Nyitókép: Getty Images

 

A meteorológiai mérések és megfigyelések bevezetése óta az idei volt a legforróbb június Szlovákiában.

 

Ezt nemcsak a havi átlagos hőmérséklet, de az egyes meteorológiai állomásokon mért nyári és trópusi napok extrém magas száma is igazolja. Minderről a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) klimatológusai, Pavel Faško és Jozef Pecho tájékoztattak elemzésükben.

 

 hirdetes_810x300  

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet június során két jelentősebb hőhullámot is mért, az elsőt június 10. és 16. között, míg a másodikat június 24. és 27. között.

 

„Ez azt eredményezte, hogy az egyes szlovákiai meteorológiai állomások az első nyári hónapban rekordszámú trópusi napot jegyeztek fel. A legszélsőségesebb esetekben a hónap több mint felében 30 Celsius-fok felett volt a nappali hőmérséklet. Például Zsigárdon (Žihárec) 19, Bellegszencsén (Podhájskán) 18, Gyűgyön (Dudince) pedig 16 trópusi nap volt”

 

– pontosítottak a klimatológusok.

 

Az ország leghidegebb régióiban is extrém meleg volt

 

Eddig még soha nem fordult elő, hogy az egyes meteorológiai állomásokon június összes napja nyárinak számítson. Idén ez Zsigárd mellett Ógyallán (Hurbanovo), Szliácson (Sliač) és Nagytapolcsányban (Topoľčany) is megtörtént.

 

A trópusi éjszakák terén szintén rekordokat mértek júniusban. A klimatológusok szerint a legérdekesebb az, hogy trópusi éjszakák az ország északi és északkeleti területein is előfordultak. Először mértek trópusi éjszakát (ráadásul rögtön kettőt is) az alsóricsói (Dolný Hričov) reptéren, valamint Mezőlaborcon (Medzilaborce).

 

 „Rendkívüli, sőt egyenesen extrém meleget mértek Szlovákia azon térségeiben is, amelyeket az ország leghidegebb régióiként tartunk számon. Például a Lomnici-csúcson június 26-án 17,5 Celsius-fokot mértek (ez 1951 óta a legmagasabb érték), így 0,1 fokkal megdőlt az 1994. június 29-i rekord”

 

– pontosítottak a meteorológusok.

 

A júniusi tartósan meleg idő miatt a havi átlagos hőmérséklet is extrém magasnak számított. A zsigárdi meteorológiai állomáson 24,9 Celsius-fok volt a havi átlag, míg a pozsonyi reptéren 23,8 Celsius-fok.

 

A klimatológusok elmondása szerint az összes meteorológiai állomásuk adatai szerint a júniusi átlaghőmérséklet az eddigi legmagasabb értékeket mutatta. Erdőtkán (Oravská Lesná) ez az érték 18,8 Celsius-fok volt, ami 0,6 fokkal magasabb az eddigi, 1992-es augusztusi rekordnál.

 

Az esőt tekintve szintén rendkívülinek bizonyult a június, ugyanis a viharoknak köszönhetően nagy eltérés volt a csapadékmennyiség között. Sok helyen rendkívül keveset esett, a pozsonyi Kolibán például csak 16,7 milliméter, a konyhai (Kuchyňa) reptéren még kevesebb, 6,7 milliméter, a pozsonyi Malomvölgyben (Mlynská dolina) pedig 10,3 milliméter.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.