A koronajárvány megpecsételte hétköznapjainkat. Így volt ez a csallóközi városban is. A Körkép.sk Bős polgármestere után Nagymegyer első emberét, Holényi Gergőt kérdezte a koronaválság hatásáról, a városi kiadásokról és bevételekről, rendezvényekről, a helyi foglalkoztatás alakulásáról.

 

Többé-kevésbé túlvészeltük a világjárvány első hullámát. Ön hogy értékeli ennek pénzbeli hatását?

 

Ugyebár, minden település elsődleges bevételi forrása az országos adóból származik. Ha ezt nézzük, a részadóból (podielové dane) már most 180 912 eurós kiesésünk van. Emellett ott van a turisztikai adóból – szálláshelyek – származó minimum 150 000 eurós kiesés. A képviselő-testület határozata értelmében elengedjük a fürdő bérleti díját, ami további 173 720 eurónyi kiesést jelent. Nagymegyer így jelenleg hozzávetőlegesen 600 000 eurós hiánynál jár.

 

 hirdetes_810x300  

Az emberek befizetési morálja az adók terén jónak mondható. A telek- és házadók 53% százalékát befizették, a szemétdíjat és egyéb járuléki költségeket viszont nem igazán rendezték. Sőt…

 

Miben mutatkozik meg mindez a város életében?

 

A civil szervezeteknek sajnos teljes egészében nem tudjuk a kért támogatást odaadni, mert egyszerűen nincs miből. Nagymegyeren az összes befektetést, beruházást egyelőre le kellett fújnunk. A szűkös források miatt, jelenleg egyetlen pályázatra koncentrálunk, ami a volt „poliklinika” – Centrum integrovanej zdravotnej (CIS) épületének felújítása. Más beruházások esetében csak az előkészületek zajlanak.

 

Nagymegyer új polgármesterének eskületétele (Fotó: parametér.sk)

 

A „poliklinikánál“ milyen fázisban vannak?

 

Jelenleg az építési engedélyt és a projektdokumentációt készíttetjük el. A koronaválság időszakában a beruházásokból mindössze ezeket a kiadásokat fedjük le.

 

Mi a helyzet a helyi foglalkoztatás terén? Mennyire érezték meg a COVID-19 hatását?

 

Amit tudunk, megtesszük. A COVID-19 első hulláma alatt a megbízási szerződés (dohodán) szerint dolgozók munkaszerződését sajnos meg kellett szüntetnünk, így mindössze 1-2 olyan személy maradt, akik munkája nélkülözhetetlen az ilyen időszakban is. A fizetéseket kénytelenek voltunk levinni a minimálisra, és igyekezünk spórolni, ahol csak tudunk. A városi hivatal legtöbb alkalmazottjának is 80 százalékra csökkentettük a fizetését. A tanároknál nehezebb dolgunk volt, de igyekeztünk ott is pénzt spórolni.

 

Tudható, hogy megközelítőleg, mennyi a kifizetésre váró számla Nagymegyeren?

 

Igaz ugyan, hogy pontos adatot nem tudok mondani, de a heti pénzügyi jelentés alapján azt kell, hogy mondjam, a kiadások fedezésére jelenleg cca. 64 000 euróra lenne szükségünk. Körülbelül ilyen összegű számla nincs rendezve.

 

 

Ez jelentős összeg.

 

Így van, maga az elbocsátás nem lenne megoldás, hiszen két hónap lelépőt kellene fizetni, viszont a városi hivatalon belül a munkának működnie kell. Itt így is hét emberrel kevesebben vagyunk azokra a feladatokra, munkákra, amik az állam önkormányzatokra leosztott hatásköreiből származnak. A munkaerő-hiányt belső átalakításokkal, s az azt követő munkaelosztással pótoljuk.

 

Még a bevételkiesés oldalán megemlíteném, hogy városunk elnyert egy közel 300 000 eurónyi összegű pályázatot – beteggondozó szolgálat, de az állam (pontosabban illetékes minisztérium) még mindig nem fizette ki a közel 156 000 eurós kötelezettségét. A tartozást ugyan azóta valamelyest már rendezték, de 2019-re visszamenőleg még 130 000 euróval mindig tartoznak.

 

Vannak nagyobb kiadásaink/tartozásaink úgy a városi cégek, mint mások felé. Ezek rendezésére a város tartalékalapját tudjuk felhasználni, amihez viszont a képviselő-testület beleegyezése szükséges, de ezt nem támogatták. Ennek ellenére a városi cégek kisegítésére két tételben négyszázezer eurót hagytak jóvá (termálfürdő és TSM), ahol viszont egyik cégnél sincs meg jelenleg a garancia, hogy az összeget idén vissza tudják fizetni a városnak.

 

Nekem, mint polgármesternek a törvényből kifolyólag azt kell számon tartanom, hogy a tartalékalapból kikölcsönzött pénzt december végéig vissza is kell tennem.

 

 

A jelenlegi helyzetben ez nem lesz egyszerű. Mi a tapasztalat, Nagymegyerre mennyire érkeznek most, a nyári szezonban fürdőzni vágyó turisták?

 

Most azért szerencsére vannak turisták, így ha, ez a vonat nem is száguld, de legalább döcög. Idővel a kirándulási kedv is fellendülhet, bár emlegetik, hogy a második hullám érkezte korábban lesz, mint gondoltuk.

 

 

Vasárnapi helyzetkép Nagymegyerről

 

Van-e beruházás, amit csak a koronavírus miatt kellett leállítani?

 

Szerettünk volna járdákat, utakat felújítani. Tavaly elkezdtük az izsapi városrész kanalizációját, de ebben az évben ezt nem tudjuk realizálni. Továbbá tervben volt egy parkoló felújítása.

 

Ha már itt tartunk, tavaly mennyit költöttek helyi beruházásokra?

 

Összességében mintegy 700 000 eurót. Rengeteg olyan dolog van, amit az elmúlt húsz évben elhanyagoltak (iskolák, óvodák, kultúrház, kulturális létesítmények terén vagy a szennyvíz-elvezetésnél). Ezek a beruházások, illetve javítások már nem tűrtek halasztást.

 

 

A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás Aranykifli díjátadó ünnepségén. Díjazott volt Holényi Gergely, Nagymegyer város polgármestere is a Holényi család hagyatékának rendelkezésre bocsátásáért. (Kép: bratislavskerozky.sk)

 

Pályázatokat is benyújtottak?

 

Igen, közel kétmillió euró értékben, melyek esetében az állam további lépéseire várunk, s arra, hogy lesz-e egyáltalán kiértékelés idén. Szeretnénk oda eljutni a jövőben, hogy ne csak városi tőkéből, hanem pályázatokon keresztül is tudjuk fejleszteni a várost.

 

Nagymegyeren akadozik a polgármester és a városi képviselő-testület közti együttműködés. Ezen a téren történt valamilyen változás?

 

Sajnos továbbra sincs érdemi elmozdulás. Ki kell mondanunk őszintén, hogy azokat a javaslatokat, amelyeket a város tett a képviselő-testület elé, azokat ők nem támogatták.  Rendben, de akkor hozzanak ők javaslatokat, terveket, de az elmúlt húsz hónap alatt erre nem volt egyetlen példa sem. Jóformán csak kritikát fogalmaztak meg velem szemben, de kérdezem én akkor, mit akarnak ezért a városért tenni?

 

 

A koronavírusos miatti korlátozások időszakát leszámítva Nagymegyer gazdag kulturális élettel rendelkezik. Hogy viszonyul a rendezvényszervezés kérdéséhez?

 

Úgy vélem, az emberek félnek, ami érthető. Ennek ellenére vágynak a kultúrára. Én is igyekeztem ennek tükrében és szellemiségében cselekedni, kisebb koncertekkel és kultúrprogramokkal színesítve a mindennapokat. Mivel el kellett halasztani a majálist, a május 1-i koncertet, ami valójában hagyomány, s ezért a korlátozások ideje alatt nem az emberek jöttek a koncerthez, hanem a koncertet vittük az embereket. Kitaláltam, hogy az erkélyek alatt kisebb koncerteket szervezünk. Egy lakótelepet választottunk ki, amivel 3600 lakost tudtunk közvetlenül elérni. Továbbá garázstetőn meg a parkolóban csináltunk kiskoncerteket, hármat is.

 

Hogyan értékelték mindezt az emberek?

 

Ki kell mondjuk, hogy Nagymegyeren többnyire az az elismerés, ha nem kritizálnak. Tapasztalatom szerint ezeknek a fellépéseknek sikerük volt, hiszen egyetlen egy kritikát kaptunk, hogy az izsapi városrészre miért nem vittünk koncertet. Az emberek dicsérték az ötletet. Voltak, akik kijöttek, mások az erkélyekről élvezték az előadásokat. Az elsőnek annyira jó visszhangja volt, hogy az előadók maguktól jelentkeztek hozzánk. Úgy néz ki, egy hiánycikk volt.

 

 

Ezúton is gratulálunk a remek ötlethez. Mi lesz a nyár hátralévő részében? Készülnek még valamivel?

 

Nyárra nem terveztünk különösebb programot, eddig mindössze kisebb programok voltak. Mint például a Győr – Nagymegyer futóverseny, természetesen minden előírást betartva. Amire jelenleg koncentrálunk, az a Szent István-napok. Ugyebár idén harminc éves lenne, ha meg tudjuk tartani. Most zajlanak az egyeztetések az illetékes hivatalokkal, hiszen úgy számolok vele, hogy megtartjuk. Ha jól tudom, 18 fellépőnk lenne. Igyekszünk majd a helyszínekkel variálni, s egy karszalagos rendszert bevezetni.

 

 

Mit ért karszalagos rendszer alatt?

 

Például egy helyszínre ezer ember tud bemenni. Terveim szerint a karszalagok meg lesznek számozva és a színek is eltérőek lesznek. Mindezt biztonságtechnikai módon kell oldanunk.

 

A “Medvei út” felújításáról tárgyalt Érsek Árpád (Most-Híd) előző közlekedési miniszter és Nagymegyer polgármestere 2019 szeptemberében (Fotó: Nagymegyer város FB-oldala) A témáról ITT írtunk.

 

És a további rendezvényekkel mik a terveik?

 

Őszre lecsófesztivált szervezünk. Továbbá mindenképpen képkiállításokkal szeretnénk gazdagítani a rendezvények sorát. Tervezünk egy szoborkiállítást is. Ezeket pályázati pénzekből finanszírozzuk majd.

 

Van olyan pályázati pénzbevétel, amiből idén meg tudnak valamit valósítani?

 

Igen, a városközpont parkosítása tartozik ide. Továbbá nyertünk egy másik pályázatot is, amit az egyik lakópanel-rengeteg közepére tervezett önfenntartó kis kert kialakítására fordítunk. Ez az egyik elavult játszótér helyén lesz, tanösvényekkel, padokkal.

 

 

Említette, hogy elbocsátás nem fenyeget. A munkaügyi hivatalon keresztül van mód a súlyos egészségkárosodással élő személyek (ZŤP) alkalmazására? Számukra a COVID-19 alatt nem lehetett munkát biztosítani. Hogy állnak most velük?

 

Akik az elmúlt időszakban megbecsülték a város által kínált munkalehetőséget, azokat alkalmazzuk. Jelneleg két ilyen kollégáról tudok. Igyekszünk, úgymond Nagymegyer költségvetését ezzel is könnyíteni.

 

Amíg erre nem volt lehetőség, hogy oldották meg az ő munkájuk pótlását?

 

Nehezen. Kénytelenek voltunk bevonni a városi alkalmazottakat – konyhás néniket, takarító néniket. Főleg azért, mert ők dolgoznak minimálbérért és azalatt az időszak alatt ezt nem szerettük volna csökkenteni. Be voltak osztva különféle munkákra a városon belül, pl. virágot ültettek, kapáltak, gyomláltak vagy épp valamelyik intézményben segítették a fertőtlenítést, takarítást.

 

A Sme rodina politikai párt képviselői látogatást tettek Nagymegyer polgármesterénél 2019 augusztusában. (Fotó: Sme rodina FB-oldala)

 

Nagymegyer felé jövet megfigyeltük, hogy mennyi virág van kiültetve.

 

Igen, ezt Barta Ivona kolléganőnknek köszönhetjük. Igazság szerint ilyen kevés virágot még nem rendeltünk soha, mert a spórolás miatt 9-10 000 virág helyett 3600 lett kiültetve, viszont az ő ajánlása alapján történt a rendelés, amelyek az ő tervei, szaktudása szerint kerültek kiültetésre. Így a kevesebb néha több! Az ő munkáját dicséri a parkosítás. Ezt folytatjuk, hiszen a körforgalmat és a háromszöget is újítjuk fel. Levendulák és évelő növények lesznek kiültetve, ősszel jukkákat ültetünk majd. Bízom abban, hogy Nagymegyernek lesz egy fürdőváros-feelingje, egy kis francia provence és egy kis olasz-feelinggel megspékelve. Úgyhogy inkább kavicsokkal, mosott kaviccsal díszítjük majd a körforgalmat, hogy ne legyen annyi munkánk vele. Mindezért azért, hogy büszkék legyünk rá, s a városközpont úgy nézzen ki, ahogy ki kell!

 

Jelenleg nélkülözhetetlen a fertőtlenítés. Ezekkel Önök, hogy állnak?

 

Ez valójában a kötelességünk. Eddig kb. 78000 eurót költöttünk erre (11 000 szájmaszk, köz- és oktatás intézményeket kifertőtlenítettük, stb.). Ezzel nem lesz gond továbbra sem. Jelenleg várjuk a minisztérium által ígért visszatérítést és a választ a kérvényünkre.

 

 

A megyénél nem pályáztak?

 

Pályáztunk, de nem nyertünk, mert az előző városvezetés nem fizette be a tartalékalapba fizetendő 1000 eurót.

 

Több, mint valószínű, hogy a világjárvány második hulláma hozzánk is beköszönt. Legalább is ezt hallani mindenhol. Erre hogy vannak felkészülve és milyen tervekkel rendelkeznek?

 

A járvány kezelésére igen, fel vagyunk. A gazdasági vonzatára viszont nem lehet felkészülni. El kell mondani, ha a kormány újra bezárja a fürdőt, akkor nekünk, sajnos, munkaerő-elbocsátásokhoz kell folyamodnunk. Ha bármilyen szankció jön az állam részéről nem csak felénk, hanem például a vendéglátás felé, az elég nagy érvágás lesz a gazdaságnak. Tudni kell, hogy nálunk egész nyáron nyitva vannak az óvodák. Mert azt vallom, hogy ez segítség a szülők számára. Több mint 80 család helyzetét tudjuk azzal javítani, hogy van hova elhelyezni a gyermeket.

 

A koronavírus nagyban megváltoztatta Nagymegyer mindennapjait is – Képriport

 

Köszönöm a beszélgetést. Bízunk a legjobbakban. Jó munkát kívánunk Önöknek.

 

Én is köszönöm. Kitartást, jó egészséget kívánok a Tisztelt Lakosainknak, Olvasóknak. Vigyázzunk magunkra, egymásra!

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Laky Erzsébet

 

A forrás feltüntetése nélkül megjelent fotókat a szerző készítette.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.