Nyitókép: Shutterstock

 

A gyorsan bevethető, szárazföldi és haditengerészeti erőkből álló egység fő feladata az evakuálás és a stabilizálás lesz, és a tervek szerint 2025-re lesz működőképes. Az első misszió várhatóan egy jövőbeni ukrajnai tűzszünet biztosítása lesz.

 

A világszerte egyre bizonytalanabbá váló biztonsági helyzetre való tekintettel az Európai Unió létrehoz egy új, akár 5000 katonából álló gyorsreagálású hadtestet. A szükségletektől függően az EU gyors bevetési kapacitása (RDC) a szárazföldi csapatok mellett légi és tengeri erőket is magában foglal – tudta meg a Die Welt.

 

A német lap információi szerint az uniós védelmi miniszterek kedden akarnak alapvető döntést hozni, amikor is a katonai bevetésre tervezett öt forgatókönyvből az első kettőt elfogadják. Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a lapnak elmondta: első lépésként két lehetséges bevetési forgatókönyvet dolgoztak ki az uniós intervenciós erők számára – mentési és evakuálási műveletek, valamint egy stabilizációs művelet kezdeti szakasza. Borrel szerint ezek a műveleti forgatókönyvek segíteni fognak abban, hogy meghatározzák az uniós reagáló erők képességeit, és 2023 második felében megtartják az első hadgyakorlatot.

 hirdetes_300x300  

 

Az evakuálási misszió elsősorban arról szólna, hogy vészhelyzet esetén kimenekítsék az európai polgárokat a válságövezetekből. A cél az, hogy ne ismétlődhessen meg egy olyan rögtönzött kivonulás, mint ami 2021 nyarán Afganisztánból történt.

 

A stabilizációs művelet pedig a lap értesülése szerint azt jelenti, hogy az új uniós egység rövid távon stabilitást teremt és biztosítja a békét, szükség esetén erőteljes katonai eszközökkel. A katonák tehát erősen felfegyverzettek lehetnek, mai szemmel nézve a lehetséges telepítési helyszínek Ukrajna vagy Moldova lehetnének.

 

Az Európai Uniónak már létezik az EUFOR nemzetközi hadereje, amely az Európai Tanács felügyelete alatt működik, és amely elsősorban Bosznia-Hercegovinában végez békefenntartó feladatot.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!