Alfonz
  • HUF: 368.14
  • USD: 1.17
  • 9 °C
  • 18 °C
Időjárás

Hivatalosan kedd délután kezdődik a csillagászati ősz

Lehűlés csak a hétvégén érkezik, de már a következő napokban többször várható csapadék.

Nyitókép: Pixabay

 

Kedden 15.30-kor csillagászati értelemben is megkezdődik az ősz – írta honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat. Lehűlés csak a hétvégén érkezik, de már a következő napokban többször várható csapadék.

 

Ebben az évben szeptember 22-én van az őszi napéjegyenlőség. Ekkor a Nap éppen 90 fok magasan van az Egyenlítő felett, így a nappal és az éjszaka is ugyanolyan hosszúságú ezen a napon. Mától egészen decemberig egyre sötétebb délutánok várnak ránk, hiszen mostantól rövidülnek a nappalok.

 

A népi bölcsesség szerint kellemesebb ősz vár ránk, ha kivirágzik az akác és a gólyák, fecskék hosszasan időznek. Viszont ha a vándormadarak útnak indultak, sejteni lehet, hogy közeledik a lehűlés.

 

Idén a napéjforduló napján az előrejelzés szerint napos idő vár ránk kevés felhővel, a hőmérséklet 24-29 fok között alakul. Szerdától azonban majdnem az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki zivatarveszély miatt, péntektől pedig beköszönt az igazi, csípős ősz.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

varga lajos
2020. Sze. 23. 07:58

további észrevételem, hogy ez a nap nem a napéjforduló napja, hanem a napéjegyenlőségé. Ugyanis a forduló napja az a nap, amikor a nappalok rövidülése helyett már a nappalok hosszabbodása történik, vagyis megfordul a változás iránya. Ez egy évben kétszer történik, egyszer június 21-én, amikor a nappalok hosszabbodásából a nappalok rövidülésének időszakába lépünk, és másodszor december 21-én, amikor a rövidülés hosszabbodásra vált át. Mindkét szakaszban van egy nap, pontosabban egy-két nap, amikor a változásnak köszönhetően kb egyenlő hosszúságú nappalunk és éjszakánk van, ez a napéjegyenlőség napja. Ez egyszer történik tavasszal, március 21 táján és egyszer ősszel szeptember 22 körül. Most nálunk a pénteki napunk lesz ilyen egyenlősdi és csütörtök és szombat is egyaránt közel ilyen nap lesz annyi különbséggel, hogy csütörtökön még valamicskével kb. 3 perccel 12 óránál hosszabb nappalunk lesz, míg szombaton már ugyanez az éjszakánkról mondható el, köszönhetően annak, hogy most a nappalok rövidülésének fél éves szakaszának a közepén járunk.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket