Nyitókép: StockPhoto

 

 „A májusi hónap az ország nagy részén az átlaghoz képest negatív hőmérsékleti eltéréssel fog befejeződni. Bár a tavalyi május egy Celsius-fokkal még mindig hidegebb volt, mint az idei“ – mondta a Teraz.sk-nak Pavel Matejovič klimatológus.

 

Az utolsó májusi napok a lehűlés mellett sok helyen meghozták a várva várt esőt is, ám a tavaszi szárazság okozta hiányosság kompenzálásra ez nem volt elegendő.

 

 hirdetes_300x300  

„Ugyan május második felében több helyen kiadós eső esett, de ettől még nem következett be radikális változás. A helyzet az ország nyugati és északkeleti részén javult, de továbbra is problémát jelent az eső hiánya“

 

– mondta Matejovič, majd hozzátette:

 

„Szlovákiában az idei tavasz – márciustól májusig – a nagy szárazság jegyében telt. Áprilisban például az átlagos esőmennyiségnek csupán a 10%-a hullott le. Még mindig vannak olyan térségek, ahol rendkívüli, sőt extrém szárazság van. Ez a súlyos szárazság elsősorban a Duna menti alföld keleti részét, Közép-Szlovákia déli részét, valamint Kelet-Szlovákia nyugati részét érinti“.

 

A nagy szárazságot a folyamatos anticiklonális időjárás okozta. A hétvégi időjárást a Brit-szigetek és a Skandinávia fölött kialakult anticiklon fogja befolyásolni, így észak felől ismét hideg levegő fog beáradni az országba.

 

Tavasszal viszonylag sokszor áramlott be hideg levegő az ország területére, ami még az alföldön is gyakran okozott erős fagyokat.

 

„Mindez ellentétben áll az enyhe téllel, és úgy tűnhet, mintha a tavasz próbálta volna behozni az elmaradást. A tavasz azonban egészében nem végződik hideg évszakként, ugyanis áprilisban és márciusban az ország nagy részén voltak rendellenes, az átlagostól eltérő pozitív hőmérsékleti eltérések“

 

– magyarázta Matejovič.

 

De mi vár ránk az elkövetkezendő napokban? Vajon megérkezik a törés és beköszöntenek a forró nyári napok?

 

„Tavaly a hideg május után erőteljesen jelentkezett a nyár, és már június első felében megjelentek a hőhullámok. A nyár végül rendkívüli meleggel végződött. Az idei júniust is meleg idő fogja jellemezni, ám az aktuális előrejelzések szerint a nyár kezdete sokkal változatosabb lesz, mint tavaly“

 

– mondta a klimatológus.

 

A folyamatosan fennálló szárazság miatt a természet számára az eső lesz fontos. Matejovič szerint van némi esély arra, hogy június első felében 20–30 milliméternyi eső essen, északon és keleten ez több is lehet, 50 milliméternyi.

 

Viszonylag a legmelegebb hónap a július és az augusztus lehet. A nyár folyamán ugyan előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor az időjárás hidegebbre fordul, de ezek minden bizonnyal nem lesznek tartós lehűlések.

 

„Statisztikai szempontból és az előrejelzési modellek szerint az idei nyár hőmérsékletbelileg szintén átlagon felüli lehet, mégpedig az átlagostól eltérő +2 Celsius-fokos hőmérsékleti eltéréssel. A hiányzó hótakarónak és a száraz tavasznak köszönhetően azonban fel kell készülnünk arra a helyzetre, amikor szembesülni fogunk a felszíni és a felszín alatt víz hiányával“

 

– zárta a klimatológus.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.