Nyitókép: American Physical Society

 

A klímaváltozás megváltoztathatja a jelenlegi nyári viharok rendszerességét.

 

Az erős villámlások és mennydörgések éjjelenként és hajnalban gyakrabban fognak előfordulni. Egy új tanulmány szerint a változások a világ több részét érinteni fogják, beleértve Közép-Európát is.

 

 hirdetes_810x300  

Az elemzés során a viharképződésben kialakult mintákat vizsgálták Németország nyugi részén, Franciaország északi részén, Belgium egyes részein, valamint Hollandiában és Luxemburgban.

 

Amennyiben a széndioxid-kibocsátás a maihoz hasonló ütemben fog nőni, akkor egyre több éjszakai és hajnali vihar fog kialakulni a megszokott délutáni viharok helyett.

 

Gyakorlatban egy úgy nézne ki, mint a Karib-térségben. Reggel esne, egész nap pedig egy csepp eső sem hullana.

 

„A klímaváltozás miatt a jövőben a délután már nem az a tipikus időszak lesz, amikor nagy eséllyel fognak kialakulni extrém viharok“

 

– magyarázta Edmund Meredith, a tanulmány szerzője és a Berlini Szabadegyetem meteorológusa.

 

Egyre több lesz a légköri instabilitás

 

A viharok jövőbeli változásával már több régebbi tanulmány is foglalkozott, most azonban sokkal pontosabb modelleket használtak az európai tudósok.

 

A tudósok kimutatták, hogy amikor Nyugat-Európában melegebb az idő, akkor reggel és éjszaka több vihar fordul elő, mint délután. Ez azt jelenti, hogy a rövid, villámokkal kísért viharok a jövőben is délután lesznek, azonban a heves, villámokkal tarkított esőzésekre inkább reggel és éjszaka lehet majd számítani.

 

A tanulmány szerzői azt is megállapították, hogy a jövőben egyre több légköri instabilitással fogunk találkozni.

 

„Megállapítottuk, hogy egyre több légköri instabilitásnak leszünk szemtanút, ami azonban nem szükségszerűen fog megnyilvánulni az erős viharokban“

 

– mondta Meredith.

 

A tanulmány elsősorban Nyugat-Európára összpontosított, de a szerző szerint hasonló jelenségek a földgolyó más részein is előfordulhatnak.

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.