Nyitókép: a Kulcsodi Református Gyülekezet facebook-oldala

 

„Saját kezünkbe vettük az irányítást és azt hiszem egyre többen kezdik sejteni, hogy ez az út szakadékba vezet” – mondja Szuhay György kulcsodi református lelkipásztor, akivel az evangelizációról és a gyülekezeti életről beszélgettünk.

 

Kulcsodon, a Dunaszerdahelyi és Komáromi járás határán található kis községben hét év alatt tíz evangelizációs hetet tartottak. Legutóbb Monty Taylor lelkipásztor hirdette Isten igéjét a csilizközi település templomában. De mi is az evangelizáció? Miről beszélgetnek az evangelizációs vagy épp a csendes-napokon? Milyen módon próbálják bekapcsolni a gyerekeket és felnőtteket a gyülekezeti életbe? Minderre választ kapunk a Szuhay Györggyel készült interjúnkban.

 

 

 hirdetes_810x300  

Miről szólnak az evangelizációs napok?

 

Alapvető célunk, hogy a ránk bízott emberek megértsék életük értelmét és hogy tartalmas, értékes, boldog egyéni és családi életet élhessenek. Gyülekezetünk alkalmain, legyen az istentisztelet, bibliaóra, csoportos vagy egyéni beszélgetés, azt próbáljuk elmondani, hogy életünk akkor tud tökéletesen kiteljesedni, ha Isten oltalmazó karjaiba engedjük magunkat.

 

Az evangelizáció egy speciális módja annak, hogy ezt az üzenetet átadjuk a hallgatóságnak. Ilyenkor meghívunk egy lelkipásztort, vendég-igehirdetőt, aki az ő nyelvezetében, élete tapasztalatain keresztül próbálja nekünk elmondani, hogy hogyan kerülhetünk Istennel személyes, valóságos kapcsolatba és hogy ez által, hogyan jöhet egyenesbe az életünk.

 

Nt. Szuhay György (elöl) és Monty Taylor a kulcsodi református templomban. Fotó forrása: a Kulcsodi Református Gyülekezet facebook-oldala

 

Milyen rendszerességgel tartanak ilyen összejöveteleket?

 

Egyszer vagy kétszer évente. Az idei evangelizáció hét év alatt a tizedik volt gyülekezetünkben. Ez sokszor azon is múlik, hogy tudunk-e időpontot egyeztetni egy-egy kiemelkedő igehirdetővel, hisz sokszor annyira elfoglaltak, hogy 2-3 év múlva kerülünk csak sorra.

 

Kulcsodon több témakörben is találkozhattak már a hívők evangelizációs napokkal, néhány hónapja pedig párkapcsolati hetet is tartottak. Mi alapján választják ki, hogy miről szóljanak ezek az összejövetelek? Helyileg adott a téma, vagy az aktuális előadótól, meghívott vendégtől függ?

 

A fő téma általában az újjászületés, vagyis, hogy az Istentől elszakadt, elhidegült ember hogyan tud újra kapcsolatba kerülni Teremtőjével. Az emberiség nagyon eltávolodott Istentől és a Biblia értékrendjétől.

 

Saját kezünkbe vettük az irányítást és azt hiszem egyre többen kezdik sejteni, hogy ez az út szakadékba vezet. Ez nem kulcsodi sajátosság, de természetesen mi a mieinket próbáljuk ráébreszteni, hogy még nem késő visszatérni az Élet Urához. Amikor specifikus témakörben tervezünk csendes-napokat, mint például a párkapcsolati napok voltak az év elején, akkor ebben jártas, szakavatott személyt szólítunk meg.

 

Monty Taylor a kulcsodi református templomban. Fotó forrása: a Kulcsodi Református Gyülekezet facebook-oldala

 

Milyen a látogatottsága az evangelizációs napoknak? Sikerül bekapcsolni a híveket a közösségen kívülről is?

 

Kis falu vagyunk, de a gyülekezet lassan erősödik. Elsősorban nem arra törekszünk, hogy létszámban gyarapodjunk, hanem arra, hogy az aktív gyülekezet hitét a hétköznapokban is gyakorló, megélő emberekből álljon.

 

Miattuk is fontosak ezek az alkalmak, de mindig van pár ember, akit családtagok, barátok elhívnak az evangelizációkra és akiket Isten igéje megérint. Emellett úgy látom, hogy a környező gyülekezetekből is sokan, egyre többen eljönnek, aminek köszönhetően évről-évre egyre jobban megtelik templomunk.

 

Vannak már terveik a következő alkalmat/alkalmakat tekintve is?

 

Igen, mint említettem idejében el kell kezdeni a szervezést, meghívást. A 2019 -es kulcsodi evangelizáció igehirdetője már adott, de személyét inkább még titokban tartanám. Annyit elárulhatok, hogy érdemes lesz eljönni. Ugyanakkor olyan is van, amikor Isten meglepetéssel örvendeztet meg bennünket.

 

Éppen pár napja hívott fel Végh Tamás nyugalmazott lelkipásztor, aki 2017 -ben evangelizált nálunk, hogy rövidesen Komáromban fog szolgálni és van egy szabad vasárnap délutánja. Nagy örömmel fogjuk őt hallgatni Kulcsodon, december 9 -én, advent második vasárnapján.

 

Nyári gyermektábor a kulcsodi református templomban. Fotó forrása: a Kulcsodi Református Gyülekezet facebook-oldala

 

Milyen egyéb programokkal, foglalkozásokkal igyekeznek Kulcsodon bevonni a híveket a kulcsodi templomi közösségbe?

 

Igyekszünk sokszínűen hirdetni az evangéliumot. Minden korosztályt megszólítunk a nekik megfelelő módon, az óvodásoktól az idősekig. Jelenleg is van ovis hittan, vasárnapi iskola, hitoktatás gyermekeknek és felnőtteknek, bibliaóra, istentisztelet, családlátogatás.

 

Az evangelizációkon kívül rendszeresen meghívunk olyan nem lelkipásztor bizonyságtévőket, akik hitükről beszélnek a gyülekezet előtt. Vannak táboraink, hívunk kórusokat, keresztyén zenekarokat. Amit lényegesnek tartunk, hogy mindig Isten és az Ő üzenete legyen a középpontban.

 

Nem célunk világi, népszerű rendezvényekkel tömegeket megmozgatni. Mi a Megváltó Jézushoz hívjuk az embereket és ezt csak az evangéliummal lehet.

 

Komjáthy Petőcz Andrea

 

Kapcsolódó tartalom:

 

Párkapcsolati csendesnapokat tartottak Kulcsodon

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!