Az olasz napilap, a Fatto Quotidiano honlapján jelent meg az a videó, amely jól szemlélteti a nemcsak a bajor nagyvárosra, hanem Európa nagy részére jellemző feszültséget. 

 

Történt, hogy miután a múlt pénteki támadást követően feloldották a hatóságok a tömeggyilkosság helyszínének lezárást, tömegével jelentek meg a helyiek, hogy az áldozatokra emlékezzenek. Köztük bevándorló hátterű fiatalok, hiszen Ali David Sonboly áldozatai között alig volt született német, az ámokfutó koszovói albánokat éppúgy megölt, mint egy magyar tinédzsert.

 

A csendes megemlékezés a videó tanulsága szerint akkor kezdett elfajulni, amikor a muszlim fiatalok egy része „Allah Akbar” (Isten hatalmas) kiáltásokkal kezdte kifejezni gyászát.

 

 hirdetes_400x285  
Munchen
A müncheni megemlékezés.

 

Ezt azonban a többi megemlékező egy része meglehetősen rossz néven vette. Ugyanis bár Sonboly nem iszlamista szélsőséges volt (a nyomozás állása szerint inkább zavart elméjű ámokfutó), az elmúlt másfél hétben több támadást hajtottak végre ezzel a csatakiáltással.

 

 

Először erős testalkatú német fiatalemberek kezdték kifejezni nemtetszésüket nyomdafestéket nem tűrő jelzőkkel. Ennél azonban meglepőbb volt, hogy a verbális felindulást a jelenlévő decens polgárok egy jelentős része tapssal fogadta. Végül a rendőrök felvonulása akadályozta meg, hogy összecsapás alakuljon ki.

 

 Katarzis, happy end nincs. Európa, 2016 véres nyara. 

 

Heti VálaszAblonczy Bálint: Müncheni megemlékezés: nem akartak Allah akbart a németek

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!