Elképesztő látványt nyújt a hófödte Szahara - Körkép.sk
Időjárás

Elképesztő látványt nyújt a hófödte Szahara

A területen az elmúlt 40 évben csak néhány alkalommal esett hó.

Nyitókép: YouTube

 

Lenyűgöző mintákat rajzolt a lehullott hó a homokdűnékre a Szaharában, miután a hőmérséklet fagypont alá csökkent a térségben. A napokban készült fotók tanúsága szerint az Algéria északi részén található Ain Sefra városát és környékét fehér hótakaró borítja. A területen az elmúlt 40 évben csak néhány alkalommal esett hó.

 

Ismét havazott Algériában a szaharai város, Ain Sefra közelében, mely az Atlasz-hegység mentén fekszik, a sivatag északi szélén. A homokdűnéken fehérlő havat Karim Bouchetata fotós örökítette meg – írja az Independent. 

 

Az Atlasz-hegységben lévő település ezerméteres tengerszint feletti magasságban helyezkedik el, és gyakran emlegetik a sivatag kapujaként is. Bár a hőmérséklet a világ legnagyobb sivatagában változó, hó és jég ritkán fordul elő. Az elmúlt negyven évben csak 1979-ben, 2017-ben, 2018-ban és tavaly láthattak fagyott dűnéket a helyiek.

 

 

A lehullott hó mennyisége nagyon változó. 1979-ben annyi hó esett, hogy a városban leállt a forgalom, 2017-ben egyméteres volt a takaró, míg négy éve 40 centiméter volt a hó vastagsága.

 

Az ökológusok szerint a klímaváltozás lehet az oka annak, hogy egyre sűrűbben esik a hó a területen.

 

 

hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket