Nyitókép: Klőr Levente

 

Várjuk, s készülődünk a szeretet ünnepére. Ebben az időszakban különféle szokások vannak, amelyeket évről évre megtartunk. De vajon miként éli meg egy erdélyi származású, s immár a Csallóközben élő pedagógus ezeket a napokat?! Erre kerestük a választ Klőr Levente, a dunaszerdahelyi Informatikai és Szolgáltatóipari Szakközépiskola pedagógusánál. Az interjú során rákérdeztünk arra is, hogy tanárként mi számára az idei advent üzenete.

 

Mit jelent Neked az advent?

 

Az adventi időszak mindig életem fontos időszaka, mert lehetőséget kínál az elcsendesedésre. A várakozás, vágyakozás időszaka számomra. Amikor készülünk valakinek a fogadására, kitakarítjuk lakásunkat, ünneplőbe öltözünk és izgatottan várjuk érkezését. Így van ez velünk is, előkészítjük lelkünket, szívünket Jézus érkezésére, hogy méltó hajlékony találjon bennünk.

 hirdetes_400x285  

 

Erdélyben a plébánián mindig Advent első vasárnapja előtti szombaton a plébánián közösen készítettük az adventi koszorúkat, melyeket vasárnap eladásra is kínálatunk a híveknek a szentmise után. A bevételből a város szegény családjainak készítettünk karácsonyra egy kis csomagot.

 

A képen látható betlehemről Klőr Levente a Körképnek elmondta, ez az ő, szülei által kézzel készített Családi Betlehemük Erdélyben.

 

Miben nyilvánul meg a mindennapjaid során a szeretet ünnepére való várakozás?

 

Családomban idén újra megélhettük a várakozás élményét, hiszen a jó Isten kegyelméből megszületett harmadik kisfiúnk. Így az adventi időszakban már öten vagyunk a koszorú körül.

 

A várakozás életünk része, különösen ebben az évben, hiszen mindnyájan várakozunk a járvány megszűnésére, kérjük Istent, hogy védelmezzen bennünket a járványtól. Az én életem része is ez a várakozás, hiszen már januártól nem tudtam hazautazni Erdélybe, meglátogatni családomat.

 

Pedagógus lévén várakozás szintén jelen van, hiszen várjuk a diákok visszaérkezését az iskolapadba. Nélkülük üres az iskola, hiszen az online oktatás csak kis részben pótolja.

 

A jótékonysági koncertről hamarosan részleteket is összefoglalunk.

 

Eddig minden évben tartottatok jótékonysági koncertet. Idén ezt tudjátok valahogy pótolni? Terveztek valamit?

 

Igen, diákjainkkal idén is készülünk a hagyományos karácsonyi jótékonysági koncertünkre, Ajándékozz egy mosolyt, mely idén rendhagyó módon online lesz és mindenki számára elérhető. Az eddigi évek során támogatott gyermekeknek szeretnénk örömet szerezni diákjaink által készített ajándékokkal és meglepetésekkel. Jó látni, hogy a diákokban megvan a segítségnyújtás és a szeretet ajándékozásának a vágya.

 

Ez a koncert mosolyt kíván csalni minden ember arcára idén karácsonykor. Iskolánk, a dunaszerdahelyi Informatikai és Szolgáltatóipari Szakközépiskola Facebook-oldalán elérhető lesz a link a koncert megtekintéséhez.

 

 

Melyek a ti szokásaitok adventvasárnap?

 

Minden gyertyagyújtásnál a nagyobb fiúk felolvasnak egy részt a Szentírásból, imádkozunk és énekelünk közösen, majd egyik kisfiunk meggyújtja a gyertyát.

 

Egy erdélyi karácsonya a Felvidéken – Interjú Klőr Leventével

 

Van valamilyen jellegzetes szokásod az adventi időszakban?

 

Nekem az adventi időszak nincs Roráte mise nélkül. Kisgyermekként már nagymamámmal együtt jártam a hajnali misére. És ezt a hagyományt folytatom, amikor csak tehetem, hiszen a lelki feltöltődés elengedhetetlen.

 

 

Mi az idei advent üzenete számodra?

 

Minden kedves olvasónak kívánom Isten szeretetének a megtapasztalását e szent adventi időszakban és áldott, békés Karácsonyt, hogy Jézus ne csak Bethlehemben szülessen meg, hanem bennünk is találjon lakhelyet.

 

Laky Erzsébet

 

 

A távoktatás kihívásai az iskolákban – Interjúnk Vajda Angelikával, a dunaszerdahelyi szakközépiskola igazgatónőjével és Klőr Levente tanárral

 

Egy erdélyi fiatalember húsvétja a Csallóközben

 

Pedagógus-nap online. Egy tanár gondolatai koronavírus járvány ideján

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.