Nyitókép: Földváry Terézia archívuma

 

Karácsony közeledtével minden más. Készülődünk úgy lelkiekben, mint küllemben. Az ünnepet megelőző várakozásról egy sokoldalú édesanyát, közösségi szereplőt faggattunk. Földváry Terézia Sárosfa polgármestere és a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmányának alelnöke, annak helyi szervezeti elnöke. A polgármester asszony őszintén mesélt szokásaikról, a legszebb adventi időtöltéséről.

 

Mit jelent az Ön számára az adventi várakozás?

 

Inkább úgy mondanám, mit jelentene számomra… Jó lenne úgy, mint a gyermekkorunkban, olyan gondtalan, önfeledt várakozást átélni. (elmereng.)

 hirdetes_810x300  

 

Azt hiszem, hogy mióta betöltöm ezt a tisztséget, nem tudom úgy átélni. Természetesen, hálás vagyok a választópolgároknak a bizalomért, de szinte mindig gondokat oldok, terveket szövök, s a munkám körül keringenek a gondolataim.

 

Nekem az adventi várakozás önfeledt, és nyugodt készülődést jelent a karácsonyra, főleg lelkiekben. Mindenekfelett ezt! A többi nem fontos…

 

Hogy élik meg ezt az időszakot?

 

Mi mindig nagy örömmel várjuk az adventet, mert ilyenkor általában találkozik a családunk – lányom Svájcban él, fiam viszont itt a faluban családjával. Ilyenkor minden évben együtt vagyunk. Próbáljuk ugyanolyan szépen átélni, mint amilyet gyermekkorunkban kaptunk szüleinktől, s azt a szeretetet és lelki harmóniát átadni nekik.

 

 

Mi a legszebb adventi időtöltés az Ön számára?

 

Az elcsendesedés, az imádkozás… A legszebb időtöltés számomra ilyenkor, hogy templomba megyek, ahol lelki felüdülésre lelek. Elcsendesedek, s a szent helyen megnyugvást kapok. És ezt minden évben át tudom élni, aminek nagyon örülök.

 

Van olyan szokás, hagyomány, ami egykor jellemezte a mindennapjait, de ma már nem tartják?

 

Nincs, mivel ugyanúgy készülődünk minden évben, s a családi hagyományainkat megtartjuk. Még ebben a hektikus időszakban is.

 

 

Említene ilyet?

 

Ilyen pl. a karácsonyi sütögetés. Családunkban évekkel ezelőtt szokássá vált. Négyen vagyunk testvérek, s együtt sütögetünk karácsony előtt egy héttel. Találkozunk a húgomnál, ahol olyankor már karácsonyfa van, s mindent körbejár az ünnepi illat.. Az egész napot együtt töltjük, emlékezünk a régi szép időkre.

 

A mi családunk őrizi a mendikálás szokását is. Ilyenkor nem maradhat ki, mint ahogy az év közben is, hogy próbálunk segíteni rászoruló embertársaiknak. Legyen szó akár ügyintézésről, vagy ételadásról. Karácsony tájékán pedig néhány rászoruló embertársunknak is készítünk ajándékcsomagot. Sütéseink során is gondolunk rájuk.

 

 

Ez igazán szép szokás. Mesélne a mendikálásról?

 

Az édesapám 9 gyermekes családból származik. A testvérek többsége itt lakott a községben, így esténként jártak mendikálni. Ezt a hagyományt továbbvittük, és a mi családunk is jár, még a 30 év körüli gyermekeink is. A vőm ugyebár tud harmonikázni, s idén kint az ablak alatt fogunk énekelni, örömzenélni.

 

Melyik az a  jellegzetes ünnepi édesség, ami sosem hiányozhat a karácsonyi asztalról?

 

A mézes krémes. Nálunk mindenki nagyon szereti. De már elkészült a bejgli és a szárazsütemény is.

 

 

Mikor szokott sort keríteni az ajándékok beszerzésére, elkészítésére?

 

Amikor a gyermekeink kisebbek voltak, akkor időben – szeptember és október folyamán. Bár most már felnőttek, mégsem hagyom az utolsó pillanatra. Idén november vége felé már beszereztem az ajándékokat. Nem kell nagy ajándékozásra gondolni. Családunkban mindig próbálunk hasznos ajándékot venni, s ami sosem hiányozhat, az a könyv.

 

Van egy kétéves unokám, úgyhogy ezáltal a karácsonyunk is másabb. Boldogok vagyunk attól, ahogy az unokánk örül. Kétéves múlt októberben, és igazán csak most fogja érzékelni a karácsonyfát, mendikálást. De nagy büszkeséggel tölt el, hogy ő is tanul mendikálni…

 

 

Van valamilyen jele az adventnek a polgármesteri funkciójában?

 

Sárosfán az adventi várakozás keretén belül egy helyi polgári társulás készít adventi koszorút, mi pedig karácsonyfát díszítünk fel a parkban. Ez idén is megtörtént. Általában adventi hangversenyt is tartunk a templomban, sor kerül az adventi koszorú felszentelésére is, ez viszont idén elmaradt. De arról is gondoskodni szoktunk, hogy a betlehemi láng eljusson a községünkbe, hogy az emberek otthonaikba hazavihessék…

 

 

Ön szerint mi a 2020. évi advent üzenete?

 

Mindegyik advent a szeretetről szól, s talán azt mondanám, azt kérném az emberektől, hogy maradjunk meg a saját egyszerűségünkben, ahogy nagyanyáink, nagyapáink tették.

 

Mindennapjainkban kerüljenek előtérbe az emberi kapcsolatok, a segítőkészség, a szeretet és a támogatás. Szerintem, a jövő év se lesz könnyebb, ami az emberekben s minden másban is nyomot fog hagyni. Lássuk meg embertársainkon, hogy kinek van szüksége támaszra, segítő kézre.

 

 

Köszönöm a beszélgetést, áldott ünnepeket kívánunk Önnek.

 

Köszönöm. Szeretetteljes és meghitt karácsonyt, valamint békés új esztendőt kívánok a Tisztelt Olvasóknak.

 

Laky Erzsébet

Fotók: Földváry Terézia

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.