Nyitókép: Körkép.sk

 

Készülődünk a legszebb ünnepre. A várakozás időszakára idén rányomta a bélyegét a koronajárvány. De hogyan éli meg ezeket a mindennapokat egy olyan személy, aki ilyenkor általában fellépésről fellépésre jár? S vajon hogy készül a karácsonyra Lőrincz Roland alistáli előadóművész? A helyi önkormányzati képviselőt és kultúrfelelőst  advent mindennapjairól és az ünnepekre való készülődéséről kérdeztük.  

 

Melyik karácsonyi dalt énekelted legutóbb?

 

Hm… A gyertya még ég (Szomorú alkalom) című szerzeményt.

 hirdetes_810x300  

 

 

 

Az ünnepi dalok közül melyik a kedvenced?

 

Igazság szerint a rengeteg megható dal közül nagyon nehéz választanom. Van, amelyikhez emlék köt; van, ami a gyermekkorom idézi fel…

 

 

 

De biztos van legalább egy-kettő, amit kiemelnél.

 

Na jó, ha muszáj kiemelnem, akkor a Ha van még egy hely a szívedben és a Szent Karácsony éjjelén dalokat nagyon szeretem. Akárhányszor hallom, mindig nagyon mélyen megérintenek.

 

Idén ugyebár minden megváltozott. Hogy készülődsz a legszebb ünnepekre?

 

Tényleg minden más! Belegondolni is rossz. Én kimondottan szeretem a hangulatos, kültéri karácsonyi vásárokat, a sült gesztenye illatát, azt a felemelő hangulatot, de idén ezek mind elmaradnak. Nehéz, mert szeretteinkkel se tudunk olyan felszabadultan készülődni az ünnepekre, együtt tölteni az időt, hiszen nem akarjuk kockáztatni az egészségüket. Így csak készítgetem a kis ajándékokat. És többnyire karácsonyi zenéket hallgatok.

 

 

Milyen szokásaitok vannak ezekben a napokban?

 

Kisgyermek koromtól kezdve mindig időben megvesszük a fenyőfát. Szeretem a favásárlás perceit. Mi a szolid kültéri és benti díszítést részesítjük előnyben. Én nem szeretem, ha valami úgymond túl van bolondítva.

 

 

Mit értesz ez alatt, hogy valami túl van bolondítva?

 

Valójában engem inkább a gyermekkorombeli karácsonyi díszítés, ami vonz. Az egyszerű, s mégis ünnepélyes.

 

Adventi időszakban melyik volt a legszebb pillanatod gyermekkorodban?

 

Teljesen más volt, mint most. Megszoktuk, hogy a nagyszülőkkel ünnepeltük vagy készültünk az ünnepre. Van egy régi kislemezünk, még a nagyszüleimé volt. Ezt mindig december 24-én este hallgattuk. Még ma is működőképes, le is szoktam játszani… Már az, ahogy pattog a régi lemez, visszahozza a gyermekkorom emlékeit.

 

 

A koronajárvány mennyire változtatja meg az adventi mindennapjaidat?

 

A korona miatt elmaradnak a karácsonyi műsoraim. Ez az időszak mindig nagyon zsúfolt volt számomra. Egy nap, sőt egy hétvégén több helyen is felléptünk. Ott is tudtam hangolódni a karácsonyra, mert mindenhol szeretettel fogadtak és örültem, hogy ezt az ajándékot át tudtam adni idősnek és fiatalnak egyaránt. A mosolyuk, a tapsaik, s a „közös” készülődés szebbé tették ezeket a napjaimat, az ünnepem.

 

Engem a zene éltet! – nagyinterjú egy csallóközi, a magyar kultúráért tevékenykedő dalnokkal

 

Szerinted mi a 2020-as év adventi üzenete?

 

Az elcsendesülés szükségessége, a magunkba való elmélyülés fontossága, lelassulni a rohanásból, s átértékelni mindent, hogy rájöjjünk, mik a legfontosabb dolgok az életben. Nagyon fontos, hogy törődjünk egymással.

 

Köszönöm a beszélgetést.

 

Én is köszönöm. Minden Kedves Olvasósnak boldog, békés karácsonyt és szeretetben, sikerekben gazdag új évet kívánok. 2021 hozzon mindenkinek egészséget!

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.