Nyitókép: archív

Dráfi Mátyás színművész, rendező, érdemes művész a magyar nyelv és kultúra megőrzését elkötelezetten szolgáló, a felvidéki magyarság művelődését meghatározó és a magyar színházművészet határokon átívelő népszerűsítése terén is példaadó előadói és vezetői tevékenysége elismeréseként Kossuth-díjban részesült Budapesten, a Parlament kupolacsarnokában.

 

Az Egressy-díjjal, a Nyitott Európáért-díjjal, a Szlovák Köztársaság Ezüstplakettjével, Komárom város Pro Urbe-díjával, a Határon Túli Magyar Színházak kisvárdai fesztiváljának Életműdíjával, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett Dráfi Mátyás Jászai-díjas színművész több mint kétszáz szerepet játszott el, és bő hat évtizede áll a színpadon.

 

A felvidéki Duba Gyula kimagasló irodalmi munkássága elismeréseként Kossuth-díjban részesült

 

 hirdetes_400x285  

Dráfi Mátyás a drámai alakítások mellett bármilyen műfajú darabban remekül formálja meg a karaktert, előadásaiból sugárzik a belső azonosulás és a lelkierő is.  Játszotta többek között a  Hegedűs a háztetőn tejesemberét, Tevjét, de volt Othello, Lucifer, Sári bíró, és Bánk bán Tiborca is, de az operett világában is otthonosan mozog. Klasszikus alakításai mellett a kortárs darabokban is kiemelkedőt alakított.

 

Számos szlovák és magyar filmben szerepelt. Láthatjuk őt az Ezeréves méhben, Aszívrohamban, az Én népemben, a Tájképben, a Magyar passióban, mint ahogy Milan Rastislav Štefánikról forgatott dokumentumfilmjében is.

 

 

Fotó: sziakomarom.sk

 

80. születésnapja előtt nyilatkozta, hogy „Már nem nagyon akaródzik színdarabozni. A lábam sem engedi, kellemetlen bottal botorkálni a színpadon. Közeledik a nyolcvanadik születésnapom. Az egy olyan kor, amikor az ember inkább a múltat összegezi, mintsem a jövőre gondoljon. Az Úristen nagyon jól tudja, mikor kell végezni.

 

A Teátrumot is hárman csináljuk. Borika, a feleségem a gazdasági részét, jómagam a művészi részét, aki pedig az egészet összefogja, az Atyaúristen, aki mindig küldött segítőket. Eddig még mindig segített. Remélem, ezekben az utolsó években is segíteni fog, hogy Madách után elmondhassam, be van fejezve a nagy mű.

 

Az az igazság, hogy belefáradtam. Itt vannak a fiatalok, csinálják, dolgozzanak, drukkolok nekik. Egyre kérem őket, hogy maradjanak itt. A Jóisten ide rakta őket, és valami célja van velük. Feltételezem ezért adta nekik ezt a mesterséget, hogy itt adják át az itteni magyarságnak. Van elég színész Magyarországon. Talán itt van ránk nagyobb szükség.“

 

Nagy Erika

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!