Nyitókép: iStock

 

Újabb szélvihar közelít Európa felé, ami jövő hét elején Szlovákia területét is eléri. Az elmúlt napokban a Petra névre keresztelt ciklonnal kellett megküzdenünk, ami elsősorban a tűzoltóknak és az energetikusoknak okozott munkát. Az új ciklon a Ciara névre hallgat, Szlovákia területére pedig hétfőn még erősebb széllökésekkel fog megérkezni, mint a Petra ciklon.

 

Az iMeteo.sk meteorológiai portál magyarázata szerint a szélviharok a nagy nyomáskülönbségek miatt alakulnak ki. Hétvégén ismét ilyen helyzetre van kilátás: Skócián és az Északi-tengeren keresztül jelentős ciklon érkezik Európába, míg Spanyolország felett egy anticiklon van kialakulóban. Éppen a két alakulat között kialakult eltérő nyomáskülönbség hoz Európába erős széllökéseket.

 

 hirdetes_810x300  

Brit-szigeteket már a hétvégén megérkezik a szélvihar, ahol a széllökések ereje a 150 km/órát is elérhetik. A Ciara vasárnap Nyugat-Európa felé vonul, ahol a alacsonyabban fekvő vidékeken is 100– 120 km/órás széllökések várhatók.

 

A Ciara Csehországon keresztül érkezik Szlovákiában vasárnapról hétfőre virradóra. Az alacsonyabban fekvő vidékeken a meteorológusok 90 km/órás, míg a hegyekben 130 km/órás széllökéseket jósolnak. A szeles időjárás egészen szerdáig kitart.

 

iMeteo.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!