Nyitókép: femina.hu

 

Január 26-án ünnepelte 80. születésnapját a máig nagy népszerűségnek örvendő Esztergályos Cecília Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Balettművésznek tanult, majd elvégezte a színművészetit, s azóta töretlen lelkesedéssel áll színpadra, kamera elé. Fáradhatatlannak látja a néző, tele van energiával, ami nem csoda, hiszen saját elmondása szerint olyan ember, aki a mozgással mindent meg tud oldani. Az örökifjú jelző ellen azonban határozottan tiltakozott, mondván, „anyukám, a festék, a smink csodákra képes!“

 

Az interjúból kiderül:

 

    – Mit csinál napjainkban Esztergályos Cecília?

 hirdetes_810x300  

    – Miként emlékszik vissza a Família Kft.-re?

    – Milyen kedvtelésnek hódol?

    – Hány darabban játszik jelenleg az Újszínházban?

   – Megbánt-e az életében valami?

 

Nyolcvanévesen is úgy tűnik, hogy fáradhatatlan.

 

Nem gondolok arra, hogy hány éves is vagyok valójában, a munkát pedig el kell végezni. Akkor is, ha például a múlt héten a születésnapom kapcsán a rengeteg ünneplés, fellépés, interjúk sok időt, energiát emésztettek fel. A Se itt, se ott darabot próbáljuk jelenleg az Újszínházban, február 24-én lesz a bemutató. Ez egy jutalomjáték. Nekem, a 80. születésnapomra. Eddig tizenegy próbán vagyunk túl, s még bő három hét van hátra. Tanulok, mint egy kisangyal, hiszen két hét alatt nyolcvanegy oldal szöveget kell még megtanulnom.

 

Fotó: story.hu

 

Sokáig lehetne sorolni, hogy a több mint hat évtizede tartó pályafutása során hány sikeres filmben, színházi darabban játszott. A Família Kft. emblematikus alakja, Szép Károlyné, Ágica, vagyis anyci is mélyen belopta magát a köztudatba.

 

Majd kilenc évig forgattuk a sorozatot, imádtam, szerettem minden percét, hiszen szeretek játszani, boldoggá tenni a nézőket. Szívem szerint a mai napig forgatnám, ha annak idején nem ért volna véget.

 

Pedig kaptam hideget-meleget a színháházi világtól, amikor elvállaltam a szerepet a sorozatban.

 

Nyáron forgattak egy tévésorozatot, Hazatalálsz címmel, amelyben szintén szerepet kapott több mint két évtized után.

 

Igen, és én egy fodrásznőt, Ibolykát játszom, aki mindenkit szeret. Imádtam a szerepet, a kedves öreg fodrász szerepét, aki szereti a szakmáját. Saját fodrászüzletében dolgozik, ő a főnök, és mindenkinek dirigál, de kedvesen. Jordán Tamás játssza a sorozatban a férjemet, ő egy szakmunkás, és az unokánk is velünk él, aki ezermester.

 

Az Újszínház tagjaként számos előadásban szerepel a mai napig. Több mint hatvan év után sem fárasztó?

 

Az előbb hagytuk abba a próbát, fáradt vagyok, bár voltam már fáradtabb is. Jelenleg hat darabban játszom, boldogan. Elfáradok, de a taps után mindig új erőre kapok, és rá kell döbbennem minden alkalommal, hogy engem ez éltet.

 

Végig lehet követni, hogy mennyi szerepben játszott eddig?

 

A mai napig mindre emlékszem, arra is, hogy kikkel játszottam együtt. Például Drahota Andreával tizenhét évig voltam együtt a Thália Színházban, és azóta is tartjuk a kapcsolatot.

 

Fotó: Esztergályos Cecília Facebook oldala

 

A színészet mellett van több szenvedélye is, ilyen a festészet, de kerámiatárgyakat is készít.

 

Kedvemre festek, kedvemre kerámiázom, és nagyon sok kiállításom volt már. Most is van egy a színházban, de csak a képekből, mert a kerámiákhoz külön teremőr kellene.

 

Van valami, amit megbánt az életében, vagy mindent ugyanúgy csinálna?

 

Fogalmam nincs, vagy ahogy mondani szoktam, a Jóisten tudja, hogy mit miért. Nem lehet tudni, hogy mi miért történik, miért van. Nem is kutatom, mert úgy gondolom, hogy azt kapom az élettől, ami jár nekem. S én azt elfogadom. Élem az életem, úgy, ahogy a sors diktálja. Feladatok sora az élet, és én megpróbálok mindenhol helytállni.

 

A korosztályomból a pályatársak már sokan abbahagyták a munkát. A már említett Drahota Andrea is abbahagyta, amikor a férje, Kozák András meghalt.  Nemrég azonban ismét forgatott egy filmben, és zseniális alakítást nyújtott.

 

Azoknak, akiknek annyi havi járadékuk van, hogy bőven megélnek belőle, azoknak nem kell dolgozni. Én viszont szeretek dolgozni, bár nagyon sokat már én sem. Úgy érzem, hogy van bennem még anyag, de ha majd egyszer azt érzem, hogy elfogy, akkor otthon maradok, ha a Jóisten is megengedi. Egészségben és békében, mert ez a legfontosabb.

 

Nagy Erika

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.