Nyitókép: Sósár források polgári társulás

 

A Nagykürtösi járásban található Zsély (Želovce) községben egykor, festői környezetben egy ásványvízforrás volt. A hely rövid idő alatt közismert és -kedvelté vált. Az idő múlásával azonban a környék ápolása abbamaradt, a hely leépült.

 

Egy jószívű, zsélyi szépkorú mindezt nem tűrhette, hiszen úgy vélte, hogy a helyet, természeti kincseket értkelni kell, így munkához látott. Hamarosan belátta azonban, hogy annyi a munka, hogy azt egyedül nem bírja. Ezért elszánt társaival együtt megalapították a Sósár források polgári társulást. S azóta is elszántan haladnak céljaik megvalósítása felé.

 

Sósár történetéről, a polgári társulás kezdetetiről és mindennapjairól, valamint az ottani rendezvényekről Andrea Belová alelnök asszonnyt faggattuk.

 hirdetes_810x300  

 

 

 

 

Milyen célok vezérlik a Sósár források polgári társulás működését?

 

Polgári társulásunk célja a család átfogó támogatása, a személyiség testi és lelki fejlődése a keresztény értékek szellemében, melyek társadalmi, kulturális és sporttevékenységek által beteljesülést lelnek. Lelkes csoport vagyunk, akik úgy döntöttek, hogy visszaadjuk az egykori Sósár fürdőhelynek a kulturális formáját.

 

 

Mit kell tudni a forráshelyről?

 

A már részben megtisztított és a nagyközönség számára megnyitott terület két kúttal büszkélkedhet, amelyekben ásványvíz szivattyúzható, tűzrakásra kijelölt hely, felújított pince és színpad, fából készült pavilon található, mint a múltban. A hely lehetőségei és légköre azonban jóval több lehetőséget rejt. Ezeket szeretnénk kiaknázni és az emberek javára bemutatni.

 

 

Mi az a „Sósár”valójában?

 

A nagykürtösi járásbeli Zsély korábbi hírnevét a községhez tartozó Sósárfürdőnek köszönheti, amely a múlt század elején erőteljes fejlődésnek indult. Ekkorra a tágabb környék számára is népszerű pihenő- és mulatóhellyé vált.

 

 

Milyen volt ez a hely valójában, tudni erről valamit?

 

A korabeli képeslapok szerint a fürdővendégeket 20 férőhelyes szállás várta, a gondozott parkban élvezhették a pihenést. Sétautak, padok és egy tekepálya is volt. A parkbeli étteremben cigányzene szólt. A fürdőszezon május elsejétől szeptember végéig tartott. Az itteni, kezdetben kettő, majd négy ásványvizes forrás vizét használták ivóvízként, mozgásszervi, idegrendszeri, emésztési és ízületi betegségek kezelésére.

 

 

A víz gyógyhatását mióta ismerik?

 

A gyógyvizű forrásokat már az itt élő avarok is ismerték. A sósári fürdő kádfürdőként működött. A Zichy család uradalmához tartozott, a XIX. század 30-as éveiben alapították és a fürdőben 3 kutat létesítettek. A fürdő épülete mellett lévő forrást gránittal rakatták körbe, az ebből folyó vasoxidtartalmú savanyúvizet üvegekbe töltve távoli vidékekre is elszállították.

 

A fürdőket csak mesterségesen, melegített módon lehetett langyítani, és az orvos rendelete szerint a mindenkori fürdőkádba kevertették a kellő gyógyvíz mennyiségét. Az orvosok erősebbnek állították ezt a forrást, mint azt,  amely Hall-ban, Felső-Ausztriában létezett. A 19. század első felére tehető az akkori fürdőhelyeken az Anna-bálok szervezése, amelyek a fürdési idény csúcspontját jelentették.

 

 

Ilyen Anna-bált Önöknél is tartottak?

 

Persze, ebben a sósári fürdő vezetése sem akart lemaradni, és a fürdőhely rekonstrukciója alkalmából, 1880. július 25-én tartották itt az első Anna-bált. Levéltári dokumentumok, például nyomtatott meghívók bizonyítják, hogy a sósári Anna-bálok jeles vendégek részvételével a későbbi években is folytatódtak, egészen a múlt század 30-as éveinek közepéig. Számos esetben színielőadásokat is tartottak a fürdő szabadtéri színpadán.

 

 

Mi(k) a hely érdekességei?

 

Šóšar – Slanisko a nagykürtös (Veľký Krtíš) borútjához kapcsolódó területen található. Lehetőség van gyógyforrások használatára, valamint kerékpározásra. Ennek a területnek a történetét az avar kagnát befolyásolta az 550 – 850 években. Ezer évvel később gyógyfürdői tevékenység és sóbányászat indult a 19. század első felében, uradalmi szórakoztatás a 19. és 20. században. A szocializmus korszaka a 20. század első felében, valamint az 1973-as nagy tervek végül azonban nem valósultak meg.

 

 

Milyenek voltak az ásványvízforrások?

 

Az egykori Sósár fürdő területén négy ásványvízforrás található, amely szénsavas, földes besorolású, magas glaubersó-tartalommal. Jelentős mennyiségű ként, vasat és kisebb mértékben egyéb kationokat és anionokat tartalmaz. 1879-ben megerősítették a víz gyógyhatásait, ennek köszönhetően az ízületek betegségeit, a mozgásszervi rendszert és a poszttraumás állapotokat kezelték.

 

 

Idővel a fürdőhely eléggé leépült, nem volt ki környékét gondozza. Mikortól kezdődött ez az állapot?

 

A második világháború évei alatt észrevehetően romlott a fürdőhely állapota. Nem korszerűsítették, elhanyagolták. 1947-ben konfiskálták a fürdőt, 1950-ben a dolgozók üdülőközpontjává vált. A szocializmus időszakában először pionírtáborként működött, később a besztercebányai autóközlekedési vállalatot szolgálta oktatóközpontként. A 80-as években hidrogeológiai vizsgálatokat végeztek itt, 1985-ben tervezetet is kidolgoztak a fürdőhely felújítására, de végül semmi sem valósult meg a tervekből.

 

Teljesen elárvult, benőtte a gyom, a szép parkerdőt pedig sűrű bozót csúfította el. Sajnos a későbbi évek, évtizedek sem hoztak érdemi változást a fürdőhely életében, és tovább tartott az elhagyatottság a rendszerváltás követően is egészen 2016-ig. A lelkes lokálpatriótát, a zsélyi Kuris Pált régóta foglalkoztatta a gondolat, miként lehetne újjáéleszteni Sósárt….

 

 

Miért jött létre végül a társulás ?

 

A lelkes alapító lokálpatrióta, Kuris Pál a nagykürtösi járásbeli Zsély faluban él. A múltban csalódottan és szomorúan nézte a gyógyforrások közelében található illegális szemétlerakót. Szoros kapcsolatban állt ezzel a környezettel, gyermekkorához és fiatalságához kapcsolódott, nagyszülei és szülei 1944-től 1972-ig dolgoztak a fürdőben. Nem volt szíve Sósárra nézni, mivel a természet leértékelődött. Ezért úgy döntött, hogy csinál valamit.

 

Felkereste a terület tulajdonosát, amely a Slovenská autobusová doprava Zvolen, a.s. (Slovákiai busz utasszálítás Zólyom). Az akkori igazgató nyitott volt és segítséget ígért. Kuris Pál írásbeli nyilatkozatot és hozzájárulást kapott  a benőtt gyom, sűrű bozót megtisztításához, a kutak helyreállításához és javításához, valamint pavilon építéséhez. Nekilátott a munkának és megkezdte a terület tisztítását. Körülbelül egy hónapnyi munka után rájött, hogy a munka meghaladja egy ember erejét, és a falubéli barátaihoz fordult segítségért. Velük, mint más természetbarátokkal, megalapította a Sósár források polgári Egyesületét/társulást.

 

Meddig tartott a fürdőhely területének rendbetétele?

 

E társulás tagjai az elmúlt 2 – 3 évben rengeteget dolgoztak az egykori fürdőhely területének kitisztításán. Többek között renoválták a vízforrásokat, visszaállították a sétányok egy részét, sőt padok, asztalok és faragott díszítőelemek kerültek a parkba. Alapítványok és szponzorok által szerzett összegekből sikerült a tönkrement szabadtéri színpadot is felújítani, hogy a jövőben nagyszabású kulturális rendezvényeknek is helyet tudjon adni.

 

 

Hány taggal működnek?

 

Társulásunk már több mit hat éve működik, 2014 elején kb. 9-10 taggal kezdte meg a működését, és évről évre többen vagyunk.

 

Ízelítőt mondott az elvégzett munkálatokból. Mi mindent sikerült elvégezniük?

 

Ezalatt a hat év alatt sok mindent sikerült létre hoztunk: két lugast felépíteni, bele kezdtünk a régi színpad ujjá építésébe, petanq palyát, a régi pincét és a szabadtéri színpadot újítottuk fel.

 

 

Hogy emlékeznek vissza, milyen volt az első közös munka?

 

Valamikor 2014 márciusában az első brigádon mintegy 31-én voltunk, sikeresen elkezdtük a társulás legelső fázisát. Takarítás közben páran szóltak, hogy hogy is nézett ki valamikor a Sósár területe, milyen szép volt ott, egész tavasztól őszig zajlott az élet. Sokan jártak oda fürödni a kádas fürdőbe és nyáron pedig a híres Anna bálok voltak megtartva.

 

Sőt, kihangsúlyoznám az egyik beszéd részét:„Amikor mi is fiatalok voltunk, hogyha ezek a fák mesélni tudnának.“ Az elmúlt időszakbab nagyon sok brigád volt megtartva, hogy mostani állapotába kerüljön ez a gyönyörű hely, melyet nagyon sokan látogatnak most is.

 

Gasztrokaland a Zsélyhez közeli gyógyforrásnál – Képekkel

 

Milyen rendezvényeket tartanak?

 

Az elmúlt négy évben próbáltuk kicsalogatni az embereket a szabadba. Gyermeknapot szervezünk, évről évre nagyobb részvételnek örvendező bográcsgulyás főző versenyt, petanq versenyt. Ezen kívül május 8-án megemlékezünk a világháború elesetteiről egy kis ének- zene-tánc programmal a gyereket részéről, utána tábortűzzel és kolbász sütéssel, mulatással fejezzük be.

 

Júniusban Péter-Pál napi vigadalmat – szórakoztató műsort – rendezünk. Júliusban pedig 51 év után ismét a híres Anna bál került megrendezésre. Az idei nyáron meglátogatott minket Ján Mičovský mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter. Nyár végétől pedig péntekenként népszerű lemezlovasok várják sósárba a zene és tánc kedvelőket.

 

 

Milyen sikere volt a júniusi Anna-bálnak?

 

A retró attribútummal rendelkező nulladik évad július 25-én nyár este, a szabad égbolt alatt lett megtartva. A Fénix zenekar szórakoztatta a részlevőket. A bevezető szavak Černík Erzsébet – a polgári társulat elnökétől – és a felújított  színpadról szóltak. A színpad fontos szerepet játszik a környéken zajló különféle társadalmi-kulturális tevékenységek szervezésében. Az elnök bevezető szavai után a táncparkettet profi táncosok nyitották meg. A szabadtér és a színpad retro szellemben volt díszítve a kiállításoknak köszönhetően, amelyeket az egyesület tagjai hoztak otthonról. A frissítőkről nemcsak a meghívott vendéglátók gondoskodtak, hanem az egyesület tagjai kiváló bográcsgulyást főztek és házi készítésű limonádét készítettek.

 

 

Milyen okból látogatott el Önökhöz a miniszter?

 

A találkozóra 2020. július 31-én került sor. Ján Mičovský népes kísérettel érkezett. Délután ószláv szokással – kenyér, só és ásványvízforrásunk ivóvizével – fogadtuk a földművelésügyi minisztert. A fogadtatás után a társulás tisztelt tagja, Ing. arch. Laura Dräxler és a Roland Obertin , BA igazgatóságának tagja bemutatták prezentáció formájában  a fürdőkomplexum történtét  és jelenét. Ezután a miniszter meglátogatta magát a komplexumot, megvizsgálta az erdőpark terepét és megkóstolta a forrásunk vizét. Volt egy kis megvendégelés és informális megbeszélés, melyen Ing. Ján Mičovský, CSc. értékes szakmai és emberi tanácsokat, ismereteket, tapasztalatokat és útmutatásokat nyújtott, amelyeket a jövőben felhasználunk azokban a lehetőségekben, amelyeket ez az oázis kínál számunkra.

 

Kiemelte az egyesület alapítójának, valamint más tagjainak és barátainak a kreatív erejét és szívélyes munkáját. Megerősítette elképzelésünket, miszerint az ember csak a kreatív közös önzetlen emberi munkában találja meg céljainak kiteljesedését.

 

 

Mik a társulás céljai a közeljövőt illetően?

 

Nyitottak vagyunk különféle elképzelés felé, amelyek a természetnek és nekünk, embereknek kedveznek.

 

Köszönöm a beszélgetést. Sikeres munkát kívánunk Önöknek. 

 

Köszönjük.

 

 

 

Laky Erzsébet

Fényképek: Foto Nagy/Sósár források polgári társulás

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.