Nyitókép: Krone TV/Videos 01.02.2022 (Screenshot)

 

Majdnem egy évvel az Ukrajnát ért orosz agresszió után egyik fél sem érte el a hadicéljait – véli Berthold Sandtner, az Osztrák Szövetségi Hadsereg (Bundesheer) vezérkarának ezredese. Sandtner a Kronen Zeitung napilap „Krone-Talks” műsorában azt mondta, hogy kezdetben mindenki egy gyors lefolyású hadműveletre számított, miközben Ukrajna erejét lebecsülték, Oroszországét pedig túlbecsülték. Moszkva elképzelése, miszerint a Kijev felé tartó gigantikus katonai oszlop az ukrán kormány bukását és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök menekülését eredményezi, azonban csődött mondott.

 

Hozzátette: a villámháborús légkör azóta anyagcsatára váltott, ami mérhetetlen pusztítást és sok tízezer áldozatot követelt. Ami az oroszok stratégiáját illeti, az ezredes úgy látja, Moszkva célja a lehető legnagyobb számú ukrán egység lekötése és egyben egy új offenzíva megindítása:

 

„Oroszország a legnagyobb valószínűség szerint heteken vagy hónapokon belül kész tényeket akar teremteni a Donbaszban.”

 

 hirdetes_810x300  

Sandtner aláhúzta: világosan kivehető, hogy az orosz fél egy elhúzódó háborúra rendezkedik be, amit az is alátámaszt, hogy a teljes társadalom, az iskolásokat is beleértve, fokozatosan militarizálódik.

 

A Nyugat az Ukrajnának küldött fegyverszállítmányokkal – véli a szakértő – már rég átlépte azt a bizonyos vörös vonalat. Szavai szerint a nyugati államok óvatosan, fokozatosan adagolva próbálták kideríteni, hogy meddig mehetnek el, amíg Oroszország válaszol. Miután Moszkva eddig semmilyen komoly válaszlépést nem tett, így a Nyugat (illetve a NATO) újabb és újabb lépéseket tesz Ukrajna felfegyverzésére. Sandtner kiemelte: először lőszert küldtünk, aztán lövegeket, aztán légvédelmi rendszereket és most harckocsikat, habár ezek a fegyverek már réges rég a vörös vonalat képezték.

 

Körkép.sk, Krone TV

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.