A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet munkatársai szerint Dél-Szlovákiában 30 Celsius-fokig melegedhet fel a hőmérséklet.

 

Trópusi éjszakákkal már nem kell számolnunk, ám a nappali hőmérséklet az eddigiekhez hasonlóan átlagon felüli lesz.

 

+5 Celsius-fokos eltérés

 

 hirdetes_400x285  

A meteorológusok elmondása szerint már szeptember első napjaiban is átlagon felüli értékeket mértek, s az elkövetkezendő napokban is meleg időjárásra van kilátás.

 

A meteorológusok az 1500 méteres tengerszint feletti magasság hőmérsékletét veszik példaként. Míg a sokéves átlag 9 és 10 Celsius-fok körül mozgott, addig 2018 szeptemberének első hét napjában ezek az értékek 11 és 16 Celsius-fok körük voltak.

 

Ezeknek a feltételeknek köszönhetően a fent említett időszak nagyon meleg idővel ért véget a régiónkban“ – konstatálta az SHMÚ, majd hozzátette, hogy a Kassai kerületben a normálistól +5 Celsius-fokos eltérést figyeltek meg.

 

30 Celsius-fokig melegedhet fel a levegő

 

Vasárnaptól (szeptember 9.) egészen jövő hét péntekig (szeptember 14.) a hőmérséklet ismét átlagon felüli lesz. A meteorológusok előrejelzése szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet Szlovákia alacsonyabban fekvő vidékein eleinte 19 és 17 Celsius-fok körül fog alakulni, majd a hőmérő higanyszála 22 és 29 fokig fok kúszni, az alföldön és a déli vidékeken pedig 30 Celsius-fokot is elérheti.

 

 „Az elkövetkezendő hétben napos időre és tiszta égboltra számíthatunk, míg reggel és a délelőtti órákban néhol köd is kialakulhat. A záporokat és a zivatarokat csaknem teljes egészében kizárhatjuk, kivételt képez szeptember 9-e, amikor az ország keleti és északi részén elered az eső. Ezután már csak szeptember 14-től számíthatunk esőre, de akkor már az ország nagy részén. Ezt a két napot leszámítva Szlovákia területén nem kell esővel számolnunk”

 

– zárta le az SHMÚ.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: pixabay.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!