Nyitókép: Bartók Béla Alapiskola archívuma

 

Szlovákiában jelenleg több mint 2200 alapiskola, közel 800 középiskola és 550 speciális oktatási intézmény működik kisebb nagyobb gondokkal, nehézségekkel. Nagy a bizonytalanság, bár a kormány tagjai többször is ígéretet tettek arra vonatkozóan,  hogy oldják a problémákat, és az energia drágulása sem lesz drasztikus, A valóság azonban minden érintettet sokkolt, amikor megjött az iskola első villanyszámlája.

 

A probléma általános, így a helyzet pontosabb ismertetése érdekében két tanintézmény vezetője is válaszolt a Körkép kérdéseire. Elsőként a nagymegyeri alapiskola igazgatóját kérdeztük a nehézségekről, s a lehetséges megoldásokról. Második, nyárasdi riportunk ITT olvasható.

 

Rezsiárak, iskolahelyzet – Beszélgetés Török Tamással, a nyárasdi alapiskola igazgatójával

 hirdetes_810x300  

 

Nagymegyeren nyugodtak lehetnek

 

A Bartók Béla Alapiskola Nagymegyer város egyetlen magyar nyelven oktató általános iskolája. Az iskola igazgatója, Soóky Marián  azon kevesek közé tartozik, aki december 31-ig zavartalannak látja a minőségi oktatás feltételeit. Ennek oka, hogy szeptember 29-én megérkezett a fenntartó számlájára a várva várt támogatás a megemelkedett rezsiköltség kompenzálására.

 

Fotó: Bartók Béla Alapiskola archívuma

 

Kérdésünkre, hogy milyen gondokkal küzdenek a többletkiadások miatt, az igazgató elmondta, hogy eddig zavartalanul működnek. „Nagy iskola vagyunk, 548 diákkal, 69 kollégával, 29 osztállyal, 10 szakosztállyal. Főépület mellett C és D mellékszárnyunk is működik, van tornatermünk, kicsi és nagy, így tudatosan figyelünk minden apróságra, hogy csökkenteni tudjuk a kiadásokat.

 

Drasztikusan emelkedett a villanyszámlánk és valószínűleg a  víz ára is megemelkedik, bár még nem tudjuk, hogy mennyivel, mivel az elszámolás csak év végén lesz. Ami viszont biztos, hogy két évre lekötött szerződésünk van a gáz szolgáltatójával, ami kedvező ránk nézve, de az érvényessége december 31-én lejár.

 

Mi nem előleget fizetünk, hanem minden hónapban a valós havi fogyasztást. Ennek a szerződésnek köszönhetően nem emelkedig az előttünk lévő három hónapban a gáz ára. Addig nyugodtak vagyunk, viszont decemberben jön meg az új szerződés, amiben nagy valószínűséggel a kedvezményes ár már nem lesz olvasható. Januárban tapasztaljuk majd, hogy mennyi lesz az annyi, tehát januártól kérdőjelek sokasága tárul majd elénk.“

 

Megérkezett a kompenzálási összeg

 

Jó hír, hogy pár nappal ezelőtt megérkezett az iskola fenntartójának számlájára a kompenzálás összege, aminek köszönhetően nagy kő esett le az igazgató szívéről. A többletkiadás 90 százalékának megtérítése nagy segítség a tanintézet számára. „Nyár folyamán kaptunk a minisztériumtól egy táblázatot azzal a kéréssel, hogy írjuk bele a tavalyi és az idei rezsikiadásainkat.

 

Kicsit pesszimista voltam, mert eddig is bőven voltak be nem tartott ígéretek, de ezúttal megkaptuk gyerekenként az 55 eurós támogatást. Ezzel az összeggel tudjuk kifizetni a megemelkedett rezsiköltséget. A másik jó hír, hogy a kollégáknak az augusztusi fizetésükhöz saját megtakarításunkból kifizetett 500 eurós állami támogatás is megérkezett  szeptember 29-én.“

 

Zajlik az iskolabővítés, a tantermek átalakítása

 

A nagymegyeri iskolában nincs üresen árválkodó tanterem, sőt, jelenleg is bővítés folyik, ugyanis egy eddig nem tanteremnek használt helyiséget át kellett alakítaniuk oktatási célokra. Az iskola egy régi épületben székel, nagy előcsarnokkal, folyosókkal. Az épület már hőszigetelt, az ablakok is megfelelően zárnak, viszont a fűtési rendszerük régi. Soóky Marián szerint,

 

„ha megtörténik a fűtési rendszer cseréje, akkor teljes mértékben energiatakarékos épület lesz az iskolánk. Nyáron, saját költségvetésünkből kicseréltük a lámpákat energiatakarékos LED lámpákra. A főépületben már korábban megtörtént a csere, most pedig a C mellékszárnyban, folyosókon, tantermekben, Mi így  járultunk hozzá a  spóroláshoz. Nem volt olcsó a kivitelezés, de idővel megtérül.”

 

Mi az, amivel az iskolában még lehet spórolni? Ma már minden osztályban számítógépek vannak, kivetítők, interaktív táblák, így legfeljebb nem használják majd ezeket. Csak akkor viszont milyen oktatásról beszélünk?

 

„Ha 17 diáknál több van az osztályban, akkor már osztani kell például a szlovák és angol nyelvű oktatást, vagy az informatikát. Megtehetnénk, hogy nem osztjuk kétfelé a tanulókat, vagyis két tanterem helyett csak egyet használunk. Megtehetjük, de az akkor megint a minőség rovására megy. Nem mindegy, hogy 24 vagy 12 gyerek van egy osztályban“

 

– magyarázta Soóky.

 

Fotó: Bartók Béla Alapiskola archívuma

 

Mi a helyzet a menza körül?

 

Az iskolai menzák eddig sem voltak bő lére eresztve, az élelmiszerárak napról napra emelkednek, s ez maga után vonja azt, hogy előbb-utóbb kénytelenek drágábban adni az ebédet. Hátrányos helyzetű gyerekek is vannak az iskolában, havonta változik a számuk, de körülbel 10 gyermek igényli az ingyenes konyhát minden hónapban. A napközis foglalkozáson résztvevő gyerekek után fizetett havi díjat is emelni kényszerülnek az iskolák. Nagymegyeren erre még nem került sor, jelenleg havi 4 eurót fizetnek a szülők minden gyerek után. Saját konyhájuk nincs, viszont van bérlőjük, a  Kereskedelmi Akadémia, ők működtetik az iskolakonyhát.

 

Egyértelmű, hogy az oktatási intézmények egyedül képtelenek kifizetni a magas energiaszámlákat, s ha bekövetkezne a legrosszabb, vagyis, hogy az állam nem tudja segíteni az intézményeket, kénytelenek lesznek átállni a távoktatásra.  Ezzel kapcsolatban Soóky Marián elmondta, bízik benne, hogy erre nem kerül.

 

„Ezt már átéltük. Két éven át a covid miatt online oktattuk a diákokat. Működött, mert mindenkinek megvolt hozzá az eszköze, kollégák, tanulók, szülők alkalmazkodtak a helyzethez. De! Akkor otthon voltak a szülők is, ami elengedhetetlen az alsó évfolyamban, sőt, még az ötödikben is”

 

Ez a helyzet ma a szülőnek óriási megterhelés lenne, és azért valljuk be, a jelenléti oktatás és az online oktatás között van különbség, sok esetben látványos a hiányosság,

 

„Nem tudjuk mi van számunkra megírva januártól, csak azt tudjuk, hogy egyenlőre működünk. Ne legyen úgy, de lehetséges, hogy januárban már mást fogok mondani“

 

– zárta az iskolaigazgató.

 

(Riportunk második részében Török Tamás, a nyárasdi alapiskola igazgatója válaszol kérdéseinkre)

 

Nagy Erika

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.