Érdekes, a kövek, az ásványok és a kristályok világába kalauzoló, vásárlási lehetőséggel egybekötött kétnapos kiállítás volt látható Losoncon a Galéria üzletközpont fölszinti részében.

 

dsc_5796
Felvétel: Puntigán József.

 

Az egyes asztalokon a világ számos országából származó ásványokat lehetett megtekinteni, nem mellékesen kézbe venni és megérinteni őket. Nem maradtak ki olyan ismert szlovákiai helyszínek, pl. Litamonová, Selmecbánya stb. Láthatóak voltak különböző növények, ősi állatok lenyomatai is.

 

dsc_5988
Ásányok … Felvétel: Puntigán József.

 

  hirdetes_300x300   

Járkálva a szebbnél-szebb ásványok között akarva-akaratlanul is eszembe jutott, hogy az ásványokkal természetbeni sétáink alkalmával is találkozhatunk.

 

De inkább csak akkor fedezzük fel őket, ha kifejezetten figyelünk rá, s van pl. geológiai kalapácsunk és ásványhatározónk. Ilyen szempontból szinte kincsesbányát képez a patakok kavicságya, ahol akár több száz kilométer távolságból odakerült, nem egyszer természetes módon csiszolt értékkel is találhatunk. Ha szerencsénk van, akár a nemesebb fémekből is.

 

dsc_5824
Kősó. Felvétel: Puntigán József.

 

Ugyancsak sok ilyen értéket rejtenek magukban az elhagyatott kőbányák rései , a “kőtojások“ kristályos belseje vagy a homokbányák és agyagrétegek, ahol főleg növényi és állati lenyomatokat találhatunk.

 

dsc_5805
Notogoneus Osculus. Felvétel: Puntigán József.

 

Egyébként pedig csak egy kő marad, amely mellett elhaladunk. Nem is gondolva arra, amit a kiállításon is bőséggel lehetett tapasztalni, hogy a kövek megtisztítva, kifényesítve, lakkozva vagy egyéb módon megdolgozva érdekes és értékes gyűrű, nyaklánc karkötő dísze lehet. S még csak nem is kerül milliókba.

 

dsc_5801
Amonit. Felvétel: Puntigán József.

 

E tekintetben nem képez kivételt a számos Nógrád sem, számos működő és elhagyatott bányájával, a hegyekben eredőpatakjával. Kár, hogy a kiállításon hiányoztak innen származó kincsek.

 

dsc_5820
Aranyérc. Felvétel: Puntigán József.

 

Nem kerülte meg a kiállítás a kövek és gyógyító erejük kapcsolatának ismertetését sem. Az egyes asztaloknál készséggel válaszoltak az ilyen irányú kérdésekre.

 

dsc_5814
Felvétel: Puntigán József.

 

Inkább csak ízelítőül ismerkedjünk meg néhány ásvánnyal:

 

Az achát egy sávos kalcedonféle, természetes formájukban szürkés- barnás színűek egyéb színben igen ritka. A közforgalomban kapható vörös, lila, zöld, kék, fekete stb. színüket achátok mesterséges színezéssel kapják a színüket. A nem vonalas mintázatú achátok közül ismertebbek a mohaachát, dendritachát, szemachát, faachát vagy kövült fa, csipkeachát

 

dsc_5811
Achát. Felvétel: Puntigán József.

 

A gránát az egyik legismertebb ásványcsoportnak. Leggyakoribb fajtája barnásvörös almandingránát, amelyből használati termékek nagy része készül. Az egyik leghíresebb fajtája a cseh gránát

 

Az ametiszt a legismertebb kvarcféle. A legértékesebbek az erősen lila színűek, de közkedveltek a halványlila vagy fehéres sávozású változatok is. Görög megnevezése szerint a lerészegedés ellen védő kő volt.

 

dsc_5980
Ametiszt. Felvétel: Puntigán József.

 

A füstkvarc a hegyikristályhoz és az ametiszthez hasonló. Kristályainak mérete elérheti a fél méteres magasságot is. Általában füstbarna, átlátszó, de vannak fekete természetes változatai is.

 

A rózsakvarc a legnépszerűbb ásványok egyike, nagy tömegben kitermelt ásvány, sok helyen egész hegyeket képez.

 

dsc_5816
Felvétel: Puntigán József.

 

A hegyikristály a legismertebb ásványok egyike. Színtelen, átlátszóságát belső természetes repedések, zárványok zavarhatják meg. Minél átlátszóbb, annál értékesebb. Ugyanez mondható el, ha különleges zárványokkal „festett”, mint a fantomkvarc, a rutilkvarc, a turmalinkvarc, a gáz-folyadék zárványos( libellás kvarc).

 

dsc_5984
Felvétel: Puntigán József.

 

A borostyán ősidők óta ismert „ásvány“, amely a természetben előforduló, kb. 50 millió évvel ezelőtt megkövesedett fenyőgyanta. A legértékesebbek Lengyelország és Litvánia területéről kerültek elő. Értékes ékszereket készítenek belőle. Az ásványpiacon ezeket ritkán látni, sokkal gyakoribb, hogy fiatalabb megkövesedett gyantákkal helyettesítik, de nem ritka a mesterséges műgyanta utánzat sem.

 

A hematitot a magyar nyelv vérkőként jegyzi, mely megnevezést onnan kapta, hogy csiszolás közben a mosóvíz alvadtvér-piros színű lesz.

 

dsc_5978
Ősi állatok lenyomatai. Felvétel: Puntigán József.

 

A jáde egy különleges szerkezetű drágakő. Színe a fehértől a feketéig terjed, legismertebbek a zöldes a halványibolya és Fekete árnyalatúak. Már az ókori Kínában is nemzeti drágakőnek ismerték. Legdrágább változata az Imperiál Jade, amit Mianmar területén bányásznak, és a különleges smaragdzöld színe miatt vált értékessé. A közép-amerikai inka-azték kultúrák használati eszközöket faragtak belőle.

 

dsc_5986
Felvétel: Puntigán József.

 
Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!