Régen látott szépségű kiállítással nyitotta meg idei évadját a füleki Városi Honismereti Múzeum. A „Fényszilánkok és Ékes jelek” c. tárlaton Molnár Rozália különleges fényhatású üvegmozaik képei és Valacsay Olga kézzel készített ékszerei láthatók.

 

 

Az országjáró  vándorkiállítás első bemutatója tavaly Léván volt, majd Vác, Miskolc, Székesfehérvár, Dunaszerdahely,  Nagymegyer, Komárom és Budapest közönsége láthatta és csodálhatta meg az alkotásokat. A fülekiek május 10-ig tehetik meg ugyanezt.

 

 hirdetes_300x300  
Molnár Xénia

 

Oláh Kálmán

 

Molnár Hunor

 

A jelenlévőket Titton Viktória, a füleki Vármúzeum igazgatója üdvözölte. A rövid kultúrműsorban Oláh Kálmán Ave Mária c. művét játszotta, Molnár Xénia pedig Petőfi Sándor Apostol c. versének részletét szavalta el. A megnyitó zárásaként Molnár Hunor (Molnár Rozália kisfia) adott elő részleteket Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér című mesegyűjteményéből.

 

 

A két alkotót, műveiket a  Rendvédelem Alapítvány elnöke, a  kiállítás kurátora, Dr. Szilas László mutatta be.

 

 

Molnár Rozália Komárom részét képező Őrsújfalun él. Édesanya, feleség, a család összetartó ereje. Húsz éven keresztül hordozta magában azt, ami végül  kibontakozott, s felszínre került az alkotásaiban. Ezen időszak alatt… közel állt a művészethez, hiszen rajz-és zeneszakos pedagógusként dolgozott. 2006-ban Komáromba költözött, ahol másodszor is házasságot kötött, 2009-ben Esztergomban életet adott Hunor fiának. Szunnyadó művészi tehetsége második férje, Molnár Béla oldalán az utóbbi években kezdett kibontakozni. Autodidakta módon öt éve szenteli az életét az üveg megmunkálásának.”

 

Szilas László

 

Hangszer vagyok Isten kezében“ vallja magáról Molnár Rozália, mely egyben kiállításának mottója is. Kifejezve azt, hogy személye csak egy eszköz az alkotásaiban megfogalmazott üzenetek közvetítésében. Hitvallása válasz arra a kérdésre, hogy „mit vár el tőlem a mennyei Atya, azt várja el tőlem, hogy jó legyek, szeressek, segítsek.

 

Molnár Rozália

 

Az alkotói pályára való lépésre leánya, Panni ihlette, aki üvegvitrázs szakon végzett, de azután nem ebbe az irányba indult tovább. A házában maradt üvegei viszont megmaradtak, melyek egy idő után megszólították, s elkezdte érdekelni a szakma, melynek fortélyait autodidakta módon tanulta meg. Olyannyira, hogy ma már a Szlovákiai Művészek Alkotó Szövetsége elismert művésznője.

 

 

Első alkotásai saját háza szobáit díszítették, majd a továbbiak abból kilépve ajándékként kerültek ki, s tették a nevét egyre ismertebbé. Mintegy másfél év után Dolán György festőművész látogatta meg, aki megnézve az alkotásokat azt ajánlotta, hogy ezeket a nagyközönségnek is be kell mutatni. Ennek eredménye lett a lévai Reviczky-házban megtartott első  kiállítás, mely osztatlan sikert aratott, s Dr. Szilas László kezdeményezésének és támogatásának köszönhetően továbbiak követtek

 

 

„A fényszilánkok- töredezettségük ellenére is egységesen a legnemesebb emberi erényeket, a szeretetet, tiszteletet és a segítőkészséget hirdetik. Minden egyes alkotás egyedi és megismételhetetlen. Képei üzenetek a szeretetről, tiszteletről, segítőkészségről, és az ebben való elhivatottságról. Az ipari üvegalkotások szemet gyönyörködtetők, olyan látványt nyújtanak a befogadójának, mellyel más művészeti ágazat aligha szolgálna. A szeretet ott lakik a művésznő szíve mélyén …színesen álmodik, mély hite van és ha hite van mély szeretete, s ha szeretete van ott a színes világa.” – hangzott el többek között.

 

Valacsay Olga Csallóközcsütörtökön született és itt él családjával. A somorjai gimnázium elvégzése után szeretett volna gyerekekkel foglalkozni, ezért elvégezte a pedagógiai minimumot, amivel beteljesült az álma és a csallóközcsütörtöki alapiskolában és óvodában kamatoztatta tudását és tapasztalatait.

 

Valacsay Olga

 

Öt gyermeke van, a szerteágazó alkotói tevékenységét a családanyai kötelezettségek teljesítése mellett végzi. Rendszeresen részt vesz nyári táborokban, egyéb rendezvényeken ahol kézművességre oktatja a gyerekeket. Évente szervezője a gyermeknapi programoknak, tagja a daloskörnek, aktívan részt vesz falusi rendezvények megszervezésében, egyik kedvenc aktivitása a gyermek arcképfestés.

 

 Hobbi szinten többféle technikát kipróbált és művelt, amíg eljutott az ékszerkészítéshez. Baráti köre s főleg barátnője Molnár Rozália bátorításának és támogatásának köszönhetően „Ékes jelek” címmel kerülnek bemutatásra káprázatos ékszer alkotásai”.

 

 

 

Az ékszereket sokszor személyre, ruhához szabottan készíti, hogy azzal kiemelje viselője szépségét. A tárlaton színes, formákban gazdag, főleg csiszolt üveggyöngyökkel díszített kiegészítők láthatók.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.