10 év telt el azóta, hogy a felelősséget Szlovákiáért Robert Fico vette át, és sajnos meg kell állapítanom, hogy ezek teljesen elszalasztott évek voltak. A felelősség ezért Robert Ficot terheli, de nemcsak őt.

 

(…) Leginkább az utolsó négy év példázta, hogyan kell elszalasztani a lehetőségeket. Robert Ficonak az elmúlt négy évben precedens nélküli hatalma volt, esélye arra, hogy Szlovákiát jobbá változtassa.

 

(…) Ha azt akarta volna, nyolcvanhárom képviselőjével bármit megszavazott volna. (…) A saját kedves szerint változtathatta volna az országot.

 

 hirdetes_400x285  

Olyan hatalma volt, amilyen senki másnak előtte, és úgy gondolom, hogy utána sem lesz. Hogyan élt vele? Javult a vállalkozói környezet? Javult a jogérvényesítés? Csökkent a korrupció és a klientelizmus? Javult a szolgáltatások minősége, az iskolák, az egészségügy színvonala? Csökkentek az adók és a járulékok? Csökkentek a régiók közti különbségek? Megoldódott a roma kérdés? Javult Szlovákia nemzetközi megítélése? Engedjenek meg még egy összehasonlítást, a Fico-éra és a 1998 és 2006 közötti Dzurinda-kormány összevetését.

 

(…) Szlovákiát kivezettük az elszigeteltségből, behoztuk az integrációs lemaradást, köszönhetően  a merész és szükséges reformoknak Szlovákia az egyik legsikeresebb posztkommunista országgá vált. Nem volt egyszerű, főleg azért, mert a változásokat széles koalíciós kormányban vittük végbe.

 

Az első Dzurinda-kormányt valójában kilenc párt alkotta, a másodikat négy. Nem azért írom le mindezt, mert vissza akarok térni a múltba, hanem hogy tanuljunk belőle a jovőben. Mi, választók a választások előtt, és a jobbközép pártok a választások után.

 

10 nap múlva eldől, véget vetünk-e az elszalasztott időszaknak, vagy újabb négy évvel meghosszabbítjuk azt. Sok szerencsét, Szlovákia.

 

Hospodárske Noviny – Ivan Miklos: Premárnené roky

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!