Nyitókép: RCNews

 

Már nem tart sokáig a forróság, ugyanis hétfő este hidegfront érkezik Szlovákiába.

 

A hidegfronttal együtt heves záporok és viharok is érkeznek, elsősorban az ország nyugati és északi részén. Az ország keleti részében inkább kedden (július 2-án) várhatók viharok – tájékoztatott a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) a közösségi oldalán.

 

 hirdetes_810x300  

Jelenleg délnyugat felől nagyon meleg, trópusi levegő áramlik be Szlovákia térségébe. Néhány mérőállomáson a hőmérséklet már a 30 Celsius-fokot is meghaladta. Elsőként az erdőháti Konyha községben, majd érdekes módon a Tátra környéki mérőállomásokon (Poprád, Tátralomnyic, Késmárk, Svedlér, Rabcsa). Ennek az okát a meteorológusok a főnhatással (amikor a hegyekben sokkal melegebb van, mint a síkvidékben – szerk. megj.) magyarázzák.

 

Hétfő délután, a hidegfront megérkezése előtt Nyugat-Szlovákiában a legmagasabb nappali hőmérséklet helyenként meghaladhatja a 37 Celsius-fokot is. A Pozsonyi, Nagyszombati és a Nyitrai kerületben este 18.00 óráig másodfokú, az ország többi részén elsőfokú hőségriasztás van érvényben.

 

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet tájékoztatása szerint ezzel párhuzamosan elsőfokú viharriasztás is érvénybe lép az ország egész területén. A viharokat jégeső, illetve rövid, heves záporok kísérhetik, melyek során akár 20–40 milliméternyi csapadék is eshet, a széllökések sebessége pedig elérheti a 65–85 km/órát.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!