Nyitókép: szmit.sk

 

Két év után  újra megjelent egy fiatalok írását összefogó antológia a Szlovákiai Magyar Írók Társasága gondozásában és Z. Németh István szerkesztésében. A Szlovákiai Magyar Írók Társasága (SZMÍT) 2007 óta foglalkozik írói vénával rendelkező fiatalokkal, neves mentorok bevonásával, s ez a program ez év augusztusától új kezdetként a Grendel Lajos Mentorprogram nevet viseli. A Kossuth-díjas író a haláláig gesztora volt a nyári táboroknak, ahol készségesen segítette a startvonalon álló fiatalokat. A táborba minden éveben meghívást kaptak a Pegazus Alkotópályázat nyertesei, ahol bemutatkoztak a tábor lakóinak, s ez adta az ötletet, hogy az SZMÍT elindítja a mentorprogramot, elismert szakemberek bevonásával. Az évek alatt jelentős számú fiatal jutott ezáltal publikálási lehetőséghez, s többen közülük már önálló kötettel is rendelkeznek.

 

2008 óta kizárólag a fiatal szárnybontogatók felkarolása, egy új generáció kinevelése, publikáláshoz juttatása volt az elsődleges célja a Társaság írótáborainak. Évente két alkalommal három napos műhelymunka is folyik, nagy érdeklődés mellett. Ezeknek a mentortáboroknak állandó résztvevői az antológiában szereplő szerzők is, név szerint Cséfalvay Fanni, Finta Viktória, Gažík Viktória, Kovács Balázs, Kovács Kitti, Morva Mátyás és Ollé Tamás.

 

Fotó: Körkép.sk

 

A komáromi Pincében szép számú közönség előtt tartott könyvbemutatón N. Juhász Tamás kérdéseire válaszolva Z. Németh István elmondta, hogy ez a kötet az előzőeknél is erősebb tehetségeket vonultat fel. Mindannyian számos folyóiratban publikáltak már, és díjakkal is gazdagabbak lettek az irodalmi pályázatoknak köszönhetően.  Szerkesztőként és a program egyik mentoraként vallja, hogy mindannyian érettek az önálló kötetre.

 hirdetes_300x300  

 

A Szélvész antológiában hét szerző hatvannégy írása olvasható. Z. Németh István elmondta, hogy a táborok gyakori témája volt hosszú időn keresztül, hogy a legtehetségesebbek  műveiből megjelenjen egy antológia, de mindig lekerült a téma a napirendről azzal az indokkal, hogy évente megjelenik a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának az  antológiája Szlovákiai magyar szép irodalom címmel, s a legtehetségesebb szárnybontogatóknak lehetőségük van bemutatkozni ebben a kötetben. Így is történt. Egészen 2020-ig, amikor megjelent az áhított fiatalok antológiája.

 

Meglepő módon a mentorprogram keretén belül ezt követően újabb tehetségeket fedeztek fel, így ideje volt megjelentetni egy második antológiát is. A Szélvész cím nem véletlen, arra utal, hogy gyorsan jelentkeztek a tehetségek, mondhatni azt is, hogy szélvészként törtek be a köztudatba a publikálásaiknak köszönhetően. Mindannyian magabiztosan és kiváló érzékkel írták meg a szövegeiket, így mindannyian kiérdemelték, hogy a Grendel Lajos nevével fémjelzett mentorprogram első kötetébe bekerüljenek. Z. Németh István a kötetben szereplő fiatalokban látja a jövőt, látja bennük a tenni akarást, az elszántságot. Van konkrét elképzelésük, céljuk és eredeti hangon szólalnak meg.

 

 

Fotó: Körkép.sk

 

Nagy Erika

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.