Klára
  • HUF: 345.32
  • USD: 1.18
  • 22 °C
  • 29 °C
Időjárás

A szakértő szerint ez okozza a szélsőséges időjárást

Az utóbbi években egy kicsit megváltozott a nagy légtömegek vándorlási iránya.

Nyitókép: pannondoktor.hu

 

Az utóbbi években kissé megváltozott a nagy légtömegek vándorlási iránya: míg korábban általában nyugatról keletre jöttek a nagy légtömegek, most a hosszúsági körök mentén történnek a hatalmas légáramlások. Ezt a jelenséget a globális felmelegedés okozhatja, és ez lehet a magyarázata az elmúlt hetekben tapasztalt szélsőséges időjárásnak is.

Hirdetés(x)

 

Szokatlan forróság tombolt egy hete az Ibériai-félszigeten, Spanyolországban 37 Celsius-fokot is mértek, a hőhullám Portugáliát is elérte, a Oroszország sarkvidéki területén pedig 31 Celsius-fokot mértek. Eközben Kelet-Európában még 20 Celsius-fokot sem mutattak a hőmérők – mondta el Juhász Árpád geológus, hozzátéve, nagyon valószínű, hogy ezeket a jelenségeket már a klímaváltozás okozza.

 

A szakember magyarázata szerint az óriási légtömegek mozgása okozza a hirtelen meleget vagy a hideget, amelyhez nem kell mindig szélvihar, anélkül is szépen beszivárog az ország fölé.

 

Az utóbbi években egy kicsit megváltozott a nagy légtömegek vándorlási iránya. Korábban az határozta meg az éghajlatunkat, időjárásunkat, hogy általában nyugatról keletre jöttek a nagy légtömegek, ami nem jelentett nagy hőmérsékleti különbségeket, hatásai elsősorban a csapadékban jelentkeztek.

 

“Most úgy tűnik, hogy ezeknek a szélességi körök mentén terjedő légtömegeknek egy kicsit jelentéktelenebbé vált a szerepe és függőleges irányban, tehát a hosszúságú körök mentén történnek a hatalmas nagy légáramlások”

 

– tette hozzá.

 

“Tehát elindul az északi sarkkör környékéről egy nagyon hideg légtömeg, délről jön a meleg fölfele, és ez a kettő nem frontálisan ütközik, hanem az egyik a másik alá vagy fölé kerül, attól függően honnan nézzük. Így lehetséges az például, hogy a hideg levegőt eltüntetik azok a légáramlatok, amelyek délről jönnek”

 

– fejtette ki a geológus, aki szerint ez az oka annak, hogy Oroszországban a sarkkör környékén 31 Celsius-fokot mértek, és ez a magyarázata annak ugyanakkor, hogy a hozzánk érkező hideg légtömegek, amelyek a mélyebb rétegekben jönnek, hihetetlen gyorsan le tudják hűteni a levegőt.

 

“Azt, hogy a függőleges körök mentén alakul ki a dominancia a légtömegek mozgásában, nagy valószínűséggel írhatjuk a globális felmelegedés rovására és csökken azoknak a nyugat-keleti szélrendszerek szerepe, amelyek korábban annyira dominánsak voltak”

 

– mondta.

 

erdekesvilag.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket