Nyitókép: mojliptov.sk

 

Szlovákiában a húsvéti ünnepek alatt jelentős lehűlés várható. Az időjárás-változás április 15-én, pénteken veszi kezdetét és egész hétvégén kitart. Az ünnepek alatt felhős, esős idővel kell számolnunk – tájékoztatott Andrej Kozák a Szlovák Hidrometeorológiai Intézettől (SHMÚ).

 

Kozák szerint az időjárás-változás már április 14-én, csütörtökön kezdetét veszi. Ugyan a hőmérséklet továbbra is 17–22 fok között alakul majd, viszont észak felől fokozatosan megérkezik a hidegfront Közép-Európába, ami Németország, Csehország és Lengyelország fölé kerül. Ez a hidegfront nem csapadékkal befolyásolja az időjárásunkat, hanem számottevő felhővel.

 

A csapadék pénteken hajnalban érkezik meg Szlovákia területére, ugyanis a hidegfront ekkor fog átvonulni az országon. Pénteken már erősen megnövekszik a felhőzet, sok helyen esőre, záporesőre lehet számítani, a Tátra hegyvonulatain pedig havazhat is. A felhős, csapadékos idő ellenére a hőmérséklet viszonylag magas marad: északon 12–13 fok várható, míg délen 20 fok.

 hirdetes_300x300  

 

Április 16-án, szombaton már hűvösebb lesz, a hőmérséklet már csak 9–14 fok között alakul, míg északon 3–8 fokot mérhetünk. Szombaton is erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és sok helyen kell csapadékra számítani. A magasan fekvő vidékeken, 1400–1500 méter magasságtól havazhat, Kiszucán és Árván már 700–800 métertől.

 

Április 17-én, vasárnap már némi javulásra számíthatunk. Az ország nyugati részén a gomolyfelhők mellett már a nap is kisüt. Az ország északi és keleti részén azonban továbbra is változó időjárással, viharokkal kell számolni. Továbbra is hűvös lesz, 12 fokos maximummal.

 

Hasonló idő várható húsvéthétfőn is, viszont zápor már csak elszórtan fordulhat elő. Az ország északi részén és a magasan fekvő vidékeken továbbra is havazhat.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!