A dunaszerdahelyi járásbéli község szervezetének elsődleges célja a helyi fiatalsság mindennapjainak színesítése. A klub tagjai rendezvényeket szerveznek, amellett a medvei közösségi élet fellendítésére is törekednek. Ezekről kérdeztük Csicsay Imrét, a Medvei Fiatalok Klubjának elnökét.

 

 

Honnan jött az ötlet a szervezet/csapat megalapítására?

 

 hirdetes_400x285  

Jómagam az egyetemi éveim alatt mindvégig a komáromi Hallgatói Önkormányzat (HÖK) berkein belül dolgoztam. A HÖK-nek köszönhetően számos helyre eljutottam, és nagyon sok emberrel találkoztam, akik mindig valamilyen szervezet képviseletében voltak jelen. Ennek egyik legjelesebb rendezvénye a Magyar Ifjak Világtalálkozója (MIVIT), ahol nem csak ifjúságpolitikai, hanem egy-egy települést, vagy régiót képviselő kulturális szervezet képviselői találkozhatnak és építhetnek ki széles kapcsolati tőkét egymással.

 

Már, az egyetemi éveim alatt, de főleg itt, a MIVIT alatt felsejlett bennem egyfajta szomorúsággal átitatott gondolat, hogy… miért (megint) a mi falunk a kivétel? Miért csak nálunk nincs ifjúsági szervezet?Igazából, személy szerint ekkor kezdtem el azon gondolkodni, hogy amint alakul egy ilyen szervezet, biztosan szeretnék a tagja lenni.

 

Mi a jellemző Medvére? A múltban sem volt ilyen szervezet?

 

Ha megnézzük Medve történetét, láthatjuk, hogy telis-tele volt különböző önképző körökkel /szervezetekkel/ amiből mára érdemben vagy nem maradt semmi, vagy, ha igen, csak papíron léteztek, „Pénzhiányra” hivatkozva ugyanis legtöbbjük sorra elhalt.

 

Mindenesetre meglepő dolog tapasztalni, hogy az elmúlt években, különböző okokra hivatkozva felszámolt szervezetek pár hónap alatt, hirtelenjében újra megalakulnak és képesek működni. Ez felvet bennem néhány kérdést az elmúlt pár évvel kapcsolatban…

 

A szervezet alakuló ülésén a község polgármestere is köszöntötte a jelenlévőket.

 

Hogyan jutottak el odáig, hogy mindezek ellenére mégis alapítanak egy szervezetet?

 

A változást a novemberi önkormányzati választások hozták, ahol a jelenlegi polgármester, Kulacs László személyében egy új, ambiciózus vezető került a falu élére. Aki szerencsére a kulturálisan pangó és más potenciálját sem kihasználó, szunnyadó falu felrázásában, felélesztésében volt érdekelt, beleértve az új képviselő testület tagjait is.

 

Ennek folyományaként jött központi kezdeményezés a „klasszikus” szervezetek újbóli felélesztésére, minden korosztálynak (ifjúsági, aktív korú, nyugdíjas).  De legjobb tudomásom szerint a sport és a tűzoltó szervezet alakulása is folyamatban van.

 

Önök mikor alakultak meg?

 

Az ifjúsági szervezet életre hívása az elsők közé tartozott a községben. Sőt, legjobb tudomásom szerint egyenesen az első volt a megalapítani szándékolt szerveztek közt. Maga az alakuló értekezlet január második felében volt, ahol felmérésre került az érdeklődők köre, összegyűjtésre kerültek a célok, valamint megválasztásra került a szervezet elnöksége, és a papírok kitöltésével elindult az út a bejegyeztetés irányába. Az alapító tagok Csicsay Imre (elnök), Kulacs Enikő (alelnök), Szabó Kinga (alelnök) és az önkormányzat részéről a kapcsolattartónk Morva Virgínia (alpolgármester).

 

A szervezet a gyermeknap szervezésébe is bekapcsolódott. (Fotó: Mátis Rudi)

 

Honnan jött a csapat neve?

 

Jómagam a hökös éveim alatt némileg megszerettem a jól hangzó rövidítéseket, és az volt a célom, hogy egy olyan nevet találjak, ami teljesen kimondva kifejező, de rövidítésében is megjegyezhető és könnyen kiejthető. E dilemmám közben éppen egy barátommal beszélgettem, és felvetettem neki is, hogy mit szeretnék. Pár perc gondolkodás után kaptam is a választ tőle, hogy Medvei Fiatalok Klubja – MeFiK. Ezt az ötletet felvetettem az alapítók csoportjában, és mivel mindenkinek megtetszett, így végül ez került kiválasztásra.

 

Hány tagjuk van és közülük hányan szervezik a medvei fiatalság életét?

 

Szerencsére kezd kialakulni egy aktív mag, ami jelenleg tizenöt személy körül mozog.

 

Bízunk benne, hogy a későbbiek folyamán több medvei fiatalt is sikerül integrálni a szervezetbe, de tudjuk, hogy ehhez még magunkat is jobban meg kell mutatnunk. Meg kell ismertetnünk a faluval, illetve a faluban, hiszen nagyon sok munkakörre kellene még ember, emberek.

 

A szervezet iránt az idősek is érdeklődtek.

 

Jellemezze röviden a szervezetet.

 

Alapításunk első évében vagyunk, így jelenleg még bontogatjuk a szárnyainkat, keressük az utunk és próbáljuk megtalálni az identitásunkat. Építkezünk, így én is bajban vagyok néha, mikor megkérnek, hogy mutassam be a szervezetet. Már, csak azért is, mert a szervezet elnökeként nem szeretném a MeFiK-et két-három kulcsszó közé zárni, és letudni annyival, hogy „rendezvényeket szervezünk, vagy besegítünk azok szervezésébe, lebonyolításába”.

 

Azért sem, mert több tervünk nem csak rendezvényekkel kapcsolatos. Szerencsére, már az alapító ülés során összegyűjtésre került számtalan olyan ötlet, melyekből sokáig lehet majd a későbbiek folyamán meríteni, és szerencsére azóta voltak azokon kívüli kezdeményezések, melyek meg is valósultak.

 

Mi a céljuk, tevékenységi körük?

 

Jelenleg is sok dolog van, amit meg szeretnénk még valósítani, de, mivel friss szervezetként minimális költségvetéssel tudunk dolgozni, ezért még kérdéses. Keressük a pályázati lehetőségeket, és az egyéb forrásokat, hogy költségesebb terveink is kivitelezésre kerülhessenek.

 

Ezen kívül, mindenképp a célok közt van, hogy segítsük az önkormányzatot, és igény szerint a többi szervezetet is és közös projekteket valósítsunk meg. Valamint, én inkább szeretném, ha a MeFiK a medvei fiatalok számára egyfajta platform is lenne, aminek keretei közt megvalósíthatnák a falunak is hasznos, egyéni célokat is.

 

A szervezet a gyermeknap szervezésébe is bekapcsolódott. (Fotó: Mátis Rudi)

 

A fiatalok szórakoztatásán kívül bekapcsolódnak a medvei életbe is?

 

Én eléggé kiestem a medveiek hétköznapjaiból, mert mindig más településeken szocializálódtam, illetve az elmúlt öt évben mondhatom, hogy nem is laktam otthon, így egyelőre a szorosabb medvei kapcsolatokon dolgoznom kell és dolgozom is. De a többiek természetesen rendszeresen találkoztak és találkoznak a hétköznapok során egymással, és élik a medvei életet.

 

Mi a legközelebbi tervük, rendezvényük?

 

A legközelebbi tervünk mindenképpen egy csapatépítő, ami már nagyon ránk férne. Ennek jelenlegi akadálya, hogy mivel mindenkinek máshol is van elfoglaltsága, egy olyan időpontot találjunk, ami szinte mindenkinek jó.

 

Ezen kívül a következő nagy rendezvényünk, szintén az önkormányzattal és a többi szervezettel karöltve egy öt napos tábor, melynek szervezési folyamatai már szerencsére nem csak zajlanak, de előrehaladott állapotban is vannak. Sőt, a legjobb hír, hogy a tervezett létszámot két hét alatt elértük, így a jelentkezést a határidő előtt le is kellett zárnunk.

 

Köszönöm a beszélgetést, céljaik megvalósításához és a medvei élet fellendítéséhez kitartó és sikeres munkát kívánunk.

 

Laky Erzsébet

Fotó: Kulacs Enikő

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.