Nyitókép: Kohus Péter Facebook oldala

 

Rengeteg érdekes hobbit űznek manapság az emberek, s ezeknek a kedvteléseknek többnyire az örömszerzés az elsődleges céljuk, nem pedig az anyagi javak létrehozása. Ritka szabadidős tevékenysége van a számítógép-szerelőként dolgozó 33 éves somorjai Kohus Péternek, aki ma már Dunaszerdahelyen él. A véletlenek egybeesése, hogy régi rádiókat, televíziókat, vagyis kis technikai termékeket gyűjt évek óta, s abból a faluból talált párra, amelyik Jedlik Ányos természettudós, fizikus szülőfaluja.

 

Amikor pár évvel ezelőtt a Károlyi gróf támogatásával 1893-ban épített egykori katolikus iskola felújított épületében járt Szímőn, az az ötlete támadt, hogy az épületben lévő üres helyiség megfelelő lenne az ő régóta gyűjtögetett technikai termékeinek a kiállítására.

 

Ritkaságszámba menő a gyűjteménye, ezért talán nem is meglepő, hogy az egyezség hamar megszületett a község polgármesterével. A projekt ma is él, és halad előre az eltervezett úton. Kohus Péter úgy állítja össze a kiállított tárgyakat, hogy minél többet be tudjon mutatni az érdeklődőknek a technika területéről.

 

A hangsúly főleg a múlt századi termékeken van, amelyek kötődnek a szórakoztatóiparhoz, a haditechnikához, de vannak háztatártási kellékek, kommunikációs eszközök, számítógépek is szép számban. Több mint négyszáz termék gyarapítja az állandó kiállítást, kategorizálva, így mindenki talál olyan felfedeznivaló érdekességet, amelyet egykori tulajdonosai féltve őriztek generációkon át.

  hirdetes_300x300   

 

Fotó: Kohus Péter Facebook-oldala

 

A 2019-ben nyílt Kis technikai múzeumnak egyre nagyobb a sikere. Gyerekbarát múzeum, ahol a kiállítási tárgyak megérinthetőek, kipróbálhatóak. Érdeklődőkből nincs hiány, a csoportok előre egyeztetnek, a hivatalos nyitvatartási időben pedig bárki mehet, aki kicsit nosztalgiázni vagy ismerkedni szeretne a régi idők technikájával.

 

A múzeumlátogatások általában megszokott forgatókönyv szerint zajlanak, megveszik a belépőket, majd végigjárják a tárlatot a látogatók. A szímői múzeumban azonban az első lépés kimarad, ugyanis teljesen ingyenes a belépés, ami a mai világban már meglepőnek számít.

 

„Bár van becsületkassza, de nincs olyan elvárásunk, hogy abba bárki is pénzt dobjon. Ha viszont úgy gondolja, hogy támogat minket, mindig van mire költeni a pénzt. Szerencsére sokan vannak, akiktől ajándékba kapom a technikai termékeket, ezért úgy vélem, hogy még mindig megéri fenntartani a múzeumot”

 

– nyilatkozott a Körképnek Kohus Péter.

 

Fotó: Kohus Péter Facebook-oldala

 

Külön érdekessége a tárlatnak, hogy olyan különlegességekkel is szolgál, mint például egy teljesen működőképes telefonközpont, vagy akár az antennák.

 

„Legnagyobb hangsúlyt viszont a rádiótechnikára helyezem, talán azért is, mert egykoron azokat gyűjtöttem, szereltem. Vagyis csak próbáltam megszerelni a már nem működő készülékeket, de a tudásom gyerekként még nem volt megfelelő hozzá, csupán ahhoz, hogy darabokra szedjem.

 

Gyermeki kíváncsiságnak volt ez akkor felfogható, de azóta a könyvekből, internetről nagyobb tudásra tettem szert, ma már biztonsággal meg tudnám akár azt is javítani, amit a régmúltban tönkretettem. Ezirányú érdeklődésemet talán apai nagyapámnak köszönhetem, ő villanyszerelő volt, de amolyan igazi ezermester is, aki mindent meg tudott javítani.“

 

Fotó: Kohus Péter Facebook-oldala

 

Péter elképzelése az volt, hogy csak olyan technikai terméket állít ki, amelyik működik, viszont rengeteg készüléket kap azon kívül, hogy vásárol is, így nem győzi a javítást. A kiállított darabok javarészt működőképesek, vagy legalábbis valamilyen szinten kipróbálhatóak, az üzemképtelenek pedig vizuálisan teljesen rendben vannak.

 

A kiállított készülékek között megtalálható az a Pallas tévé is, amely az egyik olyan Tesla gyártmányű termék a kevés közül, amelyiknek a képernyő bal oldalán van elhelyezve a rács.

 

Ezt a megoldást egészen a 90-es évek elejéig használták, miután divatba jöttek a sztereó modellek. Az első sztereó tévéje a Teslának a Color 428 volt, ami szintén megtalálható a múzeumban.

 

„Egy-egy készülékért, ha kuriózumnak számít, hajlandó vagyok messzire is elutazni. A múzeum legöregebb darabja a szívemhez nőtt, s ez a Markofon manufaktúra 1937-ből származó rádiója, az M38-as modell. Viszont a gyűjtemény egyik legszebb darabja egy rádió 1945-ből, a Tungsram 444. Fantasztikus állapotban vészelte át a csaknem 80 évet. Hiánytalan, leszámítva a hangszóró textíliát, amit igyekezni fogok az eredetihez minél hasonlóbbra cserélni. Hogy ilyen elegáns, szép fa furnérdobozt gyártottak, amit az enyhe ívek, frézálások még dekoratívabbá tesznek, számomra egy csodával felérő dolog. Főleg, ha arra gondolok, hogy abban a korban hiány volt a nyersanyagból, de beszélhetünk az óriási  emberveszteségekről, kilátástalan állapotokról is. Bizonyára legendákat tudna mesélni ez a szép rádió, ha el tudná mondani.”

 

Fotó: Kohus Péter Facebook oldala

 

Kohus Péter folyamatosan bővíti a kincseit, hol kapja, hol vásárolja, így a hangszerarzenálja is kibővült a Jolana gitár, Vermona kombó és a Delicia villanyorgona után a Tesla Delicia HT 37-D analóg szintetizátorral is. De ajánlottak fel számára elektroncsöves magnót is, ami nem más, mint egy 1963-ban készült Tesla Sonet Duo, és hálás szívvel vitte haza a jó és hiánytalan állapotban lévő orsós lejátszót.

 

Az ilyen ritkaságok között futkosó gyereksereg engem kétségbe ejtene, de Péter szeretettel várja a gyerekekből álló csoportot is, bár, ahogy elmesélte, hogy „általában nem egyedül vagyok ott, mint felügyelő, így elejét tudjuk venni a rongálásnak.

 

Ha nagyobb gyerekcsoport jön, akkor először hagyjuk, hogy körülnézzenek, futkározzanak, s amikor lenyugodnak, egyenként átnézzük a kiállított tárgyakat, majd kipróbálhatják őket. Igaz, volt már, hogy valami véletlenül eltörött, de nem ez a jellemző.”

 

Fotó: Kohus Péter Facebook-oldala

 

Amikor megkérdeztem Pétertől, hogy nem nőtte-e még ki magát a múzeum a Károlyi Ház falai közül, azt válaszolta, hogy

 

„kénytelen vagyok meggondolni, hogy mit tegyek be a kiállítóterembe. A hangsúly azon van, hogy olyan termékek legyenek ott, amelyek valamilyen szempontból érdekesek a látogatók számára, vagyis egy sima rádiónak kis eséllyel szorítok helyet. Az adományozóknak a gesztusait azonban igyekszem meghálálni azzal, hogy az ingyen felajánlott készüléknek helyet adok, ha az érdemes rá.“

 

Ebben az évben mindenképpen újítani szeretne Kohus Péter, ugyanis a múzeumi látogatás mellett mellékprogramokkal készül kedveskedni a látogatóknak, mint például vetítésekkel, lemezhallgatással. Nyitni szeretne azok felé a gyűjtők felé is, akik ideiglenesen az ő múzeumában állítanák ki gyűjteményeiket. A család pozitívan áll a hobbijához, teljes mértékben támogatják, anyagilag is, ha szükséges.

 

Nagy Erika

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!