Nyitókép: Nagy Erika

 

Riportunk második részében (az első. Nagymegyerről szóló rész ITT olvasható) megtudhatjuk, hogy a jogalanyi iskolaként működő nyárasdi alapiskola sem mentesül a nehézségektől, a megszorítások őket is utolérték. Nincsenek egyedül a gondjaikkal, de ez nem vigasz számukra.

 

Az épületben 11 osztályban és 10 szakosztályban jelenleg 187 (ebből 3 külföldi)  diák tanul modern körülmények között. A 2022/23-as iskolai tanévben 26 elsős foglalta el helyét az iskolapadban, nem is sejtve, milyen gondokkal sújtotta iskolájukat a szomszédban kitört háború okozta válság. A továbbiakban Török Tamás, az iskola igazgatója válaszol a Körkép kérdéseire.

 

Iskolahelyzet a magas energiaárak árnyékában. Beszélgetés Soóky Mariánnal, a nagymegyeri Bartók Béla Alapiskola igazgatójával

 hirdetes_810x300  

 

A nyárasdi alapiskola igazgatója szintén benyújtotta kérelmét a rezsiköltség kompenzálására.  Tudta, a csodára, hogy egycsapásra pozitívan forduljon meg a világ, nem várhat. Az iskola rezsiköltségeire kapott összege a gázszámlák kifizetésére sem elegendő. Másra nem jutott belőle, pedig egy iskola fenntartása, működtetése nem csak ebből áll.  Török Tamás  elmondta, tudomása szerint összesen 42,7 millió euró támogatást kértek az iskolák,  s ez gyermekekre lebontva 55 eurót tesz ki.

 

„Most 30 millió eurót osztottak szét az iskolák között. Mivel a tanulók létszámához kötötték a támogatás összegét, mi 31,9 ezret kértünk, és kaptunk 10 600 eurót. Ebből a tényből kiindulva még közel 21 000 euró hiányzik.

 

Jelen pillanatban a kapott összegből oltjuk a tüzet, vagyis törlesztjük az augusztusi és a szeptemberi gázszámlákat. Ismét nullán leszünk, s várjuk a nem létező csodát. Bérekre megvannak a pénzek, az alapfizetést kifizetjük, de az egyéb juttatásokat,  prémiumokat a jelen állapot szerint már nem tudunk adni. Továbbiakban csak a szükséges kiadásokat tudjuk fedezni.

 

Elmondta azt is, hogy amikor elfogyott a számlájukról a pénz, a gázszámlát sem tudták fizetni.

 

„A szolgáltató kéthetente hívott, hogy elmaradásunk van, hogy törlesszük az adóságot, de erre csak azt tudtam mondani, hogy nyilván néznek híradót, olvasnak újságot. Ha igen, akkor tudják, hogy miért nem fizetünk. Nem azért, mert nem akarunk, hanem mert nem tudunk. Nincs miből.”

 

Fotó: Nyárasdi Alapiskola archívuma

 

Segítség nélkül nehéz a kiutat megtalálni, egyedül az állam oldhatja a gondokat, ha van rá hajlandósága, kapacitása, hiszen a fenntartók, vagyis az önkormányzatok sincsenek könnyű helyzetben, ők is fuldokolnak, túlélnek.

 

„Nyilvánvaló, hogy az állami szolgáltatást az államnak kell fizetnie, hiszen az oktatási minisztérium hatáskörébe tartozik az iskolák fenntartása, valamint a normatív támogatás biztosítása.  Ebből fizetjük az áramfogyasztásunkat és a fűtési költséget is. A rezsiköltségek emelése miatt viszont a normatíva nagyságát azzal arányosan kellene emelnie”

 

– véli Török Tamás.

 

Az állam kötelessége biztosítani a feltételeket ahhoz, hogy tudjunk dolgozni, a diákok pedig tanulni. Továbbra is pályázunk, mást nem tehetünk, kérjük a kompenzálást, hogy tovább tudjunk működni. Távoktatást iskolánkban semmiképpen nem javaslunk, és nem is vezetjük be, bármi is legyen. Ezzel megint a szülőket terhelnénk, ha a gyerek otthon marad, fűteniük is többet kell, és dolgozniuk is, ha lesz még munkahelyük.  Valahogy megoldjuk,  ha másként nem, akkor melegebb ruhákba öltözködünk,  de maradunk egy temperált, kellemes környezetben a diákokkal“

 

– tette hozzá.

 

Aki eddig is spórolt, beosztott minden centet, az felteszi a költői kérdést, hogy Mi eddig is spóroltunk, mit lehetne még tenni? Ezt kérdezi az iskola igazgatója is.  Válasza pedig annyi, hogy „a bő tíz éve felújított korszerű iskolánkban minden osztály, szaktanterem ki van használva, lezárni semmit sem tudunk. Amit lezártunk, az a  legfelső emeleten lévő két illemhely. Nem sok, de egyedül ezeket tudjuk nélkülözni. További szankciókat nem szeretnénk bevezetni, mert a retorziók a minőségi oktatás rovására mennének. Centeket tudunk megtakarítani ahhoz képest, ami a valós hiányunk. Tízperces szünetben szellőztetünk, ahol lehet, lekapcsoljuk a villanyt.

 

Amivel viszont most jelentősen  tudunk spórolni, az a tornaterem, amelynek a felújítása a nyári szünet végére  fejeződött be. Az eddigi 12,5 kW helyett 1,1 kW a villanyfogyasztásunk a tornateremben, vagyis tízszeresére csökkent a fogyasztás. A szülői szövetség jóvoltából lecseréltük a radiátorokat energiatakarékos fűtőpanelekre, az ablakok korszerűek, jól szigetelnek. Ennél többet nem tudtunk tenni a spórolás érdekében.“

 

Török Tamás a nehézségek ellenére bizakodó: „Várjuk a felsőbb szervek, a minisztérium további javaslatait és lépéseit, hogy a 21. századnak megfelelő környezetben tudjuk az oktató-nevelő munkát folytatni iskolánkban. Arra is várunk, hogy a számos kurrikulum változás mellett (ami szintén sok fejtörést okoz majd tanárnak, vezetőnek) ne kelljen rágódnunk a munkakörülmények miatt, túlélési megoldásokat keresve.“

 

Nagy Erika

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.