John Steinbeck szerint nyomorúságos szerda után édes csütörtök következik. Szívesen elhinnénk, de sajnos, a szlovákiai parlamenti gyakorlatban ez nem érvényes. Amit ott tegnap (július 7-én – szerk. megj.) a koalíció művelt az ellenzékkel, az a parlamenti demokrácia leépítése. A koalíció semmibe vette az ellenzék alapvető jogát a miniszterelnök leváltására, mire az ellenzék sajátosan értelmezve a törvényt megnyitotta a parlamenti ülést, mert akkor éppen úgy akarta.

 

Ennek nem lehetett más következménye, mint zúgolódás, éles szóváltások és totalizmust emlegető megnyilvánulások. De a leglényegesebb mégis a kialakult helyzet a gyökere. Az összefüggések láncolatában, melyek a szomorú csütörtök eseményeihez vezettek, egyetlen név tűnik ki: Ladislav Bašternák.

 

(…) A választások óta eltelt négy hónap, az európai elnökség elején vagyunk, átfogó reformokról kéne beszélnünk, hogy minél többen élvezhessék az állam növekvő jólétét, és selfieket kéne készínteni a csúcstalálkozókon. De nem. Ebben az államban a belügyminiszternek és a miniszterelnöknek össze kellett gabalyodnia egy Bugatti rajongóval, ezért rejtőzködnek, az ellenzék pedig az utcákon dühöng.

 

 hirdetes_810x300  

Ezért a kormány 100 nap után megviselt, fáradt, egy részében szétesik, a többiben épp hogy piheg, és minden erejét arra kell fordítania, hogy valamiképp megvédje puszta létezését. Ennek következményeként a kormányfő kijelenti, hogy az ellenzék, sőt, mint olyan , a demokrácia is zaklatja őt. Kísérői pedig hűségesen ismétlik szavait.

 

Bašternákról sokat nem tudunk, de gyerekként a lakótelep lakásában sokkal inkább egy sportautóról álmodozott, nyilván nem arról, hogy majd megbénítja a szlovákiai parlamentáris demokráciát. Mindkettőt elérte – gratulálunk hozzá.

 

HNonline.sk, Peter Tkačenko: Bašternák nám vzal demokraciu

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!