Nyitókép: www.eatthis.com

 

Gazdag ízvilág, örömteli főzőcskézés. Többek között így jellemeznénk azt az ételkínálatot, melynek készítőjével beszélgettünk a Csallóköz egyik községében.

 

Egy téli délutánon érkezünk a hangulatos és hagyományőrző Alistálba. Utunk egy szeretetteljes családhoz vezet. Szakácsunk mi mást tehetne most is, mint hogy otthonában főzőcskézik. Hogy kárba ne menjen az épp készülőben lévő étel, leülünk figyelni, hogy mi minden történik a konyhában.

 

A fényképen Erika látható férjével.

 

 hirdetes_810x300  

Az alistáli önkormányzat szakbizottságaiban tevékenykedő fiatalasszony a hétköznapokban is örömmel tesz-vesz a látványos főzőhelyiségében. A több éves konyhai gyakorlattal rendelkező Benedek Erika temérdek finomságot készít szerettei, barátai részére. Olykor még a községi rendezvényekre is.

 

 

A házi konyhatündért főzési szokásairól, sütéssel kapcsolatos tapasztalatairól faggattuk. Hiszen jól tudjuk, hogy híresen jól főz, változatos étrendet készít, legyen akármilyen fáradt is. Erika ugyanis nemcsak a kultúra, hanem az étkek, ínyencségek területén is jártas.

 

 

Mit főztél utoljára?

 

Kezdeném a hétvégi menüvel. (elmosolyogja magát) Szombaton pizzákat sütöttem kovászos tésztából, több fajta feltéttel, és savanyú krumpli leves volt szárított gombával. Vasárnap készült húsleves tarja csontból, hagymás sült tarja, krumplipüré, vegyes saláta. Desszertnek fánkot sütöttem, saját készítésű őszibarack lekvárral. (És már mutatja is, ami még maradt…)

 

 

Mióta szeretsz ennyire főzni?

 

Pontosan nem is tudom megmondani az idejét…, de régóta.Akkor kezdődhetett a főzés iránti szeretet, amikor anyasági szabadságon voltam a lányaimmal. Igaz, akkor még kevesebb dolgot lehetett a főzésről olvasni, sőt, talán még főzőműsorok sem voltak.

 

 

Akkor honnan sajátítottad el a főzési tudnivalókat?

 

Az anyukámtól tanultam, amire nagyon büszke vagyok. Számomra az ő ízvilága a legjobb, s remélem, idővel rá fogok hasonlítani.

 

 

Ki a szakácsok közül a kedvelt szakácsod, akinek ételeit szívesen készíted?

 

Kimondottan kedvelt szakácsom nincs, minden gasztronómiai műsort, bármelyik séf is főz benne, nagyon szeretem. Ha mégis ki akarnék valakit emelni, akkor a külföldiek közül Jamie Olivert említeném, a magyarok közül pedig Krausz Gábor rakottkrumplija a kedvencem.

 

 

Milyen fajta ételeket készítesz a legtöbbet?

 

Változatosan főzök, a húsételektől kezdve a tésztaételekig. A húsokat is változtatom, lehet az hal, szárnyas, sertés, vad… Bőven van választék receptjeim tárházában. A tésztáknál jobban kedvelem a rakott, besütött ételeket. De nagyon szeretjük a könnyű salátákat is. Az egyik nagy kedvencem a tonhalsaláta pirítóssal.

 

 

Mindig változatos étrendet választasz?

 

Igen. Számomra fontos a családom egészsége. Mindig odafigyelek az ételek összetételére, s amennyire lehet, házi, hazai alapanyagokat használok.

 

 

Melyik a kedvenc recepted?

 

Sok kedvenc receptem van, de talán az egyik leg-leg-legkedveltebb a töltött káposzta cserépedényben főzve. Nálunk mindenki nagyon imádja.

 

 

Hogyan kell elképzelni nálatok egy vasárnapi ebédet?

 

A vasárnapi ebéd nálunk ugye a levessel kezdődik, sőt, annak kihagyhatatlan része. Nem mindig  húsleves van, gyakrabban főzök inkább ragulevest, és erdélyi csorbalevest. A másik fogás valamilyen húsétel körettel, párolt zöldséggel. Savanyúságnak inkább friss zöldségekből készítek salátát. Desszert…., hát az nem mindig van.

 

 

És hogy állsz a sütéssel? Általában aki szeret főzni, nem szeret sütni.

 

Hát, ez rám is jellemző. Jó, nem azt mondom, hogy sosem sütök, csak nagyon ritkán. Inkább dagasztok sós lepényeket. Ilyenkor készül egy kis édes is, igaz, az nem sütemény.

 

 

Melyik sütemény leginkább kapósabb a családotokban?

 

Nem igazán szeretjük a krémes-habos sütiket. Inkább az egyszerű süteményeket kedveljük, mint például a muffinokat, pudingos-gyümölcsöseket, pohárkrémeket, palancsintát. Az egyik legkapósabb a besütött palacsintatorta.

 

 

Mivel tudod a szeretteidet leginkább meglepni?

 

Hát egy fincsi ebéddel, vagy vacsorával. (mondja büszkén, hiszen nem minden a drága dolog az igazi ajándék) Hála Isten, nálunk mindenki nagyon szereti a hasát, nem vagyunk válogatósak. Mindig igyekszem mindenkinek a kedvében járni. Nem is kell, hogy megdicsérjék a főztömet, nekem az a legnagyobb dicséret és egyben öröm, mikor látom, hogy mindenki jóízűen falatozik.

 

 

Köszönöm a beszélgetést. Kívánunk minden jót a továbbiakban is, izekben gazdag életét és elégedett fogyasztókat. 

 

Én is köszönöm a Körkép szerkesztőségének. Nagyon örülök, hogy gondolataimat megoszthattam a Tisztelt Olvasókkal. Jó egészséget kívánok mindenkinek.

 

 

 

 

 

 

Laky Erzsébet

Fotók: archív

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.