Nyitókép: Twitter/Office of the President of Poland

 

Andrzej Duda kijelentette, hogy Lengyelország F-16-os vadászgépekből álló flottája „nem elég nagy” ahhoz, hogy a gépek bármelyikét át lehessen adni a háború sújtotta Ukrajnába. A lengyel elnök egy izlandi sajtótájékoztatón beszélt erről, ahol az európai vezetők reykjavíki csúcstalálkozóján vett részt – jelentette a PAP lengyel állami hírügynökség.

 

Arra a kérdésre, hogy Lengyelország csatlakozna-e egy nemzetközi koalícióhoz, amely F-16-os repülőgépeket biztosítana Ukrajna számára az Oroszország elleni küzdelemhez, Duda azt mondta, hogy országa az Egyesült Államok és Nagy-Britannia után a harmadik legnagyobb katonai segélyt nyújtó ország Kijev számára.

 

A lengyel államfő elmondta:

 hirdetes_810x300  

 

„Lengyelország az Európai Unió más országaihoz képest példátlan mennyiségű fegyvert szállított Ukrajnának. Több mint 300 harckocsit és szinte az összes MiG-29-es vadászrepülőgépet átadtuk Ukrajnának, amit Ukrajna már a konfliktus kezdetétől fogva kért tőlünk”.

 

Hozzátette: Lengyelország több milliárd dollár értékű fegyvert adott át Ukrajnának. Duda így folytatta:

 

„Viszonylag csekély számú F-16-os repülőgéppel rendelkezünk, de készek vagyunk támogatni az ukrán pilóták kiképzését. Erről nemrég tárgyaltam Mariusz Błaszczak miniszterelnök-helyettessel és védelmi miniszterrel”.

 

Az elnök azt is mondta: Lengyelország kész továbbra is MiG-29-es repülőgépekkel ellátni Ukrajnát és hangsúlyozta, hogy Lengyelország „nemzetközi koalíciót kezdeményezett Ukrajna katonai támogatására”. Duda az újságírók előtt arról is beszélt, hogy a reykjavíki csúcstalálkozón folytatott tárgyalások középpontjában „az Ukrajnának nyújtott támogatás állt, beleértve a katonai segítségnyújtást, a humanitárius segélyt, az Oroszországgal szembeni szankciókat és Ukrajna háború utáni újjáépítését”.

 

Rishi Sunak brit miniszterelnök és Mark Rutte holland kormányfő kedden ígéretet tett egy „nemzetközi koalíció” létrehozására, hogy F-16 típusú harci repülőgépekkel támogassák Ukrajnát – jelentették hírügynökségek.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd este úgy nyilatkozott, hogy az ígéret „jó kezdetet jelent a koalíció számára”.

 

Körkép.sk, Polskie Radio nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!