Január 10-én jött el a számadás több autógyár számára. Először a Jaguar Land Rover jelentette be több ezer alkalmazottja elbocsátását, elsősorban gyártósori munkásokról van szó. Az ok a kínai értékesítés meredek zuhanása. Nem sokkal később csatlakozott hozzá a Ford Europe, amelynek vezetése még drasztikusabb lépésekre szánta el magát, hogy csökkentse az elmúlt negyedévek nagy veszteségeit.

 

Ezeket a híreket próbálta a Volkswagen enyhíteni a történelmi eladási adatokkal, ám egyúttal figyelmeztetett is a decemberi forgalom zuhanására is. A gond megint csak Kína volt – a világ legnagyobb autóipari vállalata, ahol húsz év óta először esett vissza az autóeladás. A kínai gazdaság megtorpanásának hullámai így nem csak Japánt érték el, de fokozatosan Európát is, és nehéz lesz megállítani őket.

 

A múlt héten a történéseket elsősorban a német ipari termelési adatokban érhettük tetten, amelyek a gazdasági válság óta nem mutatták magukat ennyire gyengének. Nem kell hozzá sok idő, és a német gazdasági motor lassulását az egész ellátási-beszállítói láncban érzékelni fogjuk, köztük Szlovákiában is. A rossz vállalati adatok a meredeken romló makrogazdasági számokkal keveredve nem épp a legszerencsésebb koktélt alkotják.

 

 hirdetes_810x300  

Lényegében mindegy, hogy milyen gazdasági előrejelzéseket készítettek maguknak a kormányok – azok sosem számolnak recesszióval. Pedig a recesszió mindig jön. És az autóipar lesz leginkább az elszenvedője – az elmúlt évben a legtöbbet veszített részvényárfolyamából.

 

Hospodárske Noviny, Autá čaká nejasná budúcnosť

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!