Nyitókép: hmzrinyi.hu via honvedelem.hu

 

Az ukrajnai háború rávilágított annak a problémának a súlyosságára, hogy az európai államoknak nem áll rendelkezésére elegendő lőszerkészlet. Minden európai haderőnek, így a Magyar Honvédségnek is stratégiai érdeke, nemcsak, hogy megfelelő lőszertartalékai legyenek, hanem hogy az utánpótlást is folyamatosan és biztonságosan biztosítani tudja – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

 

Szavai szerint ennek megfelelően Magyarország csatlakozik az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) hét éves lőszerbeszerzési keretprogramjához, amely az európai igények összegyűjtésével közösen koordinálja a beszerzési folyamatokat. Magyarország ezen keresztül tudja biztosítani a jobb hozzáférést és az olcsóbb árakat a Magyar Honvédség stratégiai lőszerigényére. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta: Ukrajna katonai támogatásával kapcsolatban a magyar kormány álláspontja változatlan, továbbra is az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások megkezdése jelenti az életek mentését és a háború végét, a fegyver- és lőszerszállítás ezzel szemben csak a háború eszkalációját és kiterjesztésének veszélyét eredményezheti.

 

Magyarország továbbra sem szállít sem fegyvert, sem lőszert Ukrajnának, a keretmegállapodáshoz való csatlakozással a Magyar Honvédség saját stratégiai lőszerigényének kielégítésére vonatkozik. A csatlakozás nem jelent ugyanakkor kizárólagosságot a lőszerbeszerzéseink tekintetében – tette hozzá.

 hirdetes_400x285  

 

A miniszter kiemelte: a közös európai lőszerbeszerzés egyúttal a jövőben elkészülő magyarországi lőszergyár piacainak megteremtéséhez is hozzájárul. Magyarország tehát a fegyverszállításban nem vesz részt, ugyanakkor minden olyan, a tagállami védelmi eszközöket, kapacitásnövelést szolgáló felkészülésben aktívan részt veszünk, ami akár a NATO védelmi képességeit erősíti meg, akár pedig a magyar hadsereg jobb felszerelését szolgálja.

 

A Honvédelmi Minisztérium közleménye/Honvedelem.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!