Nyitókép: Getty Images

 

Szlovákiában január 30-án, vasárnap szinte az egész ország területén viharos szél fog fújni. A Zsolnai, Besztercebányai és az Eperjesi kerületben 1 700 méteres tengerszint feletti magasságtól a szél erőssége átlagosan eléri a 110 km/órát, de helyenként akár a 160–180 km/órát is, ezért a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet harmadfokú riasztást adott ki.

 

A legmagasabb, harmadfokú riasztás a Turdossini, Rózsahegyi, Besztercebányai, Breznóbányai, Liptószentmiklósi és Poprádi járásra érvényes. Mivel a szél feltételezett sebessége rendkívül magas lesz, ezért nagy veszélyt jelent a túrázókra és a hegymászókra.

 

 hirdetes_810x300  

A másodfokú riasztást az Alsókubini, Námesztói, Turócszentmártoni, Zsolnai és a Stubnyafürdői járás hegyvidékeire adták ki. A szél ereje itt eléri a 90–105 km/órás sebességet, de helyenként a 135–160 km/órás széllökések sem lesznek ritkák.

 

Az elsőfokú riasztás a Pozsonyi, Nagyszombati, Nyitrai, Trencséni és Kassai kerület hegyvidéki térségeire adták ki. Itt a szél ereje átlagosan elérheti a 48–85 km/órát, helyenként pedig a 65–135 km/órát is.

Forrás: SHMÚ

 

Vasárnap a hegyek alatt is erős, viharos szélre kell számítanunk. A Pozsonyi, Nagyszombati, Nyitrai, Trencséni kerületre, valamint a Poprádi és a Breznóbányai járásra másodfokú riasztást adtak ki a meteorológusok. A szél ereje itt áltagosan elérheti a 60 km/órát, helyenként pedig a 85–105 km/órát. A meteorológusok felhívták a figyelmet arra, hogy ez a szélerősség nagy valószínűséggel okozhat károkat. Közép-Szlovákia nagy részén és Kelet-Szlovákia egyes vidékein is viharos szél fog fújni, itt a széllökések ereje elérheti a 65–85 km/órát.

 

A meteorológusok a Zsolnai, Besztercebányai, Trencséni, Eperjesi és Kassai kerületben havazásra is figyelmeztetnek, ahol 10–40 centiméternyi friss hó hullhat.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!