A losonci Nógrádi Múzeum és Galériában a napokban megnyílt fényképkiállítás a losonci Amatőr Fényképészek Stúdió tagjainak az utóbbi két évben készült legjobb alkotásait mutatja be. A kiállításon 9 fényképész és a losonci Műszaki Középiskola 6 diákjának fekete-fehér és színes alkotásai láthatóak.

 

Bal oldalon: Mária Ambrušová, Ivete Kaczarová. Milan Alberty felvétele

 

A csoport a Nógrádi Közművelődési Központ keretében dolgozik, egyik szakmai vezetője Miroslav Zaťko, fényképész, a besztercebányai Fotós Klub elnöke. A stúdió tagjai munkatalálkozókon, a szakmai képzéseken, értékeléseken keresztül  azt szeretnék elérni, hogy felvételeiknek legyen mások által is olvasható mondanivalója. Ennek egyik leghatékonyabb módja azok fotós versenyeken, kiállításokon való szerepeltetése.

 

 hirdetes_300x300  

 

A mai okos telefonokkal gyakorlatilag bárki, aki rá tud kattintani a fényképezőgép ikonra, tud fényképet készíteni.  Más kérdés, hogy az elkészült felvétel valóban kifejezi azt, amit a fényképező meg szeretett volna örökíteni.

 

 

Ezzel kapcsolatban a kiállítás megnyitója részeként megtartott munkatalálkozón Miroslav Zaťko fényképész, a besztercebányai fotós klub elnöke többek között elmondta, hogy környező világunkat három dimenzióban, két szemmel látjuk, a fényképezőgép objektívja viszont „egyszemű” és a rajta keresztül a filmre, a fényérzéken lemezre jutott fények viszont kétdimenziós képet hoznak létre.

 

Ez a különbözőség okozza azt, hogy  a felvételt készítő ember rácsodálkozik arra, hogy az eredmény nem egészen úgy néz ki, mint azt a maga valóságában volt. A jó felvétel egyik titka éppen abban rejlik, hogy a fotósnak már a felvétel pillanatában alkotnia és látnia kell, mit is szeretne megörökíteni.

 

Milan Alberti felvétele

 

A losonci Nógrádi Múzeum és Galériában a napokban megnyílt fényképkiállítás a losonci Amatőr Fényképészek Stúdió tagjainak az utóbbi két évben készült legjobb alkotásait mutatja be.

 

 

A Nógrádi Közművelődési Központ mellett működő Amatőr fényképészek stúdiója több mint 30 éve ad otthont a losonci járás aktív fényképészeinek. Lehetőséget biztosítva számukra a szakmai képzésekre, fényképész táborokra és találkozókra.

 

Mária Ambrušová, a Művelődési Központ igazgatója elmondta, hogy az elmúlt évtizedek alatt a stúdió munkájába nagyon sok tehetséges és érdekes fényképész kapcsolódott be.  Mindegyikük  hagyott valamilyen nyomot maga után, amivel hozzájárult a fényképészek közötti egészséges konkurencia kialakításához, és a saját szakmai fejlődésükhöz is.

 

 

Miroslav Zaťko a kiállításhoz készült füzetben többek között ezt írta.

 

Az első, ami az eszembe jut, az öröm, hogy valamit sikerült megcsinálnunk, mert a kiállításnak van megnyitója és közönsége. A második a szomorúság, mert az befejeződik. Hosszú ideig készül és rövid ideig tart. A bizalom az, ami jelen van. Soha azelőtt nem láttuk egymást, megszólítottak és én eljöttem. Hiszem, hogy nem bánták meg. Az elvárások nagyok szoktak lenni a meglepetések pedig kicsik. A projektbe szerényen, alázattal és tisztelettel kapcsolódtam be. Meglepett, hogy hogyan tudtak dolgozni a fantáziájukkal. A legjobb az a tanító, aki mindenkit támogat az általa járt úton, s nem kényszeríti rá a saját művészi irányultságát.

 

Milan Alberty felvétele

 

Ez a gondolatiság jellemezet a munkatalálkozót is, melyen nyilvánosan elemezte a jelenlévők által készített fényképeket. Gyakorlati módon bemutatva azokat a részleteket, melyek rontják, vagy éppen művészi szintre emelik a fénykép értékét.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!