A Losonchoz közeli Divény községben működő magángaléria, a Bloom art Polgári Társulás ötödik éve rendezte meg a nemzetközi festői szimpóziumát, melynek anyagát először a községben, jelenleg, augusztus végéig pedig a losonci Szabó Gyula Emlékházban tekintheti meg a közönség. A szimpóziumot 2017-es halála óta Burai István emlékére rendezik.

 

Bal oldalon: Burai István, Forrás: burais.eoldal.hu

 

Mint azt a rendezvény alapító főszervezője, a galéria igazgatója Marián Kompánek, festőművész elmondta, a rendezvényen az idén 10 hazai és külföldi festőművész vett részt. Az első évfolyamban inkább csak a saját művészi baráti körből érkezetek a résztvevők, a „kínálat“ azután fokozatosan bővült.

 

 hirdetes_300x300  

 

A szimpóziumot nem hivatalosan a Művészetek ünnepének nevezik, melyen a festőművészek úgy festenek, hogy tudják, alkotásaikat közben a helyi, a hazai de külföldi (alkotó)társak is eljönnek megnézni.  Marián Kompánek maga is alkotó művész, de mint elmondta, az alkotásra a rendezvény ideje alatt csak kevés  ideje jut.  A szervezés, a napi feladatok teljesítése, az esetlegesen felmerülő problémák megoldása sok odafigyelést igényel.

 

Kompánek Marián

 

 

Fontos számára, hogy a résztvevők jól érezzék magukat, tudjanak beszélgetni, véleményt cserélni, de az is megismerkedjenek a környék érdekességeivel, beleértve a helyi gasztronómiát is. A művészek szabadon dönthetnek arról, hogy mit örökítenek meg a vásznaikon. Van aki a szabadban, van aki a műteremben fest szívesebben.

 

 

 

Az idei szimpóziumon három külföldi vett részt. Gonda Zoltán Debrecenből, Salamon György Budapestről érkezett, a tadzsikisztáni Timur Karim pedig Lengyelországból.  A vendéglátókat (Divény) Ivan Janicky, Marián Kompánek és Július Šimo képviselték, a többiek pedig Szlovákia más részeiből érkeztek: Laco Demko (Kassa), Luffé (Besztercebánya), Fero Paluška (Tolmács), Ja Sancho (Besztercebánya).

 

Karolína Žilková

 

Natália Polomská

 

Ivan Janicky az idősebb korosztály képviselője, több mint 50 éve fest. Egyik témáját a virágok jelentik, de szívesen fest tájképeket és építészeti szerkezeteket is. Nem állnak távol tőle ugyanakkor az absztrakt képek sem – ezek a kiállítás legérdekesebb művei közé tartoznak.

 

Július Šimot a helyi lakosok a Pálinkafőzdéjéről ismerik, azt viszont kevesebben tudják, hogy a párlatra várakozás hosszú idejét festészettel tölti el. Egyébként nem tartozik az alkohol hívei közé. Főleg a természet, Divény és környéke, valamint a Magas Tátra tartozik a kedvencei közé. Marián Kompáneket saját bevallása szerint az absztrakció felé irányuló szimbolizmus, a szürrealizmus vonzza leginkább.

 

Szabó Kinga

 

Fero Paluška témájában az építészettel foglalkozik. Gyors festő, aki a szimpózium ideje alatt képes volt 20 festményt elkészíteni. Laco Demko szintén több mint 50 éve alkot, félprofi festő, aki minden idejét a festészetnek szenteli, főleg a tájfestészet érdekli. Sancho a sötét szürrealizmus és szimbolizmus képviselője.

 

A kiállításra a vidámabb képeiből hozott képeket, hozzáteszem, hogy kicsit a borzongás jegyében lehet őket tanulmányozni. Azok közé tarozik, akik minden művével valamit mondani akar a nézőnek. Hasonló gondolatisággal alkot a felesége Luffé, de ő főleg barna és fehér színeket alkalmaz.

 

 

 

Gonda Zoltán ismert debreceni festőművész, a kiállításon több alkotása tekinthető meg, már a harmadik évfolyamon vesz részt a szimpóziumon. Salamon György idős „klasszicista“ festőművész, aki ezúttal a helyszínt és tájakat örökített meg.

 

A svéd királyi család udvari festőjének fogadta fel őt, ahol három évig élt, s megfestette a királyi család portré képeit. Néhány alkotásai a Magyar Nemzeti Galériában is megtalálható.  Timur Karim a háttérzugokat festi a legszívesebben, ő a Szentpétervári Művészeti Akadémia végzettje. A szervezők részére megtisztelő volt, hogy eljött Divénybe.

 

 

 

A névadó, Burai István 1951. április 13-án született Debrecenben.  Művészeti tanulmányait képzőművészeti szabadiskolában végezte. 1969-1985 között tagja volt a Medgyessy Ferenc Képzőművészeti Körnek és Stúdiónak, ahol Félegyházi László és Bíró Lajos voltak mesterei.

 

Tagja volt a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete grafikus szakosztályának, illetve Országos Választmánynak, a Magyar Képző-és Iparművészek Szövetsége festőszakosztályának,  a Magyar Festők Társaságának, a kARTc irodalmi és művészeti egyesületnek.  Alapító tagja volt a Művészek- és Műpártolók Debreceni Egyesületének és az Ajtósi Dürer Grafikai Egyesületnek,  melynek alelnöke posztját is betöltötte. Vezette a Hajdúböszörményi (1990-1993) és a Hortobágyi művésztelepet (2001-2008). Alkotásait több hazai és külföldi egyéni kiállításon valamint számos csoportos kiállításon mutatta be. Munkásságát több művészeti díjjal ismerték el.  2017. május 13-án hunyt el.

Jobb oldalon: Burai István.burais.eoldal.hu

 

A kiállítást Szabó Kinga nyitotta meg, az alkotókról Marián Kompánek szólt, a kultúrműsorban Karolína Žilková zongorajátékát és Natália Polomská szavalatát hallhatták a jelenlévők.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!