Képzelje, hogy cége van, és bár mindig van valami megoldani való, de egész jól megy az üzlet. Gyarapodnak a megrendelések, nő a forgalom és ehhez emberekre van szüksége, ezért nő az alkalmazottainak száma is. Alapjában véve jó érzés több tucat embert alkalmazni és fizetni. De vigyázat, ne becsülje túl a dolgot. Ha 49 alkalmazottja van, jól gondolja meg, hogy akar-e tovább bővülni. A politikusok és a bürokraták, akik soha senkit sem alkalmaztak még életükben, kitaláltak néhány remek, a vállalkozó életét nehezítő intézkedést az 50. alkalmazott felvételétől számítva.

 

Elsőként több üzembentartási díjat kell fizetnie. Az áramszolgáltatás igénybevétele után kiszabott üzembentartási díj önmagában is ostobaság. A vállalkozókra kivetett üzembentartási díj a második ostobaság. Minden esetben az 50. alkalmazott felvételével vagy ha 50 fő felett alkalmaz munkásokat, az üzembentartási díj az addigi 18,58 euróról 79,66 euróra emelkedik. Évente így 733 euróval többet kénytelen fizetni, csak azért, mert munkát adott egy 50. embernek is.

 

Az ötvenedik munkással az is jár, hogy ki kell nevezni azt a személyt, aki majd bejelenti a társadalomellenes tevékenységet. Ehhez belső szabályzatot kell kidolgoznia a munkáltatónak és minden bejelentést három évig nyilván kell tartania. 50 alkalmazott felett a munkások képviselőié a felügyelőtanácsi helyek egy harmada, és meg kell szervezni a munkáltatói tanácsot is, ha azt az alkalmazottak legalább 10 százaléka kéri.

 

 hirdetes_300x300  

Ha interneten keresztül értékesít, akkor 50 alkalmazott felett „digitális szolgáltatóvá” válik, és biztonsági intézkedéseket kell egy egyedi szabály alapján kidolgoznia, megfelelő mértékű személyi és anyagi forrásokat kell elkülöníteni a biztonsági intézkedések teljesítésére és minden egyes kibertámadást be kell jelentenie. Csak azért, mert felvett egy 50. munkást is.

 

A ötvenedikkel együtt jár az is, hogy ki kell nevezni egy biztonságért felelős alkalmazottat, akinek iskolázása céljából plusz fizetett szabadság jár, és akit a szakszervezet nevez meg. És mivel ez még nem elég büntetés azért, mert Ön egy sikeres vállalkozást vezet és 50 embernek ad munkát, ott a legnagyobb csalás, amit a szlovák politika történetében megengedtek maguknak: az üdülési utalványok. 49 alkalmazottnál nem fizet semmit, 50 alkalmazottnál már mindenkinek jár 275 euró üdülésre. így az 50. alkalmazott de facto 13 250 euróba kerül.

 

Ezért van Franciaországban 2,4-szer több 49 és ennél kevesebb embert foglalkoztató cég, mint ennél több embernek munkát adó. Ezért van az, hogy a foglalkoztatottság rugalmasságát mérő rangsorokban Franciaország van az utolsó helyen, és ez az oka, hogy Franciaországban a kedvező gazdasági időszak ellenére is több millió munkanélküli van. Ez a helyzet.

 

Nem alkalmazhat Ön 50 embert csak úgy. Az állam és Andrej Danko egyértelműen a tudtunkra adták, hogy a sikert meg kell büntetni. Mert mi lesz, ha mások is lesznek, és egy nap nem lesz szükség a szociális csomagokra és minden idő legmagasabb adóterheire.

 

HNonline.sk, Richard Sulík: Nech vás boh chráni pred 50. zamestnancom

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!