamint a varsói városháza közösen szervezte. A látogatók július 6-ig szemlélhetik meg a háborús roncsokat, majd a „kiállítás” más lengyel városokba költözik át.

 

Körkép.sk, Polskie Radio nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!