Nyitókép: APA/Michael Gruber

 

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter kedden közölte, hogy Schengen már nem működik, amit szerinte az Ausztriában benyújtott menedékkérelmek magas száma is igazol. Schallenberg hozzátette, hogy Ausztria ugyan szeretne egy jól működő schengeni övezetet, de mivel Németország nemrég engedélyt kért az Európai Uniótól arra, hogy újból bevezethesse az ellenőrzést az Ausztriával közös határán, ezért Bécs is kénytelen volt újra bevezetni azt a többi szomszédos országgal közös határán.

 

Schallenberg Tanja Fajon szlovén, illetve Gordan Grlic Radman horvát külügyminiszterrel tartott kedd esti sajtótájékoztatóján fejtette ki álláspontját egy, nagyrészt a külső határok védelmére fókuszáló megbeszélés után.

 

Schallenberggel ellentétes véleményen van Tanja Fajon, aki szerint a schengeni övezetben teljesen vissza kell térni az annak lényegét jelentő, ellenőrzés nélküli belső határforgalomhoz, és leszögezte: Szlovénia ragaszkodik a schengeni rendszer helyreállításához, és úgy véli, hogy az illegális bevándorlás elleni intézkedésekhez uniós szintű jóváhagyás kell. Utóbbi részben összecseng Schallenberg álláspontjával, aki szerint az európai illegális migráció „biztonsági kérdés”, és közös erőfeszítéseket igényel. Schallenberg hozzátette: az illegális migráció kezelésében mindössze „két-három ország érintett, míg a többi csak figyel.”

 

Fajon szerint az illegális határátlépések száma nem indokolja az osztrák intézkedést, és megjegyezte, hogy szerinte senki sem szeretné, ha Szlovénia is a belső ellenőrzés újbóli bevezetésére kényszerülne. Fajon a közelgő nyári hónapokra utalt, amikor a Horvátországba látogató turisták számával együtt megnő az illegális migránsok száma a nyugat-balkáni útvonalon.

 

Fajon az osztrák döntéssel kapcsolatban megjegyezte, hogy Ausztria döntése belpolitikai lépés, így nem is számít arra, hogy ezen látható időn belül változtatnának. A megbeszélés során Szlovénia bejelentette, hogy öt rendőrt küld Észak-Macedóniába a Frontex új missziójába.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!