Nyitókép: Illésházi Nyugdíjas Szervezet archívuma

 

Családi hangulat, jókedv, páratlan kocsonya, közösségi készülődés a legszebb ünnepre egy kis felső-csallóközi szervezetben…

 

Példaértékű összetartás; hagyományőrző rendezvények; környezettisztító brigád; csapatépítő és ismeretterjesztő kirándulás. Emellett ünnepi díszlet készítése és sok más érdekes program. Így jellemezhetők az illésházi nyugdíjas szervezet tevékeny szépkorúinak napjai. A részletekről Nagy Ferenc elnököt faggattuk.

 

 hirdetes_810x300  

 

Miképp telt a nyár? Milyen programjaik voltak?

 

Mondhatjuk, hogy egész tartalmasan. Idén ugyan a vírus miatt maradtak el rendezvényeink, de tavasztól késő őszig kisebb csoportokban kerékpártúrákat szerveztünk és szervezünk a Kis-Duna mentén a nagymagyari Szigettől a Tallósi Vízimalomig. Sőt, nemrég például grillpartyt is tartottunk.

 

 

Az augusztusvégi grillparty immár hagyományosnak mondható Önöknél?

 

Idén augusztus 29-én tartottuk Bélvatán a III. Grill partyt, méghozzá 85 résztvevővel.

 

A gazdag kultúrműsorban fellépett Rácz Mária, Seres Mária, a Citera zenekar (Hordóssy Tibor, Bazsalovics Rudolf, Rajcsányi Adám), Kuczmann András, valamint az énekkar Dávid Mónika vezetésével. Vendégeink voltak Petrovics Márta Dunaszerdahelyről, aki harmonika játékával szórakoztatta az egybegyűlteket, valamint Farkas Gábor és Rigó Tibor költők személyében, akiknek legújabb versei a Budapest antológiában jelennek meg.

 

 

További programjaikról mi tudható?

 

Szervezetünknek állandó programjai is vannak, többek közt a március 8-án tartandó nőnapi zenés est, Majális a Kis Duna partján (május 1-jén), illetve az évbúcsúztató december 28-án. Kéthetenként hétfői napra vannak tervezve klubdélutánjaink a helyi kultúrházban. Sajnos ebben az évben márciustól augusztusig ez nem volt megvalósítható.

 

 

 

Úgy tudjuk, a  COOP Jednota üzlet körüli rendrakás is lezajlott. Ezt mindig Önök végzik?

 

Havi jelleggel szépítjük a Galántai COOP Jednota üzlet környékét. Húsvétra tojásfát díszítünk, az év végén pedig karácsonyi hangulatot varázsolunk az üzlet környékére.

 

 

Mennyire vesznek részt a Szlovák Nyugdíjasszervezet Dunaszerdahelyi járási szervezetének rendezvényein?

 

Természetesen, a járási szervezet által szervezett programokba is szívesen bekapcsolódunk. Rácz Mária és Bankó Katalin rendszeresen részt vesznek a Nyugdíjasok vers – és prózamondók, verséneklők járási seregszemléjén.

 

 

Az Illésházai énekkar (tagjai – Nyársik Mária, Bazsalovics Bernadett, Nyársik Rozália, Holocsy Mária, Bankó Katalin, Molnár Margit) Dávid Mónika pedagógus vezetésével, valamint szólóénekesnőnk Seres Mária (Hordósy Tibor citerásunk) citera kíséretével részt vesznek a Nyugdíjas csoportok és szólisták járási népzenei fesztiválján.

 

 

Példának okáért itt említeném, hogy 2019-ben a Dunaszerdahelyi járási szervezet rendezte meg a Nyugdíjasok megyei olimpiáját, melynek még a szervezésében is aktívan részt vettek  vezetőségünk tagjai, Nagy Ferenc és Umgeher Szilveszter. Szilveszter a szervezetünk modernkori digitális-krónikása.

 

Október a nyugdíjasok hónapja Szlovákiában. A járási szervezet Légen megrendezett emlékestjein – báljain is szép számban képviseljük részvételünkkel alapszervezetünket. A rendezvény bevételéből származó nyereség a járási szervezet működésére van felajánlva.

 

De tagjaink szép számban járnak az országos szinten szervezett egy hetes gyógyüdülésekre és kirándulásokra is.

 

 

Többször láttuk, hogy a saját maguk által szervezett kirándulási lehetőségeket hirdetnek. Ezekről mit lehet tudni?

 

Igen, minden évben szervezünk ilyeneket. Sajnos, az Esztergomi bazilika látogatása a határzár miatt nem valósulhatott meg. Szeptember 5-re viszont kirándulást szervezünk, s meglátogattuk volt esperes urunkat, Fóthy Zoltánt a Párkányi Szt. Imre templom plébániáján. Hazafelé pedig Muzslán szerveztünk egy kis borozgatást.

 

 

Mikor alakult és hány tagja van a szervezetüknek?

 

Az Illésházi nyugdíjas szervezet 2018. január 22-én alakult 45 alapító taggal, Nagy Ferenc mérnök vezetésével. Jelenleg a szervezetnek 101 tagja van (Illésháza, Bélvata, Tonkháza, Kismagyar, Vajasvata, Olgya, de még Pozsonyból is).

 

 

Szervezetük a legnagyobb közösségi oldalon is aktív. Mennyire használják ki ezt a lehetőséget?

 

Szervezetünknek aktívan működő FB-oldala van: “JDS ZO Nový Život – Szlovákiai Nyugdíjas Egyesület Illésháza“. Törekedünk arra, hogy ott is nyoma maradjon tevékenységünknek, és másokat is informáljunk róla.

 

Ha már témánál vagyunk, megemlíteném, hogy tagjainknak tanfolyamot is szerveztünk az okostelefon és az internet használatáról, a biztonságról pedig előadást szerveztünk számukra.

 

 

Mely programok a legkedveltebbek Önöknél?

 

Szerintem minden rendezvényünk, programunk közkedvelt… Legalábbis a visszajelzések is ezt bizonyítják. Jókedvvel találkozunk, jól érezzük magunkat mindig.

 

További képek:

 

 

 

 

 

 

 

 

Laky Erzsébet

Fotók: Illésházi nyugodíjas szervezet

Színpompás tojásfa Illésházán

 

Gasztroutazás Illésházán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.